Odvtedy aperolová zmrzlina dodáva môjmu letnému menu štipku kreativity a talianskeho šmrncu. Vždy urobí taký dojem, že si návšteva okamžite pýta recept. Deťom ju pripravujem v nealko verzii. Dezert je ideálny na oslavy, záhradné párty alebo len tak na osvieženie počas teplých letných dní.
Prečo milujeme Aperol?
Len máloktorý nápoj je s letom spojený tak, ako práve Aperol Spritz. Jeho sladko horkastá chuť a oranžovo-červená farba pripomínajú slnečné dni aj vášnivé horúce večery. Elegantný vzhľad, ľahká príprava a relatívne nízky obsah alkoholu z neho robia jeden z najobľúbenejších aperitívo na svete.
Obsah alkoholu drinku Aperol Spritz sa pohybuje medzi 9 až 12 %. Pre porovnanie: Mojito máva 15 %, Cuba Libre má medzi 13 až 18 %.
Kúzlo aperitívu spočíva v jeho jednoduchosti – potrebujete len tri ingrediencie: Aperol, prosecco a sódu. V pomere: 3 diely Aperolu, 2 diely prosecca a 1 diel sódy vznikne nápoj oslavujúci život a Taliansko, kde sa pije už viac ako 70 rokov. La dolce vita!
Aperitív Aperol vytvorili bratia Luigi a Silvio Barbieriovi v roku 1919 a dodnes sa vyrába podľa pôvodnej tajnej receptúry. Po vojne sa rýchlo stal populárny medzi talianskou mládežou, hlavne v kaviarňach v Padove a tradičných benátskych baroch. V päťdesiatych rokoch vznikla receptúra, ktorá preslávila dnes slávny koktail Aperol Spritz. Cieľom bolo vytvoriť ľahký drink vhodný na konzumáciu pred večerou.
K aperitívu spoločnosť roky pristupovala ako k rýdzo ženskému nápoju, ale aj to sa mení. Jeho zvláštnu chuť si pochvaľuje stále viac mužov, aj keď o tom možno toľko nehovoria.
Štipka talianskeho šmrncu a aperolová zmrzlina s mascarpone je za chvíľu hotová
Pomaranč, Aperol a zmrzlina. Tri slová sľubujúce skvelú kombináciu. Podobne ako jednoduché jedálne lístky luxusných reštaurácií, ktoré z pár surovín vyčarujú geniálne pokrmy, aj tu očakávajte wow efekt. Na prípravu budete potrebovať len päť surovín a pár minút času. Tak poďme na to!
Ingrediencie na 4 porcie:
- 2 pomaranče
- 250 gramov mascarpone (pre diétnejší variant môžete skúsiť ricottu)
- 250 gramov čerstvého syra (Philadelphia alebo Lučina). Ak nemáte, skúste ho nahradiť niečím, čo sa pôvodnej definícii cream cheese, teda vysokotučnému čerstvému zrejúcemu syru, najviac podobá (alternatívou môže byť tvaroh).
- 70 ml čerstvo vytlačenej pomarančovej šťavy
- 50 ml Aperolu
- 5 lyžíc medu (ak chcete zmrzlinu sladšiu, pridajte viac)
- 1 lyžička pomarančovej kôry
- bylinky na ozdobenie
Postup:
- Rozkrojte pomaranč a vydlabte vnútro.
- Z pomaranča vytlačte šťavu. Do mixéra dajte mascarpone a smotanový syr.
- Pridajte čerstvo vytlačenú pomarančovú šťavu, Aperol, med a lyžičku pomarančovej kôry.
- Vyšľahajte zmes dohladka.
- Zmrzlinou naplňte vydlabané pomaranče a uložte do mrazničky aspoň na šesť hodín, ideálne si dezert pripravte večer vopred a nechajte tuhnúť do rána.
- Ozdobte podľa vlastnej kreativity – napríklad tymianom alebo mätou pre pocit ešte väčšej sviežosti.
Jednoduchý aperolový sorbet
Môžete si tiež pripraviť aj jednoduchý sorbet z Aperolu. Aj tu platí: ak túžite po diétnejšom variante, uberte cukor.
Ingrediencee:
- 300 gramov práškového cukru
- 400 ml pomarančovej šťavy
- 100 ml Aperolu
Postup:
- Do malého hrnca nalejte 200 ml vody, pridajte cukor a zahrievajte, kým sa cukor nerozpustí.
- Varte jednu až dve minúty, potom stiahnite z ohňa a nechajte vychladnúť.
- Pridajte šťavu a Aperol. Zmes nalejte do dvojlitrovej a mrazuvzdornej formy, v ktorej bude sorbet tuhnúť – zakryte a nechajte dve až tri hodiny odpočívať.
- Potom zmes rozmixujte dohladka a opäť dajte do mrazničky.
Recept na najlepšiu nealkoholickú aperolovú zmrzlinu
Niektorí milovníci Aperolu zastávajú názor, že ak nemôžete piť originál, radšej si dajte niečo iné. Práve v tomto prípade mi to ale príde škoda a určite by som sa nebála experimentovať.
Originál je síce len jeden, a ak pijete nealko variant, musíte počítať s určitou chuťovou odchýľkou. Má to však zmysel – už len preto, že na druhý deň nehrozí bolehlav a dezert si môžu vychutnať aj deti. Môžete si vybrať z dvoch možností: použiť sirup alebo kombinovať džúsy s tonikom. Potrebujete 4 až 6 ingrediencií podľa vybraného postupu.
Čo budete potrebovať na variant so sirupom
- Tri odmerky (napríklad malé panáky) nealkoholického Aperolu
- Tri odmerky nealko vína (nealko prosecco)
- Jedna odmerka toniku
- Jedna odmerka minerálnej vody
- Pomaranč
Nie je ľahké nájsť vhodnú nealkoholickú náhradu Aperolu. Ak máte naozaj radi typickú horkastú chuť, nešetrite na jeho náhrade. V oboch prípadoch bude výsledok chutný, jednoduchý na prípravu a poteší rovnako ako alkoholický variant.[/tch-tip-box]
Tip na nealko Aperol: Bohatú citrusovú a bylinnú chuť Aperolu napodobňuje Italian Spritz od výrobcu Lyre’s. Medzi ďalšie firmy patrí Crodino, Wilfred’s, Everleaf, Figlia alebo Ghia.
Čo budete potrebovať na variant s džúsom
Nealkoholický Aperol Spritz z džúsov bude výrazne chutiť po citrusoch a nebude pôsobiť tak ľahko ako variant so sirupom. Kombinácia pomarančového, čerešňového a grepového džúsu by mala výsledok čo najviac priblížiť typickej horkosladkej chuti Aperolu. Minerálna voda nahradí šumivé víno.
Ingrediencie:
- Tri odmerky pomarančového džúsu
- Dve odmerky grepového džúsu
- Jedna odmerka čerešňového džúsu
- Jedna odmerka minerálky
Postup:
- Do veľkého pohára dajte ľad.
- Pridajte sirup alebo džús.
- Zalejte minerálnou vodou.
- Ozdobte plátkom pomaranče a tymianu
Nech už sa rozhodnete pre akýkoľvek variant, oba budú chutiť výborne. A hlavné je, aby ste si svoj aperol spritz alebo hneď zmrzlinu v pokoji vychutnali.
Farebný, svieži a čistý domov
Všetko pre letné upratovanie