Práve čítate

Marináda na mäso nie je len grilovacie korenie. Takto ju pripravujeme my!

5099  
Zdieľať: 

Marináda na mäso nie je len grilovacie korenie. Takto ju pripravujeme my!

Milujeme varenie a spoločné stolovanie s rodinou a priateľmi, preto hneď, ako sa vonku oteplí, nás to ťahá ku grilu. Grilovanie je totiž nielen veľmi chutná, ale hlavne spoločenská záležitosť. A to nás naozaj baví!

29. 6. 2020 5 min. čítania Kitchen Story
Marináda na mäso nie je len grilovacie korenie. Takto ju pripravujeme my!

Keď sa povie grilovanie, každý si hneď predstaví rozpálené uhlíky, vôňu grilovaného mäsa a spokojné výrazy ľudí postávajúcich okolo. Presne preto máme grilovanie radi, niet sa kam ponáhľať a človek si môže vychutnávať plnými dúškami dokonale prepečené kúsky mäsa, zeleniny a syrov s jemnou vôňou dymu. Žiadna naša rodinná oslava sa preto bez grilovania nezaobíde a odmenou je spokojný výraz stravníkov. Tomu všetkému ale predchádza veľa príprav, ktoré neradno podceňovať. Začína sa to výberom surovín, marinovaním, správnou voľbou príloh a končí samotným grilovaním.

Marinádu pripravujeme na mieru surovine

Niekedy nám pripadá, že marinády sa často zúžia do dvoch ingrediencií: olej a grilovacie korenie. A to bez ohľadu na druh mäsa alebo inej potraviny, ktorá sa na gril pripravuje. Podľa nás si ale každý kúsok mäsa zaslúži niečo trochu iné a ani to nebýva o toľko zložitejšie ako zažitý stereotyp. :-)

Ryby

Pri rybách a morských plodoch platí, že ich mäso je samé o sebe dosť jemné a chuť marinády by ho nemala prebiť. Používame preto predovšetkým bylinky, ktoré sa k nim vyložene pýtajú. Sú to hlavne kôpor, petržlen a tymian. Určite nevynechávame citrón, ktorý potlačí prípadnú výraznejšiu rybaciu arómu. Marinovať stačí krátko.

Kuracie mäso

Kuracie mäso ideálne marinujeme spolu s kožou, minimálne niekoľko hodín v chladničke, najlepšie však cez noc. Mäso zjemnie a nasaje všetky chute marinády. Vieme, že môžeme použiť aj výraznejšie chute, marinovať mäso v jogurte s bylinkami, cesnakom a orientálnym korením alebo zvolíme jemnejšiu medovú marinádu s dijonskou horčicou.

Bravčové a hovädzie mäso

Bravčové alebo hovädzie mäso radi nakladáme do chimichurri marinády, ktorej základom je nasekaná petržlenová vňať, cesnak, vínny ocot, chilli papričky a olivový olej. Prikvalitnejších kúskoch mäsa nám ale väčšinou stačí soľ, čierne korenie a olivový olej, pretože chutí perfektne aj samotné.

Keď sa chceme trošku pohrať s prílohou

Našou najbežnejšou prílohou je vždy miešaný šalát z čerstvej zeleniny, ktorú ideálne nazbierame vo vlastnej záhradke. Ale keď si to chceme trochu ozvláštniť, prihodíme k mäsu na gril pár varených zemiakov, ktoré stačí po opečení zakvapnúť v mise olivovým olejom, alebo preložiť s kúskom masla, a pridať nadrobno nasekaný rozmarín.

Či už grilujeme mäso alebo niečo vegetariánske, máme vyskúšané, že aj príloha môže voňať ohňom z grilu! Favoritom je šalát z grilovaných cukiet a baklažánu, ktorý  je hotový za pár minút. Cuketu aj baklažán nakrájame na silnejšie plátky a dobre ich opečieme. Potom ich len pokrájame na menšie kusy a premiešame so zálievkou, najčastejšie z olivového oleja, balsamika a nejakej tej bylinky – napríklad lístky čerstvého tymianu sú perfektné.

Z grilovaných dobrôt máme veľmi radi aj papriky. Len ich rozštvrtíme a zbavíme vnútrajška a potom ich šupkou dole pečieme vlastne až do chvíle, kedy ich šupka sčernie. Takto upečené papriky zatvoríme do plastového zip sáčku a necháme ich „vypotiť“. Keď trošku vychladnú, rukami ľahko zlupneme „pripálenú“ šupku a zostanú nám mäkučké a sladké grilované papriky. Chutia perfektne aj samostatne, takže už k nim pridávame len trošku cesnaku a olivového oleja, občas nejakú bylinku alebo balsamiko, tak ako pri cuketách a baklažáne. Dajú sa jesť teplé aj za studena.

Ak máte radi paradajky, skúste kúpiť cherry na stopke a jednoducho ich takto celé položte na gril a opečte. Po upečení ich  premiešajte so zálievkou, podobnou ako pri grilovaných paprikách (tu odporúčame použiť krémové balsamico), s čerstvou bazalkou a môžete servírovať. Sme si istí, že vás ich chuť milo prekvapí.

