Práve čítate

Hravý darček: vyšívaný zošit

1313  
Zdieľať: 

Hravý darček: vyšívaný zošit

Vlastný originálny „vyšívaný zošit“ sa bude hodiť na recepty, na tajné záznamy aj len tak na poznámky. Urobíte ním radosť kamarátke, sestre alebo ďalším blízkym. A ja si pri ich výrobe vždy aj skvelo oddýchnem.

11. 11. 2019 2 min. čítania Erika Pilátová
Hravý darček: vyšívaný zošit

Obyčajný zošit aj starý blok môže v novom kabáte priniesť ešte veľa radosti a je to krásny ručne robený darček nielen na Vianoce. Darovať ho môžete prázdny aj vyplnený (napríklad ako zborník obľúbených receptov).

Budete potrebovať:

  • farebné papiere
    Farebné papiere bežne kúpite v každom papiernictve. V tých lepších kúpite aj pevné papiere s rôznou štruktúrou, s leskom apod. Kreatívnejšie duše sa môžu pri vyšívaní odviazať a pustiť sa do menších vzorov alebo ornamentov.
  • nožnice
  • obyčajnú ceruzku
  • bielu fixku na popisky
  • väčšiu ihlu na prípravu dierok a vyšívanie
  • bielu bavlnku na vyšívanie
  • tavnú lepiacu pištoľ na prilepenie obalu, prípadne aj kvalitné lepidlo na papier na  prilepenie štítkov
  • zošity

Postup:

Na zošit vytvoríte farebný obal a ten ešte ozdobíte „vyšívaným“ štítkom. Ak máte k dispozícii jednofarebný zošit, nutnosť vytvoriť obal samozrejme odpadá. :-)

  1. Na hárky papiera si nakreslite rôzne štítky, ktoré budete chcieť na zošity použiť. Môžu to byť obláčiky, štvorčeky, ovály, jednoducho čo sa vám bude páčiť. Potom ich všetky vystrihnite.
  2. Pomocou bielej fixky na ne napíšte to, na čo by budúce zošity mali slúžiť. Použite ozdobné písmo, rôzne malé obrázky apod.

  1. Z inej farby vystrihnite obal vo veľkosti vybraného zošita. Prehnite ho a do ohybu naneste vrstvu lepidla. Preložte hranu zošita a nechajte zaschnúť.
  2. Na obal nalepte vyrobené štítky. Použila som opäť tavnú pištoľ, ale tu dobre poslúži aj dobré lepidlo na papier.
  3. Každý štítok potom po okrajoch poprepichujte ihlou podľa toho, aké veľké budete chcieť mať stehy na výšivku. Do vopred pripravených vpichov sa vám potom bude lepšie vkladať ihla s bavlnkou.
  4. Keď dokončíte stehy s bavlnkou, posledný steh urobte tak, aby ihla vyšla zo zadnej strany. Bavlnku odstrihnite a jej koniec prilepte z vnútornej strany.

Pokiaľ sa budete púšťať do odvážnejších výšiviek, odporúčam navliecť si na ruky tenké bavlnené rukavice (kúpite za pár drobných v pracovných potrebách). Čím viac sa totiž budete papiera dotýkať, tým viac mastných stôp na ňom zanecháte, aj keď máte ruky čisté.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články