Práve čítate

Hit nášho leta? Alkoholické nanuky! Tri recepty a návod, ako na ne

2488  
Zdieľať: 

Hit nášho leta? Alkoholické nanuky! Tri recepty a návod, ako na ne

Plánujete víkendovú grilovačku alebo máte chuť na niečo, čo vás schladí po horúcom letnom dni? Jednoduché koktaily už asi máte v malíčku, preto dnes pre vás mám niečo o kúsok zaujímavejšie. Mrazené alkoholické nanuky.

15. 7. 2020 4 min. čítania Martina Ivanová
Hit nášho leta? Alkoholické nanuky! Tri recepty a návod, ako na ne

Od výroby domácej zmrzliny ma pravdupovediac vždy trochu odrádzala jej komplikovaná príprava a nikdy sa mi nepodarilo docieliť podobnú textúru, ako majú v zmrzlinárni. Oveľa bližšie mám preto k sorbetom, na ktoré nemusím mať žiadny zmrzlinovač a dajú sa jednoducho pripraviť aj doma. Podobne je to aj s nanukmi. Sú jednoduché, rýchle, takmer bez námahy a ich alko verzia hravo nahradí akýkoľvek letný drink.

Pozor! Alkoholické nanuky sú vhodné iba pre tých, čo majú 18 a viac.

Keď na letnej grilovačke, alebo oslave, vytiahnem z mrazničky niektoré z týchto nanukov, vždy dostanem od hostí veľa pochvál. Často je to pre nich totiž úplná novinka. Tento druh nanukov je tiež super ako netradičné pohostenie napríklad na svadby.

Pri príprave receptov, o ktoré sa dnes s vami podelím, som použila formu na šesť nanukov a všetky recepty sú tak vypočítané na toto množstvo. Ak máte doma inú formu, prepočítajte si množstvo ingrediencií, alebo vyrobte zmesi viac a to, čo vám zostane, môžete kľudne aj vypiť. :-)

Samotná príprava nanukov nezaberie veľa času, ale vždy samozrejme musíte počítať s tým, že sa musia zmraziť. Ja ich väčšinou nechám v mrazničke odležať asi 5-6 hodín, ale čas mrazenia závisí od veľkosti formičiek. Preto je najspoľahlivejšie nechať nanuky v mrazničke cez noc. Za ten čas to stihnú všetky veľkosti.

Olá Sangria

Sangria je pre Španielov niečo ako pre nás pivo a žiadny horúci deň sa nezaobíde bez toho, aby pripravili veľký džbán tohto letného nápoja. Červené víno, zmes čerstvého ovocia a Cointreau ako bodka na záver, ktorá dodá horkosladkú chuť. Keď máme chuť na niečo sladšie a menej alkoholické, Cointreau vynechávame a namiesto neho použijeme pri príprave viac džúsu.

Ingrediencie:

  • Kôra z 1 limetky
  • Šťava z 1 limetky
  • 3 lyžice trstinového cukru
  • 1/2 lyžičky mletej škorice
  • 50 ml vody
  • Kúsky červeného melóna alebo 1 jablko
  • 220 ml červeného vína
  • 120 ml pomarančového džúsu
  • 50 ml Cointreau
  • Ďalšie ovocie na zdobenie

Postup:

  1. Kôru a šťavu z limetky, trstinový cukor a škoricu varte, kým sa cukor nerozpustí. Pridajte vodu a nechajte vychladnúť.
  2. Nakrájajte melón (alebo očistené jablko) na menšie kúsky a rozmixujte. Ak použijete jablko, pridajte do mixéra navyše 50 ml vody.
  3. K rozmixovanému ovociu pridajte vychladnutú zmes, dolejte červeným vínom, pomarančovým džúsom a Cointreau. Ešte asi 30 sekúnd mixujte.
  4. Do každej formičky vložte trochu nakrájaného ovocia (napríklad kiwi, broskyne, plátky citróna…) a všetko zalejte sangriou. Potom nanuky nechajte zmraziť.


