Práve čítate

Tri recepty na ľadové čokoládové maškrty, ktoré toto leto musíte ochutnať

6400  
Zdieľať: 

Tri recepty na ľadové čokoládové maškrty, ktoré toto leto musíte ochutnať

Ak rovnako ako ja patríte medzi milovníkov čokolády, tieto recepty vás určite chytia za srdce. Ja ich pripravujem naozaj rada, pretože si pri nich zaspomínam na detstvo.

6. 7. 2020 3 min. čítania Inspired Kitchen
Tri recepty na ľadové čokoládové maškrty, ktoré toto leto musíte ochutnať

Príprava týchto osviežujúcich čokoládových receptov ma tak trochu vrátila do detstva, kedy ma babička pravidelne počas letných prázdnin brávala na výlet do mesta. Prvou zastávkou bola cukráreň, kde mi vždy kúpila obrovský čokoládový pohár. So šľahačkou, dvomi druhmi čokolády, čokoládovou polevou a sušienkou. Keď som ho zvládla zjesť, samozrejme som bola plná až po uši, tak sme to išli rozchodiť prechádzkou po meste až do zoo.

Cesta bola dlhá, a pretože babička asi mala pocit, že v ten deň bolo čokolády málo, cestou späť mi v stánku vždy ešte kúpila zmrzlinu (a vždy som si dala čokoládovú, keď bola) alebo palacinku s čokoládovou náplňou. Dodnes nechápem, ako sa to všetko do mňa vošlo, ale ničoho nezvýšilo ani kúsok.

Veru, bol to čokoládový deň ako namaľovaný. Veľmi rada na tieto dni spomínam, pretože boli plné číreho detského šťastia. A verím, že nie som jediná, kto mal takéto zážitky. Nechcete si mnou nad týmito osviežujúcimi čokoládovými dobrotami zaspomínať tiež? :-)

Čokoládový pohár s jahodami

Je chuťovo dokonalý! Môžete ho s kľudom servírovať ako osviežujúci dezert na významné sviatočné dni. A prisahám, že po ňom zostane aj miesto na večeru. Smotanový základ je totiž odľahčený tvarohom. Ingrediencie vám vystačia na 4 porcie a príprava zaberie 25 minút + 1 hodinu chladenie.

Ingrediencie:

Postup:

  1. Čokoládové zrná rozpusťte na miernom ohni vo vodnom kúpeli. Rozpustenú čokoládu nechajte minimálne 10 minút vychladnúť.
  2. Kým čokoláda chladne, vyšľahajte smotanu dotuha. Potom ju premiešajte s tvarohom, vanilkovým extraktom a javorovým sirupom (alebo medom).
  3. Vyšľahanú smotanu s tvarohom rozdeľte na dve časti a dajte do dvoch misiek. Do jednej z nich vlejte rozpustenú čokoládu a jemne premiešajte.
  4. Do pohárovnajskôr rozdeľte polovicu zmesi s čokoládou. Na ňu naneste smotanovo-tvarohovú časť, ktorú opäť pokryte druhou polovicou čokoládovej zmesi. Poháre dajte vychladiť aspoň na hodinu do chladničky.
  5. Pred podávaním poháre ozdobte nakrájanými čerstvými jahodami, hoblinkami nastrúhanej čokolády a ovsenou sušienkou. Výborne chutia s čerstvou mätou. Ak sa poháre hneď nezjedia, skladujte ich v chladničke.

Ľadová čokoláda do pohára

Príprava osviežujúcej a chutnej ľadovej čokolády zaberie naozaj len chvíľočku. Všetko budete mať za 15 minút hotové. Osvieži, čo v lete vždy príde vhod, a zároveň zaženie chuť na sladké. Z pripravených ingrediencií vytvoríte dva poháre čokolády.

Ingrediencie:

Postup:

  1. Čokoládové zrnká rozpusťte vo vodnom kúpeli. Potom nechajte minimálne 5 minút vychladnúť.
  2. Rozpustenú čokoládu rozmiešajte pomocou metličky s mliekom a javorovým sirupom (alebo medom).
  3. Podávajte vychladené z chladničky alebo s ľadom.


Ak máte doma naozaj výkonný stolný mixér, rozmixujte pripravenú čokoládu s ľadom tak, aby sa ľad premenil na triešť. Vďaka tomu bude mať ľadová čokoláda konzistenciu „shaku“ a bude ešte viac osviežujúca.

Ľadové čokoládové kocky

Ľadové čokoládové kocky sa hodí mať do zásoby v mrazničke, aby ste ich mali po ruke, kedykoľvek si spomeniete. Vy ich oceníte do kávy a deti napríklad v kakau. Prípravou strávite asi 15 minút, ale počítajte ešte aspoň so 4 hodinami mrazenia.

Suroviny:

Postup:

  1. Čokoládové zrnká rozpusťte vo vodnom kúpeli. Potom nechajte minimálne 5 minút vychladnúť.
  2.  Rozpustenú čokoládu rozmiešajte pomocou metličky s mliekom alebo vodou a javorovým sirupom.
  3. Nalejte do formy na ľad a dajte do mrazničky stuhnúť.
Domácí rostlinná mléka

Domácí rostlinná mléka

Připravte si domácí rostlinná mléka, která můžete využít i při přípravě čokoládových dezertů

Přečíst článek


Ľadové kocky chutia skvelo, aj keď ich namiesto klasického mlieka pripravujete napríklad z kokosového, alebo mandľového mlieka. Navyše ich môžete ochutiť podľa vlastných preferencií. Ja občas do základu hneď pridám trochu silnej kávy, karamel, alebo napríklad orechové maslo.

Ako správne rozohriať čokoládu vo vodnom kúpeli?

Nie ste si istý, ako na vodný kúpeľ? Nie je to žiadna veda a pritom sa to tak hodí! Čokoládu vždy rozpúšťam práve týmto spôsobom, pretože inak sa môže pripáliť, alebo prehriať, čím sa môžu narušiť jej vlastnosti.

  • Do hrnca dajte vodu. Nájdite takú misku, ktorú keď položíte na hrniec, nedotýka sa hladiny vody a súčasne dobre prilieha k okrajom hrnca. Čokoláda nesmie prísť do kontaktu s vriacou vodou, inak by sa pripaľovala. Rozpúšťať sa bude vďaka pare, ktorá vznikne medzi miskou a vodnou hladinou v hrnci.
  • Ideálna je sklenená alebo nerezová misa. Nezabudnite na to, že misu musíte po roztopení čokolády vybrať. Mala by teda z hrnca prečnievať.
  • Čokoládu ohrievajte na nízkom stupni. Jemne s ňou miešajte, kým sa všetka nerozpustí.
  • Keď je čokoláda roztopená, misu okamžite preložte na utierku. Keďže je horúca a mokrá, je bezpečnejšie použiť kuchynské chňapky.
Čokolády na maškrtenie aj varenie

Čokolády na maškrtenie aj varenie

Čokoládu pre využitie v kuchyni alebo iba tak na maškrtenie nájdete na Tchibo.sk

Do e-shopu
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články