Práve čítate

Fungujú šikovné návody na balenie darčekov?

3523  
Zdieľať: 

Fungujú šikovné návody na balenie darčekov?

Keď už má člověk na Vianoce všetko nakúpené, poupratované, napečené, navarené, kým si vyloží nohy hore, na rad prichádza zásadná úloha – zabaliť darčeky.

18. 12. 2019 7 min. čítania Eva Došková
Fungujú šikovné návody na balenie darčekov?

Ak niečo naozaj neviem, je to práve balenie darčekov. Normálne som relatívne zručný človek, ale keď príde na balenie darčekov, magicky sa zo mňa stáva jednoruký šimpanz oblepený od hlavy až k pätám lepiacou páskou, zamotaný do stúh a nešťastne pozerajúci na náhodné zoskupenie pokrčeného papiera, ktorý sa rozhodnem prezentovať ako zabalený darček. Ale pretože „ručné práce“ mám dokonca aj v kolónke koníčky vo svojom CV, tento rok som sa rozhodla to nevzdať a vyskúšať radšej návody šikovnejších baličov.

Internet je našťastie kúzelné miesto plné návodov na čokoľvek, a tak som ich pár vyskúšala, aby ste vy už nemuseli. Testovanie na zvieratách – doslova.

1) Diagonálne balenie

Tento hack zdieľalo v posledných dňoch asi 120 mojich kamarátov ako vychytávku, ktorá vám zaručene zjednoduší život. Znelo to trošku ako Tinder medzi baliacimi papiermi, a tak to teda bol hneď prvý návod na mojom zozname. Videí existuje niekoľko, ale toto bolo aj najviac zrozumiteľné a obsahuje najviac popisu, aj keď práve neviete po anglicky.

Prehrať znova

O čo ide?

Tento hack by vám mal pomôcť ušetriť veľa papiera už iba tým, že budete darček namiesto klasického balenia baliť rovno šikmo do diagonály. Papiera môžete ušetriť až dve tretiny. Ako bonus by mal byť výsledný darček uhladenejší a elegantnejší.

Diagonálne balenie darčekov

Ako to šlo?

No… takto. Papier to ušetrí, to určite. Ale počítajte s tým, že aspoň o tie dve tretiny viac ho budete potrebovať, kým pochopíte, ako to naozaj funguje. Video vyzeralo jednoducho, pri reálnej exekúcii som si ale pripadala, ako keby som vypĺňala daňové priznanie. Teda, dajme tomu, minimálne zmätene. Kým som to dokázala poskladať správne, v rúre sa mi upiekla večera a moje baličské sebavedomie sa vrátilo k jednorukému šimpanzovi. Čo sa výsledného efektu týka, vyzeralo to len o niečo málo horšie ako moje bežné príšernosti. Sľubovaná úhľadnosť sa mi týmto pokusom preukázať nepodarila.

Na čo si dať pozor?

Vymeriavanie papiera je krásne vysvetlené vo videu – stačí, aby o kúsok vytŕčal – a funguje. Pozor si dajte na inštrukcie pri skladaní rohov – vždy si roh naznačte nechtom a až vtedy vám skladanie ušetrí mnoho nervov a potenciálnych slzičiek.

Celkové hodnotenie

Odporúča 1 šimpanz z 5

Okrem šetrenia papiera nebola oproti klasickému baleniu spozorovaná žiadna zásadná výhoda v estetike či náročnosti. Pokiaľ nemáte už len posledné zvyšky materiálu alebo veľkú chuť trénovať niečo nové, tento hack pravdepodobne nepotrebujete.

2) DIY papierová taška

Na darčeky neštandardných tvarov alebo pre nás ľudí neštandardných baliacich neschopností sú darčekové tašky priamo vykúpením – stačí iba nájsť nejakú aspoň relatívne príčetnú a je zabalené. Čo ale keď chcete mať tašku vážne svoju? Tento návod popisuje, ako na to.

O čo ide?

Vezmite svoj obľúbený baliaci papier a v priebehu pár minút z neho zlepíte tašku s rozmermi svojho darčeka.

Vaša vlastná papierová taška

Ako to šlo?

