Práve čítate

Ako sa z odporkyne ihiel stala zástankyňa akupunktúry

5863  
Zdieľať: 

Ako sa z odporkyne ihiel stala zástankyňa akupunktúry

Moje prvé stretnutie s akupunktúrou sa odohralo asi pred 8 rokmi, keď som riešila opakujúci sa zápal šliach. Vtedy šlo len o laser a nakoniec aj tak prišla na rad operácia. Aj keď na toto bola akupunktúra krátka, neskôr som zistila, že ide hlavne o to, na čo ju používate. A keď to sadne, naozaj robí (skoro) zázraky.

28. 9. 2018 4 min. čítania Michaela Pechanová
Ako sa z odporkyne ihiel stala zástankyňa akupunktúry

Aj keď má tradičná čínska medicína oproti tej našej západnej pár tisíc rokov náskok, ako spoločnosť sme k nej skôr skeptickí. V poslednom čase sa jej ale dostáva stále viac pozornosti a je využívaná aj ako doplnková liečba. Už zďaleka nie je len voľbou pre ľudí, ktorí sa lekárom a liekom vyhýbajú, ako sa len môžu, ale chodia na ňu aj tí, ktorým klasická medicína nebola schopná (uspokojivo) pomôcť.

Čo je akupunktúra?

Akupunktúra je liečebná metóda tradičnej čínskej medicíny. Podľa tejto náuky prúdi telom energia čchi, ktorá je spojená s orgánmi, a svojou nerovnováhou spôsobuje ťažkosti. Zabodávaním ihličiek do bodov na tele, ktoré ležia na akupunktúrnych dráhach, sa čchi dostáva späť do rovnováhy a s tým odchádzajú aj fyzické ťažkosti.

Kvôli riešeniu zdravotných problémov som sa k tej „naozajstnej akupunktúre“ dostala aj ja. S neurológom som riešila časté bolesti hlavy, absolvovala som sériu vyšetrení, ktoré síce odhalili príčinu, ale tá nebola klasickým spôsobom liečiteľná. Zostávalo zásobiť sa analgetikami na predpis, alebo všetko nechať a presťahovať sa na pokojný ostrov a počúvať šum oceánu, aby môj mozog nehneval. V tej chvíli mi môj neurológ ponúkol akupunktúru. Aj keď tieto veci kategoricky neodmietam, určitá skepsa tam jednoducho bola. Lenže som bola trochu zúfalá, a tak som si u neho dohodla prvú návštevu.

Uf, a fakt to nebolí?

Na prvé sedenie (vlastne ležanie) som prišla plná očakávaní a… priznaného strachu z ihiel. Krátko sme prebrali, ako sa cítim, a prišlo vyšetrenie. Tradičná čínska medicína pracuje s diagnostikou tepu a jazyka. V praxi to znamená, že vám lekár prehmatá tepny na zápästiach, vyplazíte jazyk a potom ho otočíte smerom k nosu. Táto časť mi prišla úplne v pohode, vlastne trochu smiešna, ale potom to prišlo. IHLIČKY. Ľahla som si na ležadlo v ordinácii a čakala ten nepríjemný pocit, aký som poznala z očkovania.

Ihličiek ale nakoniec bolo celkom málo. Dve pod kolená, dve na priehlavky, dve na predlaktia a dve medzi palce a ukazováčiky. A to bolo jediné miesto, kedy som sa škaredila. Časom som zistila, že bolestivosť sa mení, rovnako ako miesta, kam lekár ihličky umiestňuje.

Ako sa v priebehu liečby vyvíja vaše telo, prispôsobuje sa mu voľba akupunktúrnych bodov. Keď už som si myslela, že je po všetkom, doktor mi stlačil ušné lalôčiky a spýtal sa, ktorý je citlivejší. Na ľavé ucho som dostala ďalších 5 (!) ihiel. Ale aj to bolo v pohode. Po dvadsiatich tridsiatich minútach mi ihličky vybral, vydezinfikoval ucho, kde ranky máličko krvácali, a odchádzala som domov akoby nič.

Po akupunktúre sa najskôr budete cítiť veľmi unavení. Pokiaľ môžete, dohodnite si termín tak, aby vás už nič náročné nečakalo.