Marináda na makrelu

Ako sme písali v úvode, pri rybách sme s výberom ďalších prísad opatrnejší, aby sme neprebili jemnú chuť mäsa. Najčastejšie túto marinádu využívame, keď grilujeme čerstvé makrely, ale hodí sa aj na iné ryby. Kľudne ju môžete pripraviť aj vtedy, keď sa pustíte do morských plodov. Ak máte predsa len radšej výraznejšiu arómu, môžete pridať trochu cesnaku, ale neprežeňte to s ním. :-)

Ingrediencie:

  • 100 ml slnečnicového oleja
  • lyžica nasekanej hladkolistej petržlenovej vňate
  • lyžica nasekaného kôpru
  • šťava z ¼ citróna
  • soľ, čierne korenie
  • zväzok celých byliniek (mix petržlenu, kôpru a kľudne aj ďalších byliniek podľa chuti)

Postup:

  1. Marinádu vytvorte zmiešaním všetkých ingrediencií.
  2. Očistenú makrelu dobre osoľte zvnútra aj zvonku a naplňte vetvičkami byliniek.
  3. Zalejte marinádou a nechajte asi hodinu odpočívať.

Keď nestíhate marinovať


Na dovolenke sme pochytili super tip na dochutenie rybieho mäsa a plodov mora, ktorý sa vám môže hodiť, keď nestíhate marinovať a ryba musí hneď na gril. Stačí v mažiari rozotrieť cesnak s olivovým olejom, soľou, čiernym korením a bylinkami (hladkolistý petržlen v hlavnej úlohe). My tam jednotlivé suroviny pridávame vždy „od oka“ podľa chuti. Rybu stačí len ogrilovať ľahko osolenú a potom ju až na tanieri pokvapkať týmto ochuteným olejom. Je to naozaj vynikajúce a rýchle!

BBQ marináda na kuracie stehná

Barbecue marináda je medzi našimi priateľmi špeciálne obľúbená, a preto ju radi pripravujeme na záhradnú párty pri grile. Keď čakáme hostí, ktorí majú radi pikantné chute, pridávame viac chilli. Dobrou správou ale je, že ak pálivému jedlu neholdujete, môžete z tejto marinády chilli úplne vynechať.

Ingrediencie:

  • 100 g slaniny
  • 1 väčšia cibuľa
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 cm zázvoru
  • 1 lyžica červenej papriky
  • chilli paprička podľa chuti
  • 1 konzerva krájaných lúpaných paradajok
  • 3 lyžice kečupu
  • 1/2 lyžice worchesterovej omáčky
  • šťava z 1/2 limetky
  • trstinový cukor
  • soľ, čierne korenie
  • 1 lyžica slnečnicového oleja

Postup:

  1. V kastróliku zahrejte slnečnicový olej.
  2. Slaninu nakrájajte na kocky, cibuľu zbavte šupky, nakrájajte nadrobno a restujte na oleji asi 5 minút.
  3. Cesnak aj zázvor zbavte šupky, nakrájajte nadrobno a pridajte do kastrólika.
  4. Zasypte červenou paprikou, chilli podľa chuti a ľahko orestujte.
  5. Zalejte lúpanými paradajkami z konzervy, pridajte kečup, worchesterovú omáčku, šťavu z limetky a zahrejte.
  6. Dochuťte trstinovým cukrom, soľou a čiernym korením. Kuracie stehná osoľte, okoreňte a naložte do marinády. Nechajte odležať ideálne aspoň na noc.

Marináda na halloumi syr

Grilovanie už dávno nemusí byť len o mäse alebo samotnej zelenine (aj keď taký kukuričný klas s maslom je lahôdka sama o sebe). My sme si v poslednom čase z vegetariánskych alternatív obľúbili halloumi syr. Je na tepelnú úpravu priamo stvorený, takže sa s ním naozaj dobre pracuje.

Ingrediencie:

  • 150 ml olivového oleja
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 menšia chilli paprička
  • 1 vetvička tymianu
  • 1 vetvička šalvie
  • soľ, čierne korenie

Postup:

  1. Do misky nalejte olivový olej, nakrájaný cesnak a chilli papričku na plátky.
  2. Bylinky nasekajte a všetko spolu dobre premiešajte.
  3. Marinádu nezabudnite osoliť a okoreniť. Halloumi syr nakrájajte na plátky široké cca 1-2 cm a naložte do marinády kľudne na celú noc.

Či už budete grilovať len pre seba alebo pre celú rodinu, vždy majte na pamäti, že ide hlavne o to si užiť. Čím viac pozornosti venujete príprave, a všetko si pripravíte vopred, tým pohodovejšie bude samotné grilovanie.

Doplnky na letné stolovanie

Doplnky na letné stolovanie

Vyberte si veselé letné doplnky nielen na grilovanie na Tchibo.sk

Do e-shopu
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články