Práve čítate

Akú dôležitú úlohu má voda v gréckom frappé?

4226  
Zdieľať: 

Akú dôležitú úlohu má voda v gréckom frappé?

Sladká, horká, korenistá, živicová alebo azda enzymatická? Chuť kávy je pre nás stále záhadou. A hoci sa zdá, že by to malo byť naopak, toto pole začína byť vyhranené skôr vedcom než barmanom, someliérom a ďalším odborníkom na prípravu a pitie kávy. Netreba sa prieť, aký veľmi dôležitý je pôvod kávy, odroda a kvalita samotného zrna, je tu však ešte aj iný aspekt, ktorý, ako sa zdá, v chuti kávy zohráva kľúčovú úlohu: voda.

19. 8. 2016 3 min. čítania Redakce
Akú dôležitú úlohu má voda v gréckom frappé?

Voda je kľúč na lúhovanie látok z kávy

Hlavy dohromady spojili Christopher Hendon, ktorý sa venuje doktorandskému štúdiu chémie na univerzite v anglickom meste Bath, a miestny majiteľ slávnej kaviarne Maxwell Colonna-Dashwood. Pomocou chemických výpočtovzisťovali, ako rôzne zloženie vody ovplyvňuje šesť základných látok, ktoré spolu s kofeínom určujú chuť kávy. Prišli na to, že dokonca aj pri káve pripravenej z rovnakých zŕn môže použitím iného typu vody nastať dramatická zmena chuti.

„Kávové bôby obsahujú stovky chemikálií, pričom presné zloženie závisí od druhu konkrétneho bôbu a spôsobu praženia. Výslednú chuť kávy určuje, koľko z týchto chemikálií sa vo vode vylúhovalo, čo závisí od dĺžky praženia, mletia kávy a teploty, tlaku a dĺžky varenia,“ vysvetľuje Hendon. „Zistili sme, že zloženie vody určuje, aký pomer cukru, škrobu, zásady a kyseliny sa z bôbov vyluhuje.“

recke frape_DSC2654

Akú vodu teda používať?

Pokusmi sa zistilo, že zatiaľ čo tvrdá voda sa všeobecne považuje ako nevhodná na varenie kávy, nemusí to byť vždy pravda. Kým vysoké hodnoty bikarbonátu, ktorý spôsobuje horkosť kávy, na chuti veľmi nepridajú, vysoká hladina iónov horčíka pomáha lepšie vylúhovať kávové zrná, vďaka čomu je chuť omnoho lepšia a výraznejšia. Z pokusov ešte vyplynulo, že voda bohatá na sódu, ktorá sa bežne používa na zmäkčovanie vody, chuť vôbec nezlepšila.

„Dôležitá je hlavne rovnováha medzi iónmi a tiež množstvo prítomného hydrognuhličitanu vo vode,“ vysvetľuje Hendon v závere výskumnej štúdie. Maxwell Colonna-Dashwood dodáva: „Nanešťastie sme väčšinu času limitovaní vodným zdrojom, ktorý má každý z nás k dispozícii.“

Nezúfajte, že nie ste profesionálny chemik

Nemusíte však hneď brať do rúk chemické tabuľky, aby ste dokázali pripraviť kávu vynikajúcej a vyváženej chuti. Dôležitý je poznatok, že voda môže ovplyvniť chuť kávy, čo môže vaše poznatky o príprave kávy aj zážitok z pitia kávy posunúť o úroveň vyššie.

Názorným príkladom môže byť napríklad nasledujúci recept na jednoduché grécke frappé, na ktoré stačí len voda, cukor, káva a plastová fľaša a môžete si ho vyrobiť aj na pláži.

recke frape_DSC2667

Suroviny

lyžička instantnej kávy
0,1 l vody
lyžička trstinového cukru

Postup

Do mixéra alebo shakera (v prípade núdze môžete použiť aj obyčajnú plastovú fľašu) dajte obvyklé množstvo instantnej kávy, ľad s troškou vody a trstinový cukor. Miešajte, pretrepávajte. Budete prekvapení, ako ľahko vyrobíte dokonalú emulziu. A nešetrite ľadom, ktorý môžete polievať mliekom, a zmrzlinu poliať kondenzovaným mliekom. Zalejte emulziou z pripravenej kávy. Nezabudnite na slamky. Nemá to chybu.

recke frape_DSC2695

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články