Práve čítate

Sama s deťmi autom. 6 tipov, vďaka ktorým zvládam aj dlhšie cesty

4565  
Zdieľať: 

Sama s deťmi autom. 6 tipov, vďaka ktorým zvládam aj dlhšie cesty

Niektorým deťom vraj stačí dať v aute tablet do ruky a tri hodiny o nich neviete. My, bohužiaľ, žiadny takýto exemplár doma nemáme. Riešite tiež, ako udržať batoľatá a deti predškolského veku v pokoji aj na dlhšie vzdialenosti bez toho, aby vracali, kričali, alebo sa chceli navzájom zabiť? Poďme preskúmať pár možností.

26. 5. 2021 4 min. čítania Anna Hrábková
Sama s deťmi autom. 6 tipov, vďaka ktorým zvládam aj dlhšie cesty

Ak je aj vo vašom aute nebezpečné pozerať rozprávky alebo si čítať, je to pravdepodobne kinetózou. Mozog je zmätený z dvojakých signálov pôsobiacich na naše zmysly. Aj ako “morská choroba” je známy stav, kedy receptory rovnováhy v strednom uchu zaznamenávajú pohyb, ale oči telo uisťujú, že stojí na mieste. Na rade je potom často závrat alebo zvracanie – teda to, čomu sa chceme vyhnúť, hlavne ak cestujeme autom s deťmi sami. Ako teda na to, keď sa deti na rozprávku nemôžu pozerať, alebo to z akéhokoľvek dôvodu nechceme?

1. Spánok

…je samozrejme najelegantnejšie riešenie, ako cestu zvládnuť v pohode.

Napríklad malé deti ale majú občas problém zaspať v autosedačke, sú nepokojné a boja sa. Verím, že najlepšie je zastavovať čo najviac na dojčenie a dieťa v prvých mesiacoch života akokoľvek uisťovať, že auto je bezpečný priestor, kde budú jeho potreby vypočuté rovnako ako doma.

2. Zamestnať sluch namiesto zraku

Často sa čas na spánok vystihnúť nepodarí a je potom dôležité kinetózne deti nenechať pozerať len na jedno miesto vnútri auta.

Najviac u nás fungujú detské pesničky a audiorozprávky. Ak hľadáte napríklad na Spotify, najväčšiu zásobu nájdete na profile “České audio pohádky pro všechny”, úspech u nás majú aj “Autopohádky” od Chinaski a spol. (nájdete na Netflixe aj ako celovečerný film) alebo rozprávky zo série “Loutky v nemocnici”.

Aj k audiorozprávkam v slovenčine sa viete dostať celkom jednoducho – v archíve rozhlasu RTVS nájdete desiatky originálnych slovenských rozprávok, ktoré si môžete stiahnuť a pustiť na akomkoľvek prehrávači. Cez Spotify si zase môžete pustiť Rozprávky SME, kde slovenský herec Robert Roth svojím nenapodobniteľným hlasom načítal 21 klasických slovenských rozprávok. A aj Youtube ponúka množstvo klasických audiorozprávok v slovenčine, vyhľadajte si kanál Kde bolo tam bolo.

Tip od mojej kamarátky:

Ak vyrážate na niekoľkohodinovú cestu do zahraničia, odporúča scestovaná kamarátka vyraziť o 3 ráno. Vy sa stihnete dovtedy doma vyspať, dieťa v aute často ešte zaspí a po príchode na miesto zvládnete fungovať celý deň. Ak sa vám ráno podarí na chvíľku niekde zastaviť na malého šlofíka, bude to ešte lepšie.

3. Desiata sem, olovrant tam

Jedlo je popri spánku tiež obľúbeným a klasickým pomocníkom.

Ak šoférujem a deti sú vzadu samy, pomáha mi mať všetko pri sebe poruke tak, aby som mohla v najhoršom prípade deťom dozadu niečo podať, keď napríklad stojíme na semaforoch. Super sú preto celé kúsky ovocia (jablko, hruška, polovica banánu, ktorú si deti dokážu jednoducho olúpať…), pevné sušienky bez čokolády a vidiny uťapkaných okien, ovocné kapsičky a hlavne nevylievajúca fľaša. Medzi sedačkami vždy máme krabičku na odpadky, do ktorej deti dočiahnu.

Tip od ďalšej kamarátky:

Na cesty vždy balím desiatu aj pitie dvakrát – jednu várku nechávam v aute na spiatočnú cestu z výletu. Nemusím tak na konci dňa riešiť, kde doplniť vodu a viem, že stačí unavené deti len naložiť a ísť.