Hurá! Tento návod je jednoduchý a perfektne funkčný. Papier podľa rozmerov darčeka zlepíte v polovici, štyrmi ťahmi zložíte dno a máte skoro hotovo. Výroba trvá skutočne iba pár minút a po skrotení krútiaceho sa materiálu vám už nestojí v ceste žiadna prekážka (mimochodom, ak by ste hľadali nápad na startup, tento máte odo mňa zdarma: baliaci papier, ktorý sa nekrúti! Nie je zač a vopred ďakujem). V porovnaní s návodom som si trošku upravila finálny krok a namiesto prehnutia celého horného okraja som tašku nechala otvorenú. Ak vaša domácnosť nedisponuje dierovačkou, dierky na motúzik či stužku si bez problémov môžete spraviť aj nožničkami s ostrým hrotom. Poslúži aj malý krížový skrutkovač, ktorý určite taktiež nosíte v kabelke. (Že áno?)

Na čo si dať pozor?

Aby taška dobre držala tvar, je lepšie použiť hrubší papier. Hlavný spoj tašky sa nebojte prilepiť aj zvnútra, bude to úhľadnejšie. A na dne určite lepiacou páskou nešetrite – čím viac ho oblepíte, tým skôr sa nebude nikde otvárať. A ak by ste mali potrebu niekomu niečo darovať, napríklad, čo ja viem, piesok, ani zrnko neprejde.

Celkové hodnotenie

Odporúča 5 šimpanzov z 5

Jednoduché, praktické, hotové za pár minút a tašku môžete v pokoji vy alebo obdarovaný použiť aj na ďalší rok.

3) Brmbolec ako mašľa

Tento návod je skôr nápadom na ozdobenie darčeka, ktorý inak zabalíte tak, ako ste zvyknutí. Pod veľkým brmbolcom sa toho ale veľa skryje.

O čo ide?

Namiesto tradičnej mašle alebo porezaní ruky pri pokuse správne nakrútiť nožničkami stužku, použite veľký vlnený brmbolec, ktorý si sami vyrobíte zo zvyškov vlny.

Brmbolec namiesto mašle

Ako to šlo?

Brmbolec som počas svojho života už vyrábala niekoľkokrát a neprestane ma baviť, aké jednoduché to je. Iba párkrát omotáte vlnu okolo knižky, stoličky, kusa tvrdého papiera, v strede zviažete, rozstrihnete okraje a potom už len upravujete guľatosť. Trvá to v zásade pár minút, ale na darčeky pre početnú rodinu to môže predstavovať väčšiu časovú investíciu. A občas tiež guľatosť upravujete tak dlho, až vám z pôvodného veľkého brmbolca ostane iba maličký brmbolček. Väčšie riziko vám nehrozí a navyše je vlna skutočne príjemný materiál na maznanie.

Na čo si dať pozor?

Nepoužívajte príliš tenkú vlnu, alebo dokonca bavlnku, namiesto brmbolca by vám vzniklo veľké nič. Na počte omotaní nešetrite, čím viac omotania, tým viac maznania sa. Zviazanie v polovici taktiež nepodceňte – tento uzol vám bude celý výrobok držať pohromade.

Celkové hodnotenie

Odporúčajú 4 šimpanzi z 5.

Páči sa mi, že výsledný darček vyzerá tak nejako „oblečene“, navyše adekvátne sezóne. Výroba je celkom jednoduchá, ale pre väčší počet darčekov relatívne časovo náročná.

4) Harmonika

Som zásadný odporca papierov so šialenými vzormi, trblietavým povrchom a podobne. Tento návod ma preto zaujal tým, že aj obyčajnému jednofarebnému papier pridá slávnostný vzhľad.

Prehrať znova

O čo ide?

Papier pred balením poskladáte do harmoniky a dodáte mu tak elegantný 3D efekt.

Ozdobná harmonika

Ako to išlo?

Úprimne, čakala som, že to bude náročnejšie. Pri skladaní záhybov som sa možno raz alebo dvakrát zasekla, ale to pripisujem skôr chvíľkovej zadubenosti. V skutočnosti je to celkom priamočiare. Sklad sem, sklad tam. Výsledný efekt ma nadchol, v kombinácii so zlatým papierom to naozaj vyzerá, akoby darček balil niekto zručný. Len toho papiera sa spotrebuje viac, než by sa našim lesom páčilo, a trvá to najmenej tri pesničky.

Na čo si dať pozor?

Je dobré snažiť sa, aby záhyby boli aspoň podobne rovnako veľké. Určite nešetrite na poriadnom vyrysovaní záhybov a tiež odporúčam si harmoniku na okrajoch priebežne prichytávať lepiacou páskou, prácu to výrazne uľahčí. Áno, tiež možno budete chcieť harmoniku začať skladať až ďalej od okraja papiera – finálne balenie si zjednodušíte, ak nebudete mať všade kopu papiera pod sebou. Odmerajte si úsek, ktorý bude na hornej strane darčeka a zložte iba ten.

