Práve čítate

6 hier pre deti na krátke aj dlhé cesty vlakom

12973  
Zdieľať: 

6 hier pre deti na krátke aj dlhé cesty vlakom

Keď sa dieťa v priebehu desiatich minút cesty kamkoľvek desaťkrát opýta „Kedy už tam budeme?“, môžete ho alebo vysadiť alebo zabaviť. Ak ste sa rozhodli si potomka nechať, bude sa vám hodiť niekoľko fígľov, ktorými ho zamestnáte.

27. 4. 2023 3 min. čítania Martin Pistulka
6 hier pre deti na krátke aj dlhé cesty vlakom

Jojka má 6 rokov a nikdy to nebolo kľudné dieťa. Samozrejme, stačilo by jej dať do ruky tablet a blikajúca obrazovka ju spoľahlivo zabaví aj na dlhej ceste. Lenže, tablet a najmä wifi nie sú vždy po ruke, a navyše digitálnu zábavu beriem stále skôr ako núdzovú než prvú voľbu.

Hranie „skutočných“ hier má niečo viac do seba. Bavia aj mňa a vlastne fungujú aj ako taký rodinný teambuilding. :-)

Agent X

Joja miluje špiónov. Každá cesta, najmä tá vlakom, sa teda niekedy mení na Mission Impossible.

V prvom rade sa hráme na detektívov. Hra spočíva v tom, že niekde okolo nás (alebo aj medzi nami, ak nás ide viac) sa skrýva agent s tajným poslaním. A všetci musia zapojiť svoju fantáziu a agenta nájsť.

Môže to byť ktokoľvek: sused z kupé alebo sprievodca. Vymyslíme mu tajnú misiu. Čo tu v skutočnosti robí? Koho sleduje? Kde má schovanú vysielačku a zbraň? Buďte vynaliezaví a verte, že čím šialenejšie nápady, tým lepšie. V podstate ide len o vymyslenie fiktívneho príbehu bez veľkých pravidiel.

Druhá agentská hra je pozorovacia. Správny špión totiž musí nepozorovane odhaliť bunkre nepriateľa, satelity alebo pohyb armád. Ak viete, kadiaľ idete, môžete si pripraviť jednoduchú šablónu, čo v priebehu cesty hľadáte a viete, že po ceste neminiete. Je potom už na Jojke, aby sa poctivo pozerala z okna a odškrtávala položky zo svojej misie.

Pokiaľ vás príprava nebaví, zadajte do google auto-bingo a určite nájdete voľajakú vhodnú šablónu, ktorú môžete použiť. Alebo si stáhnite tu našu.

So staršími deťmi môžete vytiahnuť i mapu a hľadať na nej v priebehu cesty úkryty nepriateľských agentov.

Skladačky a rozkladačky

Pokiaľ vaše deti majú rady puzzle, bude ich táto hra baviť bez ohľadu na to, kde ste. Stačí vám zobrať na stanici obyčajný leták a roztrhať ho na kúsky. Menším deťom bude stačiť 12 až 15 dielikov, Jojka zvládne 50 aj viac. Je potom na deťoch, aby leták dali naspäť dohromady.

Druhá hra funguje opačným spôsobom. Zoberte si papierik, napríklad miestenku do vlaku, odtrhnite kúsok a podajte zvyšok papiera ďalšiemu hráčovi. Aj on musí odtrhnúť kúsok. Hra pokračuje, dokedy máte čo trhať. Komu sa nepodarí nič odtrhnúť, ten prehral.

V tejto hre môžete taktizovať. Napríklad odtrhnúť veľký kus hneď na začiatku a hru urýchliť alebo ju urobiť ťažšou. Ale to si píšte, deti sú aj tak šikovné a kľudne vás aj so všetkými vašimi taktikami roztrhajú na kúsky.

Marťan v supermarkete

Joja je veľký komediant, takže aj ďalšiu hru môže hrať kľudne desiatky kilometrov bez toho, aby sa nudila. Pravidlá sú jednoduché: na planéte pristál mimozemšťan a ide si nakúpiť. Lenže nepozná jazyk, takže jediný spôsob, ako sa vyjadriť, čo chce, je predviesť to. A predavač musí hádať.  Keď uhádne, vymenia si v pantomíme úlohy. Dá sa to hrať v akomkoľvek počte až do zbláznenia.

Bobor!

Tie najlepšie veci sú zvyčajne chobotiny. Presne preto Jojka miluje bobra. Podstata hry je celkom jednoduchá. Prvý, kto uvidí pána s bradou (kľudne stačia aj fúzy), zakričí „bobor!“ a má bod.

Priznám sa, že mi chvíľu trvalo sa do bobrovania zapojiť s plnou vášňou. Predsa len, pokrikovať v električke na cudzích ľudí nie je niečo, čo by som robil bežne. :-) Ale keď si zvyknete, je to veľká zábava. (Zatiaľ sa nám nestalo, že by sa niekto hneval.)

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články