Po druhom sedení som začala cítiť zmeny k lepšiemu, bolesti ustupovali. Po celkom šiestich sedeniach som sa cítila neuveriteľne lepšie. Áno, hlava ma bolela, ale len občas, tak normálne. Po kontrolnom vyšetrení EEG za rok sa to prejavilo tiež pozitívne. Myslím, že som definitívne začala veriť v akupunktúru!

Za akupunktúrou len k lekárovi

Aj keď u nás je akupunktúra braná ako alternatívna liečba, praktikovať ju môžu len atestovaní lekári s patričným oprávnením, ktorému predchádza minimálne 200 hodín školení. Pokiaľ chcete autentickejší zážitok, môžete si vybrať čínskeho lekára, ktorý odbor študoval v Číne na škole. Tam obe medicíny fungujú vedľa seba. Zatiaľ čo západná si poradí s akútnymi problémami, chronickým sa môže na korienok dostať práve tradičná čínska. Tu už ale nejde len o ihličky.

„Bojoval som s chronickou únavou. Doktori mi vlastne nič nenašli, takže som sa slamky chytal. Dostal som odporúčanie na vyhlásenú čínsku lekárku. Riešila to komplexne, okrem dochádzania na liečbu som musel držať očistnú kúru na pečeň, jesť bylinky… Stálo ma to veľa námahy, dosť času, ale pomohlo to. Žena si tam neskôr vyriešila chronický zápal močového mechúra. Keby na to prišlo, išiel by som znovu a odporučil to aj ostatným.“

Jakub, 37 rokov

Čínska alebo západná – je v tom rozdiel?

Na odporúčanie kamaráta Jakuba som pri ďalšej príležitosti vyhľadala čínsku lekárku aj ja, bola som zvedavá, či to bude také rozdielne. Doktorka si ma ihneď posadila, nahmatala tep a lámanou češtinou sypala z rukáva veci, s ktorými mám problém, bez toho, aby som ich stihla spomenúť. Aj keď už som bola „proakupunktúrny človek“, jej presná diagnóza ma doteraz fascinuje.

Na prvý pohľad bolo prostredie dosť punkové – žiadne súkromie, ruch, ale všetko vlastne malo svoj systém a množstvo pacientov okolo ma presvedčilo, že to stojí za to. Prostredie ale nebolo jediným rozdielom oproti liečbe u môjho neurológa.

Západná medicína je veľmi prispôsobená nášmu životnému štýlu – aby sme sa nemuseli veľmi obmedzovať, aby to veľmi nebolelo, nestálo to veľa času. Tá echtovná čínska od vás vyžaduje oveľa viac úsilia, vôle, pozornosti a o trochu väčšiu toleranciu bolesti – doktorka ihličky postupne presúva na nové miesta, občas s nimi zakrúti, aby viac aktivovala akupunktúrne body.

Základné piliere 10-denného liečebného programu:

  • Každý deň (okrem víkendov) dochádzať na liečbu, ktorá zahŕňa akupunktúru, bankovanie a prikladanie nahrievacích tácok
  • Dodržiavanie prísnej očistnej pečeňovej diéty
  • Nešportovať, nemať sex, ani sa inak nenamáhať
  • Jesť predpísané bylinky a vitamíny, často aj po dokončení 10 dní

Zdravie podľa tradičnej čínskej medicíny hold niečo stojí (a nehovorím len o peniazoch), ale ako dokazujú tisíce Čechov aj Slovákov, stojí to za to.

Aj ja zo svojich skúseností a skúseností mojich známych môžem akupunktúru len odporučiť. Môže vám pomôcť pri nespočetnom množstve ťažkostí, vždy by ste ale mali vedieť, že vaše ťažkosti nevyžadujú akútny zásah alebo nie je nutné ich liečiť „klasicky“. Váš lekár, ktorý akupunktúru praktikuje, musí poznať vašu anamnézu alebo vás poslať na príslušné vyšetrenia. Pokiaľ vám potom akupunktúru odporučí, jedinou kontraindikáciou môže byť to, že tomu proste nechce ani trochu veriť. A to by bola škoda.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články