Celkové hodnotenie

Odporúčajú 3 šimpanzi z 5.

Dva body strhávam za časovú náročnosť a spotrebu materiálu.

5) 3D vločka na ozdobu

Harmonikový darček mi pripadal troška neúplný, ale nechcelo sa mi ponižovať ho klasickou stužkou s mašličkou. Narazila som na tento návod, ktorý sľubuje 3D vločku. Je síce v taliančine, ale obrázky sú viac ako názorné.

O čo ide?

Pamätáte sa na tie vločky, čo sme z poskladaného papiera vystrihovali na základke počas pracovného vyučovania? Tak presne to, len v 3D verzii.

Ozdobná vločka

Ako to išlo?

Teda, vrátila som sa do čias, keď som čoby malý šimpanzík zápasila s nožničkami a môj najlepší výkon na poli zručnosti bol privrieť si vlastnú hlavu do dvier. Kým som si na toto spomenula, pripadalo mi to vlastne aj jednoduché, ibaže kancelársky papier nebude ten ideálny materiál – a potom som videla výsledok. Mám v pláne vydávať ho za ozdobu, ktorú vytvorili moje deti. Teda, moje veľmi imaginárne deti.

Na čo si dať pozor?

Predovšetkým na to, aby ste skutočne mali deti, na ktoré môžete výsledok hodiť alebo to s nimi reálne aj vytvoriť. Zábava bokom – návod nie je vôbec zložitý a deti to určite bude baviť. Dajte pozor na to, aby váš materiál nebol veľmi tuhý (kancelársky papier je), a oba okraje zlepte poriadne dohromady, postačí aj lepidlo v tyčinke. Pri skladaní papiera dbajte na to, aby sa záhyby presne prekrývali, vzor bude jednotnejší. Čím viac prestrihov, tým elegantnejší výsledok.

Celkové hodnotenie

Odporúčajú 2 šimpanzi z 5.

Jeden mínusový bod za časovú náročnosť, jeden mínusový bod za obrovský neporiadok všade okolo, posledný mínusový bod čisto z mojej vlastnej sebeckej nespokojnosti s eleganciou výsledku.

6) Furoshiki – japonské látkové balenie

Furoshiki sú podľa wikipédie akési japonské „šatky”, ktoré slúžia na balenie a prenášanie darčekov či akýchkoľvek iných výrobkov. Existuje veľa návodov na ich motanie, tento je krásne priamočiary.

Prehrať znova

O čo ide?

Skutočne udržateľný spôsob balenia – namiesto papierov, ktoré húfne končia 25. v kontajneri, využijeme na balenie buď originálnu japonskú šatku, alebo akúkoľvek inú látku vhodnej veľkosti. A dá sa potom použiť znovu a znovu.

Furoshiki

Ako to išlo?

Skvele! Za pol minúty bolo zabalené, za tri minúty aj so strihaním štvorcov látok. Suverénne ten najrýchlejší spôsob balenia a s výsledkom som viac než spokojná. Myslím, že tento rok už snáď inú techniku ani nepoužijem. Moje srdce plesá, že pri tomto návode snáď ani neexistuje spôsob, ako to pokaziť, nech sa snažíte, ako sa snažíte

Na čo si dať pozor?

Predovšetkým na odmeranie látky – darček položte diagonálne do stredu látky a dbajte na to, aby sa roh po preložení vrchnej hrany darčeka dokázal niekoľkými centimetrami schovať aj pod tú spodnú. Väčší je lepší ako menší. Využila som zvyšky látok zo šitia a osvedčili sa mi pružné tenké materiály (na fotografii konkrétne slabá teplákovina a tenučký elastický satén). S pružnými materiálmi sa lepšie pracuje a ukryjú aj drobné nedostatky. Silné materiály by sa vám mohli nepekne hromadiť na okrajoch. Ak tiež použijete namiesto šatiek zvyšky látok, vyberte tie, ktoré sa nestrapkajú, prípadne im začistite okraje.

Celkové hodnotenie

Odporúča 6 šimpanzov z 5.

Moje nadšenie je neopísateľné. Pomer čas verzus výkon? Spektakulárny. Látka je materiál, ktorý odpustí veľa a hlavne nemusí skončiť v koši. Môžete použiť len kus látky, ktorú obdarovaný, ak je aspoň trošku kreatívny, ľahko využije ďalej, alebo priamo šatku, ktorá vlastne slúži aj ako darček č. 2. Darček v darčeku? Skvelé!

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články