Práve čítate

Sme takí, ako spíme?

8201  
Zdieľať: 

Sme takí, ako spíme?

„Najlepšie na pôrode je, že už zase môžete spať na bruchu.“ Keď som si to nedávno prečítala, bol to aha moment ako blázon. Došlo mi totiž, že už som skoro zabudla, že som niekedy spala aj inak ako podložená poduškami alebo potom na boku, s rukami natiahnutými do postieľky. A nemôžem sa zbaviť otázky, či je moja súčasná spánková poloha len praktická reakcia tela, alebo má vplyv aj na to, kto som. Každý zo spôsobov, ako sa môžeme večer uložiť, má totiž svoje vysvetlenie aj v psychológii.

17. 10. 2018 7 min. čítania Olga Sládková
Sme takí, ako spíme?

Pravda je, že počas života už som svoju spaciu polohu niekoľkokrát zmenila, a vždy to bolo v čase veľkých životných zmien.

Keď som si robila poriadok v tom, čo teda ktorá poloha znamená a aký má vplyv na moje telo, našla som kade-tade množstvo informácií. Tak som ich zhrnula do jedného samostatného rozprávania.

Keď spíte na chrbte

Spanie na chrbte je ilustrátormi detských knižiek považované za štandard. Rovnako aj dizajnérmi spacích vakov, hamak a zavinovačiek. A pokiaľ nepoužijete veľa podušiek, je dobré aj pre chrbticu. Pokiaľ máte problémy s bedrovou chrbticou, možno vám odborník vyslovene odporučí zaspávať na chrbte s pokrčenými nohami. Naopak nevýhoda je, že v polohe na chrbte nejaké to zachrápanie ujde občas azda každému. A riziko spánkového apnoe (krátkodobého vynechania dychu) je vyššie ako v inej polohe.

Na hviezdicu, s rukami nad hlavou

Posteľnú bielizeň pre sladký spánok nájdete v e-shope Tchibo

Či už máte ruky za hlavou, držíte si podušku alebo zaberáte celú posteľ, sebavedomie sa vám nedá uprieť. Do nového dňa vstupujete s nadšením a optimizmom, radi skúšate nové veci a stretávate nových ľudí.

Ani sa nedivím, že túto polohu preferuje aj väčšina bábätiek a malých detí – najsebavedomejších a najzvedavejších tvorov vôbec. Rozvaliť sa a vôbec nedbať na to, ako sa tvári okolie, to už naozaj chce určité sebavedomie.

Slušňácky, s rukama podél těla

Posteľnú bielizeň pre sladký spánok nájdete v e-shope Tchibo

Pokiaľ je na vás pohľad ako z príručky, potom sa zrejme neuspokojíte len tak s niečím. Vysoké nároky máte sama na seba, aj na svoje okolie. Ste jednoducho trochu prísna, na druhej strane, ľudia si vás vážia. Málokedy ich odmietnete a vaše slovo skrátka platí. Aj keď nemáte potrebu to nahlas šíriť do sveta a idete si skôr po svojom.

Súkromne si predstavujem, že v tejto polohe spia všetci jednotkári a celkovo dokonalí ľudia. Takže s charakteristikou by som aj súhlasila. Proste dokonale estetická poloha pre rovnako podarené osobnosti.

Viete, prečo sú postele na zámkoch také krátke? Nie, nie je to preto, že by boli ľudia o toľko drobnejší ako dnes – a nemá to veľa spoločného ani s údržbou účesov. Ľudia len verili, že pokiaľ si ľahnú, zomrú. Preto si podopierali chrbát poduškami a spali tak prakticky v sede. Nerozstrapatené vlasy boli len príjemným bonusom.

Pokiaľ tak spíte aj vy, najskôr z praktického dôvodu, že sa vám tak lepšie dýcha. Pozor, môže to znamenať aj dlhodobý chronický problém, takže sa radšej zastavte u lekára. Z pohľadu psychológie takáto poloha naznačuje potrebu mať prehľad a kontrolu – nad priestorom, sebou samým aj svojím osudom.

Keď spíte na boku

Spíte skôr na pravom alebo na ľavom boku, alebo to striedate? Zatiaľ čo z pohľadu psychológie na tom zase tak nezáleží, z pohľadu lekára je to rozdiel. Zatiaľ čo pri spánku na ľavom boku je lepšie vášmu žalúdku (takže ideálna poloha na poobedného šlofíka po dobrom obede), pri spaní na pravom boku odpočíva srdce, pečeň aj obličky. Pokiaľ sa teda môžete rozhodnúť, na noc odporúčam skôr spanie na pravom boku.

Schúlenie do klbka

Posteľnú bielizeň pre sladký spánok nájdete v e-shope Tchibo

Stočiť sa do klbka a bezpečia ako veverička v hniezde – pokiaľ usínate takto, vaša duša volá po súcite, ochrane, po porozumení. Možno to je len chvíľková záležitosť, pokiaľ tak usínate odjakživa, patríte medzi citlivé duše. Aj napriek vonkajšej sebaistote sa vnútri cítite plachá a zraniteľná, len tak niekomu nedôverujete a nadviazanie vzťahu vám chvíľu trvá. Na druhej strane, keď už sa s niekým dáte dohromady, ste verná a láskavá. Je pre vás dôležité cítiť harmóniu a podporu blízkych.

Do klbka sa stočím, keď je mi veľmi smutno a zaspávam pomedzi vzlyky. A keď chcem byť prikrytá ružovou chlpatou dekou a aby mi pri tom niekto čítal rozprávku. Takže s citlivosťou úplne súhlasím.

