Práve čítate

Maľovaný porcelán aj pre tých, ktorí sa na maľovanie veľmi necítia

4684  
Zdieľať: 

Maľovaný porcelán aj pre tých, ktorí sa na maľovanie veľmi necítia

Na darovanie vlastnoručne kreslených obrázkov sa možno cítite priveľmi starí. Ale maľovaný hrnček, to je niečo úplne iné. :-) Vzory môžu byť jednoduché aj zložité, záleží na vás a na tom, ako veríte svojmu výtvarnému nadaniu.

30. 11. 2019 3 min. čítania Erika Pilátová
Maľovaný porcelán aj pre tých, ktorí sa na maľovanie veľmi necítia

Hlavné je, že sa do toho pustíte s chuťou a láskou. :-)

Na začiatok je najjednoduchšie vziať si fixky určené na porcelán, s ktorými sa maľuje rovnako ako s klasickými fixkami. Ako vzory budú vďačné bodky a čiarky, prípadne jednoduché oblúčiky. Čím menej symetrie budete zamýšľať, tým sa vám bude maľovať lepšie. Pokiaľ si trúfate na niečo zložitejšie, môžete skúsiť kvetinové vzory alebo lístočkyPokiaľ nemáte pocit, že vo vás drieme Piccasso, stavte radšej na jednoduchosť. Alebo môžete rovnako ako s fixkami použiť vopred pripravené šablóny, s ktorými je práca jednoduchšia.

Maľovať môžete na farebný alebo biely porcelán. Môžete skúsiť hrnček kúpiť s podšálkou, ale skvelá bude aj vázička, tanierik alebo miska na drobnosti.

Akú fixku si vybrať?

Tie, ktoré som vyskúšala ja, sú vhodné na sklo aj porcelán. Keď sa pomýlite, nič sa nestane, pokiaľ nie je farba zaschnutá, jednoducho ju zmažete. Aj po zaschnutí ju umyjete drsnou stranou hubky.

Ja som použila dve rôzne fixky. Mám osvedčené dve značky: Marabu– výrobky s touto fixkou sa vypaľujú 30 minút pri teplote 160 °C. Fixky Darvi sa nevypaľujú. Bežné opláchnutie teplou vodou farby ustoja, údajne sa dá pomaľovaný porcelán umývať aj v umývačke, ale asi by som bola opatrná a k vlastnoručným dielam bola šetrnejšia.

 

Skúsení siahajú po štetci

S fixkami vyskúšate, čo vo vás je a potom sa môžete pustiť do ťahov štetcom. Farby na porcelán aj keramiku sa vypaľujú v rúre obvykle taktiež pri teplote 150 až 160 °C. Okrem klasických farieb, ktoré sú v predaji v neprebernom množstve môžete použiť aj čiernu alebo zlatú kontúru. Alebo si ich môžete aj zmiešať a tak vytvoriť váš obľúbený odtieň. To určite poznáte od detí, ktoré rady používajú farby na sklo. Vďaka kontúram potom vytvoríte obrázky v duchu vitráží.

V obchodoch s výtvarnými potrebami nájdete niekoľko značiek farieb a fixiek. Obvykle sa dajú použiť na sklo, porcelán aj keramiku. Vždy sa v obchode poraďte, na čo konkrétne ich budete potrebovať, ako sa budú výrobky používať a čo je pre nich vhodné a naopak. Dôležitá bude informácia, ako dlho farba schne, čo všetko vydrží, ako sa máte o výrobky starať apod.

Na začiatok si vzor namaľujte bokom

Nakreslite si na tvrdý papier koliesko, vystrihnite ho ako podšálku a pustite sa do diela. Rovno tak uvidíte, či je dobré konkrétny nápad realizovať alebo či sa vami navrhnutý vzor ako nápad neosvedčil. Výhodou je, že na papieri môžete skúšať dlho a nájsť si ten najlepší vzor, ktorý potom prenesiete na porcelán.

Nebojte sa uľahčiť si to. :-) Pokiaľ nemáte istú ruku a chcete maľovať rovné čiary, dobrým pomocníkom sú papierové pásky. Nalepíte ich, prejdete okolo fixkou a pásky potom znova jednoducho odlepíte. Pokiaľ chcete na tanieriku urobiť lem, položte naň o niečo menší tanierik a obkreslite ho.

A pustite sa do diela!

Čo budete potrebovať:

  • šálky a podšálky
  • blok
  • ceruzku
  • mäkkú handričku
  • fixky na porcelán

Postup:

  1. Porcelán starostlivo opláchnite a vyleštite ho mäkkou handričkou, aby na ňom nezostali žiadne mastné plochy alebo iné nečistoty.
  2. Do bloku si môžete vyskúšať nakresliť rôzne varianty vzorov, ktoré chcete vyskúšať. Odvážnejší sa môžu pustiť rovno do diela. Pokiaľ niečo pokazíte, nič sa nedeje, pokiaľ nie je farba zaschnutá, handričkou ju zmažte.
  3. Tanieriky môžeme pomaľovať celé a na šálky môžete dať vzor už len na niektoré miesta. Bude to pôsobiť decentnejšie. Môžete maľovať čiernou a iba niektoré časti doplniť zlatou.
  4. Porcelán nechajte zaschnúť a potom ho rovno môžete používať alebo zabaliť ako darček.
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články