Práve čítate

Prekvapte blízkych domácou aperolovou zmrzlinou – stačí vám len päť ingrediencií

2126  
Zdieľať: 

Prekvapte blízkych domácou aperolovou zmrzlinou – stačí vám len päť ingrediencií

V mojom zozname letných potešení sa akákoľvek zmrzlina s Aperol Spritzom už dlhé roky drží prvých priečok. Preto som počas minulého leta zaexperimentovala a tieto dve dobroty spojila v jednu.

15. 6. 2024 4 min. čítania Kateřina Šefrová
Prekvapte blízkych domácou aperolovou zmrzlinou – stačí vám len päť ingrediencií

Odvtedy aperolová zmrzlina dodáva môjmu letnému menu štipku kreativity a talianskeho šmrncu. Vždy urobí taký dojem, že si návšteva okamžite pýta recept. Deťom ju pripravujem v nealko verzii. Dezert je ideálny na oslavy, záhradné párty alebo len tak na osvieženie počas teplých letných dní.

Prečo milujeme Aperol?

Len máloktorý nápoj je s letom spojený tak, ako práve Aperol Spritz. Jeho sladko horkastá chuť a oranžovo-červená farba pripomínajú slnečné dni aj vášnivé horúce večery. Elegantný vzhľad, ľahká príprava a relatívne nízky obsah alkoholu z neho robia jeden z najobľúbenejších aperitívo na svete.

Obsah alkoholu drinku Aperol Spritz sa pohybuje medzi 9 až 12 %. Pre porovnanie: Mojito máva 15 %, Cuba Libre má medzi 13 až 18 %.

Kúzlo aperitívu spočíva v jeho jednoduchosti – potrebujete len tri ingrediencie: Aperol, prosecco a sódu. V pomere: 3 diely Aperolu, 2 diely prosecca a 1 diel sódy vznikne nápoj oslavujúci život a Taliansko, kde sa pije už viac ako 70 rokov. La dolce vita!

Aperitív Aperol vytvorili bratia Luigi a Silvio Barbieriovi v roku 1919 a dodnes sa vyrába podľa pôvodnej tajnej receptúry. Po vojne sa rýchlo stal populárny medzi talianskou mládežou, hlavne v kaviarňach v Padove a tradičných benátskych baroch. V päťdesiatych rokoch vznikla receptúra, ktorá preslávila dnes slávny koktail Aperol Spritz. Cieľom bolo vytvoriť ľahký drink vhodný na konzumáciu pred večerou.

K aperitívu spoločnosť roky pristupovala ako k rýdzo ženskému nápoju, ale aj to sa mení. Jeho zvláštnu chuť si pochvaľuje stále viac mužov, aj keď o tom možno toľko nehovoria.

Štipka talianskeho šmrncu a aperolová zmrzlina s mascarpone je za chvíľu hotová

Pomaranč, Aperol a zmrzlina. Tri slová sľubujúce skvelú kombináciu. Podobne ako jednoduché jedálne lístky luxusných reštaurácií, ktoré z pár surovín vyčarujú geniálne pokrmy, aj tu očakávajte wow efekt. Na prípravu budete potrebovať len päť surovín a pár minút času. Tak poďme na to!

Ingrediencie na 4 porcie:

  • 2 pomaranče
  • 250 gramov mascarpone (pre diétnejší variant môžete skúsiť ricottu)
  • 250 gramov čerstvého syra (Philadelphia alebo Lučina). Ak nemáte, skúste ho nahradiť niečím, čo sa pôvodnej definícii cream cheese, teda vysokotučnému čerstvému zrejúcemu syru, najviac podobá (alternatívou môže byť tvaroh).
  • 70 ml čerstvo vytlačenej pomarančovej šťavy
  • 50 ml Aperolu
  • 5 lyžíc medu (ak chcete zmrzlinu sladšiu, pridajte viac)
  • 1 lyžička pomarančovej kôry
  • bylinky na ozdobenie

Postup:

  1. Rozkrojte pomaranč a vydlabte vnútro.
  2. Z pomaranča vytlačte šťavu. Do mixéra dajte mascarpone a smotanový syr.
  3. Pridajte čerstvo vytlačenú pomarančovú šťavu, Aperol, med a lyžičku pomarančovej kôry.
  4. Vyšľahajte zmes dohladka.
  5. Zmrzlinou naplňte vydlabané pomaranče a uložte do mrazničky aspoň na šesť hodín, ideálne si dezert pripravte večer vopred a nechajte tuhnúť do rána.
  6. Ozdobte podľa vlastnej kreativity – napríklad tymianom alebo mätou pre pocit ešte väčšej sviežosti.