Ak má vaše dieťa problém s vracaním v aute, na vine môže byť aj nestrávené jedlo v brušku. Nám sa osvedčilo vyraziť na cestu najmenej 30 minút po poslednom jedle a vyhýbame sa mliečnym jedlám. Ak sme na dlhej ceste, napríklad na dovolenku k moru, kde musíme aj počas cesty zastaviť a najesť sa, vždy po jedle vymyslíme nejakú pohybovú aktivitu. Zdá sa nám, že pohyb urýchľuje trávenie a dcére sa potom nespraví zle. Na niektorých odpočívadlách sú k dispozícii aj detské preliezky alebo malé parčíky, takže človek nie je odkázaný len na betónové parkovisko. Počas jazdy deťom nedávame nič na jedenie a ani s pitím vody to nepreháňame,  lebo aj žblnkajúca voda v žalúdku môže spôsobiť nehodu. – Lenka

4. Slovní hry

Deti nespia, desiata je zjedená, počúvať už nič nechcú – čo teraz? Hráme hry.

  • Vidím niečo… zelené – vyberieme si na horizonte niečo, čo popisujeme a ostatní hádajú, čo to je.
  • Hádaj, na čo myslím – náš syn túto hru miluje a vydrží nám prekvapivo dlho. Stačí jednoduchý princíp popisovania alebo odpovedania na otázky áno/nie a hádanky zvládajú vymýšľať už deti od dvoch rokov.
  • Vymýšľanie slov na dané písmenko – zjednodušený variant na slovný futbal je ideálny pre deti, ktoré sa iba začínajú zaujímať o abecedu a skladbu slov
  • Vymýšľanie spoločnej rozprávky – striedame sa po jednej vete a potom sa divíme, čo z toho vzniklo za nezmysel.
  • Ako bocian stratil čiapočku – autoverzia – v ubiehajúcej krajine hľadáme veci aktuálne vyhlásenej farby. :-)

5. Zrkadlový systém

Keď šoférujem sama s deťmi, nezaobišla by som sa bez prídavného zrkadla pre mladšieho syna, ktorý je ešte v protismernej autosedačke. Dá sa zohnať za pár eur a prináša mi prehľad a oveľa väčší pokoj pri riadení auta.

6. Aktivity pre deti bez “morskej choroby”

Ak vaše deti takéto problémy nemajú, možno oceníte pár jednoduchých aktivít, ktorými prestriedať sledovanie rozprávok alebo hru na telefóne. Tieto sú naše najobľúbenejšie.

Skladačka z dupla

Vyžaduje to trochu prípravy. Vopred je potrebné poskladať rôzne varianty skladačiek, nafotiť,  vytlačiť a rozstrihať na kartičky. Do auta potom pribalíte základňu na stavanie a dostatok kociek. Všetko môžete pripraviť napríklad do látkového vrecka alebo do krabice od topánok – ja som navyše na vnútornú stranu vyklápacieho vrchnáku prilepila dva štipce na bielizeň, ktoré držia kartičky. Deti potom podľa jednotlivých kartičiek stavajú skladačky. Táto aktivita má úspech aj mimo auta.

Magnetické skladačky

Magnetické skladačky a knihy sú na cesty vážne praktické. Bývajú v ľahko zbaliteľnej krabičke a obsahujú rôzne úlohy, príbehy alebo napríklad nápady na kreatívne tvorenie.

Hádanky na cesty s fixkou

Dajú sa zohnať v rôznych prevedeniach a so zmazateľným popisovačom, takže sa dajú hrať stále dookola. Jednotlivé karty s úlohami podobnými ako v detských časopisoch – len sa lepšie držia, sú pevnejšie a deťom sa na ne lepšie píše aj počas jazdy.


Takúto zbierku úloh si môžete spraviť aj sami. Vytlačte si z internetu úlohy, ktoré sa vám páčia, papier zalaminujte do fólie a máte vybavené. Alebo si nakreslite, vytlačte na papier mriežku a deti môžu donekonečna hrať piškvorky, a to nielen v aute, ale aj večer na chate alebo cez deň na pláži.

Knižky

Skvelá je knižka s názvom Knižka, od H. Tulleta. Je interaktívna, ale stále len papierová a jednoduchá a u detí v našom okolí má až nečakaný úspech.

Kúzelné čítanie

Skvelý pomocník na cesty, keď už sa s deťmi nechcete chvíľku baviť – urobí to za vás :-) Je fajn mať v zásobe viac druhov knižiek kompatibilných s elektronickou ceruzkou, aby si ich deti vystriedali podľa nálady. A ako to funguje? Ceruzka je na baterky a keď ju prikladáte k jednotlivým obrázkom v knižke, sama nahlas číta príbehy, alebo popisuje, čo je na obrázkoch.

Prečítajte si tiež: Bála som sa šoférovať auto! Ako som sa vynašla?

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články