Práve čítate

Prečo sa mi snívajú nočné mory a ako sa ich zbaviť? Toto radí psychoterapeut

5705  
Zdieľať: 

Prečo sa mi snívajú nočné mory a ako sa ich zbaviť? Toto radí psychoterapeut

Prečo sa niekedy v noci budíte vydesení, spotení a s výkrikom na perách? Je to normálne a stáva sa to aj ostatným alebo je to nejaká porucha? Prečo vôbec mávate nočné mory? A ako sa ich môžete zbaviť?

4. 6. 2021 4 min. čítania Jana Růžičková
Prečo sa mi snívajú nočné mory a ako sa ich zbaviť? Toto radí psychoterapeut

Už sa vám snívala nočná mora, teda naozaj desivý sen, ktorý ste si dobre vybavili, keď ste sa zobudili s búšiacim srdcom, na smrť vydesení a neschopní bezprostredne potom zase zaspať? Poďme si priblížiť, čo sú nočné mory, kedy vás môžu viac obťažovať a ako s nimi účinne naložiť

Čo sú to vlastne nočné mory?

Nočné mory nájdete v medzinárodnej klasifikácii chorôb v psychických poruchách v skupine porúch spánku.

noční můry

Odlišujú sa od nočných desov (tými trpia hlavne deti) tým, že po prebudení ste okamžite zorientovaní a bdelí. Nočné mory si plne vybavujete, sú extrémne desivé a obvykle zahŕňajú obavy o prežitie, bezpečie a sebaúctu. Zásadné je, keď nočné mory narušujú vaše fungovanie v osobnom živote a v práci. Z odborného hľadiska by potom pre zodpovedajúcu diagnostiku nočné mory nemali byť spôsobované užitím psychoaktívnych látok, celkovým zdravotným stavom alebo psychickými poruchami, ako je posttraumatická stresová porucha.

Prečo sa im hovorí nočné mory? Výraz mora je z germánskeho mar, čo znamená prízrak, ktorý sadne spiacemu na hruď a zaťaží jeho spánok. Starí germáni si spájali smrť svojich starých druhov v spánku s tajomnou bytosťou, ktorá v noci odnáša dušu spiaceho. V angličtine sa používa výraz nightmare, čo doslovne znamená nočná kobyla a v pôvodnom význame nočný démon či ohyzd, ktorý svoje obete trápi desivými snami. V Brazílii takúto bytosť nazývajú menom Pisadeira. Údajne sa prichádza nakŕmiť ľudským strachom. Dosť desivé, že?

4 možné dôvody, prečo máte nočné mory alebo zlé sny

Zo skúseností mojich klientov pozorujem, že existuje niekoľko situácií, kedy sa zvyšuje pravdepodobnosť, že ich budú v noci trápiť zlé sny či dokonca nočné mory.

noční můry

  1. Zvýšený stres: Ak sa v živote dlhodobo nachádzate v zložitej osobnej či pracovnej situácii, ste pod tlakom a vystavení silnému stresu, je obvyklé, že sa vám snívajú nepríjemné sny.
  2. Prežitá trauma: Možno ste zažili niečo naozaj traumatické. Dopravnú nehodu, vážnu chorobu či niečo iné, čo otriaslo vašou psychikou. Tieto zážitky majú potom tendenciu sa opakovať vo vašich snoch.
  3. Medikácia: Hlavne lieky podávané na liečbu vysokého krvného tlaku a psychofarmaká môžu vyvolávať aj nočné mory. Pozor na ne. Pri výskyte nočnej mory konzultujte svoju medikáciu s lekárom.
  4. Ťažké jedlá: Pri konzumácii ťažkých jedál pred spaním sa zvýšene zaťaží organizmus a to sa môže premietnuť do porúch spánku.

Ako z logiky veci vyplýva, keď znížite mieru stresu vo svojom živote, vyrovnáte sa so svojimi traumami, budete vo fyzickej a psychickej kondícii, aby ste nemuseli užívať lieky na vysoký krvný tlak a psychofarmaká, budete pred spaním konzumovať ľahké jedlá, znížite pravdepodobnosť nežiadanej návštevy nočných prízrakov.