Doska na hrane

Posteľnú bielizeň pre sladký spánok nájdete v e-shope Tchibo

Spíte na boku, s rovnými nohami a rukami pozdĺž tela? Potom sa s vami zrejme vaši blízki nenudia. Baví vás chodiť medzi ľudí a skúmať, čo v nich väzí. Milujete smiech a zábavu a pretože máte sebavedomie a nehanbíte sa za to, občas si robíte fóriky z ostatných.

Ako ťažké asi musí byť, udržať sa v tejto polohe? To si vôbec nedokážem predstaviť – ale napríklad to môže byť dobrý vtip?

Stabilne s prikrčenou nohou

Posteľnú bielizeň pre sladký spánok nájdete v e-shope Tchibo

Máte radi svoj kľud a pohodu. Veci si plánujete, premýšľate a v zásobe máte aj náhradné riešenie. Preto vás len máločo rozhodí a vaše sľuby majú oceľovú platnosť. Keď náhodou nastane nejaký ten nečakaný zvrat, vďaka svojmu optimizmu sa rýchle otrasiete – a ponúknete pomocnú ruku priateľovi v núdzi.

V tejto polohe sa dobre spí aj na takých netradičných miestach, ako je nočný vlak alebo knižnica. A také veci si vyžadujú dávku kľudnej sebaistoty a svojím spôsobom aj odvahy. Takže nemám nič proti.

Ako bežec

Posteľnú bielizeň pre sladký spánok nájdete v e-shope Tchibo

Ste opatrná a keď už sa pre niečo rozhodnete, stojíte si za svojím a neustúpite ani o krok. Má to svoje výhody, s kľudom sa držíte svojho, nenecháte si vešať bulíky na nos ani sa zbytočne nerozčuľujete. Aj preto vás majú kamaráti v obľube.

Predstavujem si, ako si tento človek v natiahnutých rukách drží perinu a podušku – a je mi úplne jasné, že ich nepustí ani za nič. Neústupnosť teda rozhodne.


Pri spaní na boku je telo vystavené gravitácii z úplne iného smeru, ako je obvyklé. Obzvlášť vtedy, pokiaľ spíte stále na jednej strane, môžete po čase objaviť nezrovnalosti vo vráskach na tvári alebo na prsiach. Čo s tým? Skúste meniť strany a čo sa pŕs týka, pomôže malá finta. Vložte si medzi ne malú podušku, ktorá ich udrží na svojom mieste. (Podprsenku na noc určite zložte, hlavne tú s kosticami. V podpazuší sú lymfatické uzliny, ktorým sa stlačenie pod gumou alebo kovom vôbec nepáči.)

Keď spíte na bruchu

Spanie na bruchu je dobré pre trávenie a pomáha aj pri menštruačných bolestiach. Na druhej strane, keďže nie je možné dobre dýchať cez podušku, človek nikdy neleží úplne rovno a chrbtica po čase protestuje. Čo na to ale duša?

Hviezdica s tvárou dole, alebo len vytočenou kvôli dýchaniu

Posteľnú bielizeň pre sladký spánok nájdete v e-shope Tchibo

Len tak pred niečím sa nezastavíte a rozhodne sa nenecháte obmedzovať. Ste veľmi samostatná, poradíte si so všetkým, čo pred vás život postaví. Životný smer vlastne dokážete určiť aj iným ľuďom. Ale pre ich protesty nemáte pochopenie a potom buď odchádzate, alebo viete vybuchnúť – hnevom aj radosťou. Nuda s vami určite nehrozí.

Originálna poloha pre originálnych ľudí. Vôbec by som sa nedivila ich vodcovským schopnostiam – pretože vymyslieť niečo a potom to ešte naozaj zrealizovať, to sú veci, ktoré priťahujú.

Strelec / stabilizovaná poloha

Posteľnú bielizeň pre sladký spánok nájdete v e-shope Tchibo

Je to na bruchu, nie je to na bruchu? Rovnaká nerozhodnosť platí aj v ďalších sférach vášho života. Dlho neviete a potom tu ho máš, málokto vie, čo od vás čakať a občas to vlastne neviete ani vy sami. Ste tak trochu chameleóni a niekomu to môže vadiť – v skutočnosti ale od okolia potrebujete len trochu kľudu a stability.

Poloha, ktorá vyzerá ako tá „stabilizovaná“, čo najskôr poznáte zo zdravovedy v autoškole? Čo iné si tiež zvoliť, keď sa svet okolo točí veľmi rýchlo. S touto charakteristikou úplne súhlasím.

Viete, čo sa skrýva v poduške?

Pokiaľ spíte na bruchu (alebo jednoducho v polohe, kde sa tvárou naozaj veľmi otierate o podušku), mali by ste venovať zvýšenú starostlivosť ako svojej tvári, tak aj stavu podušky. Dosť ma totiž vydesilo, keď som zistila, že po piatich rokoch používania tvoria roztoče až 10 % hmotnosti podušky.

Odkedy spím na boku kvôli dcérke, určite sa nezabúdam starostlivo odličovať a posteľnú bielizeň striedam častejšie ako predtým (podušku sa v takomto prípade hodí striedať aj dvakrát týždenne).

Ráno ma budí svetlo a mrňús vedľa spokojne chrupká. Som trochu rozlámaná, pretože medzi snami som svoju polohu zmenila asi stokrát. Bojovala s poduškou, dekou, točila sa z boku na bok, z chrbta na brucho a späť. Čo to o mne hovorí? Asi to odráža toto zvláštne životné obdobie, kedy sa pohybujem hneď v niekoľkých oblastiach – a v každej je moje sebavedomie inak vysoké. Napríklad po náročnej jazde autobusom (sprevádzanej jačaním unaveného dieťaťa) by sa chcel do klbka schúliť asi každý.

A ako to máte vy?

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články