Do nanukov často pridávam aj celé kúsky ovocia, alebo celé bobuľové ovocie, ako sú napríklad čučoriedky. Ak mám väčšie plody, nakrájam ich najskôr na menšie kúsky tak, ako do nanukov zo sangrie.

Aperol Spritz!

Kto by nepoznal azda najznámejší ohnivý drink a pomer 3 : 2 : 1? Aperol Spritz je vyvážene horký, sladký, citrusový a vďaka proseccu a perlivej vode má aj bublinky. Aj to je jeden z dôvodov, prečo je taký obľúbený. V tomto recepte vás možno prekvapia prehodené pomery surovín – v nanukoch bude najdominantnejší práve samotný Aperol, aby čo najviac vynikla jeho pomarančová a jemne bylinková, svieža chuť.

Ingrediencie:

  • 220 ml Aperolu
  • 145 ml prosecca
  • 70 ml sódy
  • 70 ml pomarančovej šťavy alebo džúsu
  • 1/3 lyžičky pomarančovej kôry
  • 6 plátkov pomaranča

Použite neošetrené citrusy

Kôra z citrusov by vždy mala byť v bio kvalite, aby ste si do nanukov zbytočne nepridávali škodlivé látky, ktorými ovocie býva často ošetrené. Ak nemám po ruke bio ovocie, používam vopred nasušenú kôru, ktorá sa dá aj kúpiť, alebo ovocie naozaj dôkladne očistím.

Postup:

  1. Ak máte čerstvé pomaranče, najskôr z nich odšťavte šťavu.
  2. Vo vysokej nádobe zmiešajte Aperol, prosecco, sódu, pomarančovú šťavu a kôru.
  3. Premiešajte a nechajte pár minút odstáť.
  4. Do každej formičky vložte plátok pomaranča (môžete z neho odrezať kôru) a zalejte ho pripravenou zmesou. Potom nechajte nanuky zmraziť.

Ja si ovocné šťavy najradšej vyrábam doma, pretože vďaka tomu v nich nie sú žiadne umelé sladidlá a navyše často využijem sezónne ovocie. Keď sa mi ale nechce odšťavovať, vyberám si v obchode džúsy s čo najčistejším zložením.

Malinový Gin & Tonic

Najjednoduchší letný drink, ktorý, ideálne s plátkom uhorky, po dlhom horúcom dni naozaj osvieži. Aby ale boli gin & tonic nanuky farebnejšie a zaujímavejšie, pridávam do nich mrazené maliny, alebo iné bobuľové ovocie. Zmrzline dodajú zaujímavú textúru a tiež pridajú jemne sladko-kyslú chuť.

Ingrediendcie:

  • 120 ml vody
  • Šťava z 1 limetky
  • 2 lyžice hnedého cukru
  • 40 ml ginu
  • 280 ml toniku
  • 160 g mrazených malín (alebo iného bobuľového ovocia)

Postup:

  1. Vodu so šťavou z limetky a s cukrom zahrejte v malom kastróliku a nechajte bublať asi 2 minúty, aby sa cukor úplne rozpustil.
  2. Zmes nechajte vychladnúť a potom vmiešajte gin s tonikom.
  3. Mrazené maliny dajte do uzatvárateľného sáčku a pomocou valčeka ich rozdrvte. Môžete ich ale nechať aj vcelku alebo úplne rozmixovať tyčovým mixérom – záleží len na vašej chuti.
  4. Do každej formičky dajte asi 1 lyžicu malín a dolejte ginovou zmesou. Potom zamrazte.

alkoholické nanuky


Ponorte celú formu na pár sekúnd do teplej vody. Nanuk sa vďaka tomu zo všetkých strán uvoľní a pôjde ľahko vybrať. Keď ich pôjdete servírovať hosťom, môžete nanuky poukladať na misu plnú ľadu. Vyzerá to efektne a ešte sa spomalí proces topenia. Misu môžete tiež dozdobiť nakrájaným čerstvým ovocím alebo jedlými kvetmi a bylinkami.

Výbava na sladké tvorenie

Výbava na sladké tvorenie

Všetko, čo sa vám môže hodiť nielen pri príprave nanukov, nájdete na Tchibo.sk

Do e-shopu
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články