Kedysi sa mi pravidelne snívalo, že som bol na známych miestach, doma alebo v práci, kompletne paralyzovaný a blížila sa ku mne neidentifikovateľná temná silueta. Cítil som paniku, strach a hlavne bezmocnosť. Nemohol som utekať ani kričať o pomoc, aj keď som v skutočnosti kričal zo spánku. Bolo to v čase, kedy veľa vecí v živote nebolo úplne dobre, doma ani v práci. Sny zmizli za niekoľko mesiacov, keď sa veci upokojili a znovu som začal cítiť väčšiu životnú pohodu. Raz za čas sa mi táto nočná mora vráti, a považujem to vždy za výstražné znamenie, že niečo nie je v poriadku a mal by som to riešiť, alebo pátrať po tom, čo je zle. A vždy sa niečo nájde. – Marek N.

Spánková hygiena – môj užitočný pomocník

Ďalšou pomôckou v boji s desivými snami môže byť spánková hygiena – súbor zásad na podporu dobrej kvality spánku.

noční můry

Tieto postupy vždy odporúčam všetkým, ktorí trpia poruchami spánku typu nespavosť, ťažkosti so zaspávaním a tiež nočnými morami. Vytvorte si rituál pred tým, ako pôjdete spať. Zhruba hodinu pred spánkom sa začnite pripravovať do postele.

  1. Obmedzte konzumáciu alkoholu, nefajčite, nejedzte.
  2. Buďte viac v pokoji a nevenujte sa náročnejšej fyzickej aktivite.
  3. Elektronické zariadenia vyžarujúce modré svetlo majú vďaka krátkym vlnovým dĺžkam a vysokej energii zásadný vplyv na bdelosť, produkciu hormónov a spánkové cykly. Preto je vhodné pred spaním obmedziť sledovanie TV a iných obrazoviek (tablet, telefón).
  4. Miestnosť, v ktorej zaspávate, vyvetrajte.
  5. Nepodceňujte prostredie, kde spíte. Posteľ by mala byť pohodlná a posteľná bielizeň príjemná na dotyk. V prostredí spálne by ste sa mali cítiť bezpečne.
  6. Nalaďte svoju myseľ na pekné spomienky a zážitky. U mojich dospelých aj detských klientov sa osvedčilo spomenúť si aspoň na jednu vec, ktorá ich v ten deň potešila, čo pozitívne sa im podarilo, čo ich rozosmialo, inšpirovalo a podobne. S týmto zážitkom sa ponorte do svojich snov. Budete prekvapení, ako taká jednoduchá vec môže dlhodobo pozitívne ovplyvňovať nielen vaše sny, ale aj život.

Vysporiadať sa s nočnými morami môžu pomôcť aj praktiky lucidného, vedomého snívania. To je ale kapitola taká široká, že sa do jedného článku nevojde. :-) Poviem vám o nej možno zase nabudúce.

Doteraz si pamätám niektoré nočné mory z detstva, ktoré sa pravidelne opakovali. Dokážem si ich živo vybaviť ešte dnes. Keď sa mi snívajú teraz a zobudí ma to, zažívam v polospánku nepríjemný  zmätok, kedy sa bojím strachom pohnúť, aj keď už viem, že som hore a bol to len sen. Keď sa potom na druhý deň bojím ísť spať, pretože nechcem, aby sa nočná mora opakovala, pomáha mi zobrať si na noc CBD kvapky a pustiť si príjemnú audioknihu – napríklad Harry Potter je úplná klasika, vďaka ktorej rýchlo zaspím a po kvapkách sa mi väčšinou nesníva vôbec nič. – Petra S.

Zdravá psychika je základ, nebojte sa vyhľadať odborníka

Ak sa zlé sny a nočné mory vo vašom živote objavujú so zvýšenou frekvenciou a zaťažujú vaše fungovanie, odporúčam vyhľadať odbornú pomoc psychológov a psychiatrov.

Pomáha psychoterapia, u ťažších foriem kognitívno-behaviorálne terapie špecificky zamerané na liečbu nočných mor, ktorá v imaginácii modifikuje snové prežitky.

Zdravá psychika produkuje sny, ale aj nočné mory. V psychoterapii je potom priestor sa nimi zaoberať, odhaľovať ich zdroje, odkrývať vaše pohnútky, obavy a to, po čom túžite. Stávate sa tak autentickejšími, pravdivejšími a silnejšími.

Sny sú odrazom vašej duše. Do snov sa premietajú zážitky z každodenného života, vaše túžby a strachy. Prostredníctvom snov sa s vami snaží komunikovať psychika. Ak ste vnímaví a dokážete načúvať snom, ale aj nočným morám, získate spojenie s podvedomím, s vaším bytostným ja. Vďaka tomu sa vydávate na cestu vášho vnútorného rozvoja, vnútornej sily a sebareflexie. Nie je preto treba sa nočných mor obávať, skôr ich chápať ako informáciu a určité posolstvo.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články