Jednoduchý aperolový sorbet

Môžete si tiež pripraviť aj jednoduchý sorbet z Aperolu. Aj tu platí: ak túžite po diétnejšom variante, uberte cukor.

Ingrediencee:

  • 300 gramov práškového cukru
  • 400 ml pomarančovej šťavy
  • 100 ml Aperolu

Postup:

  1. Do malého hrnca nalejte 200 ml vody, pridajte cukor a zahrievajte, kým sa cukor nerozpustí.
  2. Varte jednu až dve minúty, potom stiahnite z ohňa a nechajte vychladnúť.
  3. Pridajte šťavu a Aperol. Zmes nalejte do dvojlitrovej a mrazuvzdornej formy, v ktorej bude sorbet tuhnúť – zakryte a nechajte dve až tri hodiny odpočívať.
  4. Potom zmes rozmixujte dohladka a opäť dajte do mrazničky.

Recept na najlepšiu nealkoholickú aperolovú zmrzlinu

Niektorí milovníci Aperolu zastávajú názor, že ak nemôžete piť originál, radšej si dajte niečo iné. Práve v tomto prípade mi to ale príde škoda a určite by som sa nebála experimentovať.

Originál je síce len jeden, a ak pijete nealko variant, musíte počítať s určitou chuťovou odchýľkou. Má to však zmysel – už len preto, že na druhý deň nehrozí bolehlav a dezert si môžu vychutnať aj deti. Môžete si vybrať z dvoch možností: použiť sirup alebo kombinovať džúsy s tonikom. Potrebujete 4 až 6 ingrediencií podľa vybraného postupu.

Čo budete potrebovať na variant so sirupom

  • Tri odmerky (napríklad malé panáky) nealkoholického Aperolu
  • Tri odmerky nealko vína (nealko prosecco)
  • Jedna odmerka toniku
  • Jedna odmerka minerálnej vody
  • Pomaranč

Nie je ľahké nájsť vhodnú nealkoholickú náhradu Aperolu. Ak máte naozaj radi typickú horkastú chuť, nešetrite na jeho náhrade. V oboch prípadoch bude výsledok chutný, jednoduchý na prípravu a poteší rovnako ako alkoholický variant.[/tch-tip-box]

Tip na nealko Aperol: Bohatú citrusovú a bylinnú chuť Aperolu napodobňuje Italian Spritz od výrobcu Lyre’s. Medzi ďalšie firmy patrí Crodino, Wilfred’s, Everleaf, Figlia alebo Ghia.

Čo budete potrebovať na variant s džúsom

Nealkoholický Aperol Spritz z džúsov bude výrazne chutiť po citrusoch a nebude pôsobiť tak ľahko ako variant so sirupom. Kombinácia pomarančového, čerešňového a grepového džúsu by mala výsledok čo najviac priblížiť typickej horkosladkej chuti Aperolu. Minerálna voda nahradí šumivé víno.

Ingrediencie:

  • Tri odmerky pomarančového džúsu
  • Dve odmerky grepového džúsu
  • Jedna odmerka čerešňového džúsu
  • Jedna odmerka minerálky

Postup:

  1. Do veľkého pohára dajte ľad.
  2. Pridajte sirup alebo džús.
  3. Zalejte minerálnou vodou.
  4. Ozdobte plátkom pomaranče a tymianu

Nech už sa rozhodnete pre akýkoľvek variant, oba budú chutiť výborne. A hlavné je, aby ste si svoj aperol spritz alebo hneď zmrzlinu v pokoji vychutnali.

Farebný, svieži a čistý domov

Farebný, svieži a čistý domov

Všetko pre letné upratovanie

Do e-shopu
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články