Práve čítate

Tu by ste brokolicu nečakali: Recepty na nachos, smoothie a pesto

10801  
Zdieľať: 

Tu by ste brokolicu nečakali: Recepty na nachos, smoothie a pesto

Chcete brokolicu zaradiť do svojho jedálnička, ale stále máte v hlave obraz školskej jedálne alebo brokolicovej “oblohy”, ktorá bola bez chuti a nedala sa jesť? Zabudnite na jej starú verziu, ktorá vás možno dodnes straší v snoch, a presvedčte sa o tom, že táto zelenina môže byť naozajstnou lahôdkou. Mám pre vás tri recepty, ktoré si zamilujete.

21. 1. 2023 3 min. čítania Romana Böhmová
Tu by ste brokolicu nečakali: Recepty na nachos, smoothie a pesto

Brokolica býva často neobľúbená, pritom je to jedna z najzdravších zelenín a podľa mňa pri správnom spracovaní aj chutná potravina. Je doslova napumpovaná životne dôležitými látkami – vitamínmi, minerálmi, kyselinou listovou, vlákninou, antioxidantmi a ďalšími. Jej pravidelným konzumovaním vraj môžeme prispieť k zdraviu srdca, správne fungujúcim črevám, znižovať si krvný tlak a veľa ďalšieho. Či je to pravda alebo nie, ja z brokolice varím rada hlavne pre jej chuť.

Spôsobov prípravy je nespočetne veľa a väčšina z nich je naozaj lahodná a plná intenzívnych chutí. Brokolicu môžete variť klasicky vo vode, v pare, dusiť, zapekať aj vyprážať. Skvelá je do polievok, krémov, omáčok, ale aj do nátierok, nákypov alebo smoothies. Ja ju používam aj do známych a mojich obľúbených receptov ako zdravší a často chutnejší variant.

Hlavne počas pracovného týždňa dávam prednosť jedlám, ktoré sú hneď hotové a nedajú veľa práce. A na bleskové varenie je práve brokolica tou pravou surovinou. Stačí ju len rozdeliť na malé ružičky, hodiť do osolenej vody, na panvicu alebo do rúry a za chvíľu je pripravená. Jedným z rýchloreceptov à la “čo dom dal” je brokolica zapečená v rúre s ďalšou obľúbenou zeleninou, príp. s hubami alebo šunkou, so zemiakmi či cestovinami, to všetko zaliate smotanou a posypané syrom.

Za skúšku určite stojí brokolicový quiche, ktorý máte tiež za chvíľku hotový a ktorý sa dá jesť ako teplý, tak aj studený. Ak by ste si radi obmenili chuť klasických mäsových fašírok, vyskúšajte ich zdravší variant. Brokolicové fašírky môžete ešte ozvláštniť syrom alebo šunkou. A ak by ste si zakladali na čo najvyššej výživovej hodnote pokrmu, zahustite ich quinoou alebo vločkami.

A nemôžem opomenúť brokolicový krém. Po ňom sa môj syn zalizuje až za ušami. Brokolica je v kréme rozmixovaná úplne dohladka, takže ju tak ľahko zjedia aj deti, čo ju inak odmietajú. Občas ju kombinujem s hráškom, cuketou alebo koreňovou zeleninou. Na zahustenie môžete použiť zemiaky, na zjemnenie smotanu, na dochutenie napríklad parmezán a na dozdobenie a doladenie chuti krutóny alebo zemiakovo-syrové krokety. To by bolo pár tipov do úvod a teraz už sa vrhnime na tri konkrétne recepty, v ktorých by ste brokolicu pravdepodobne vôbec nečakali.

Domáce nachos z brokolicového cesta

Možno neuveríte, ale z brokolice sa dajú urobiť aj obľúbené mexické nachos. Sú naozaj vynikajúce a chrumkajú rovnako ako tie klasické. A môže sa stať, že úplne zabudnete, že v nich brokolica vôbec je, navyše, keď si k nim pripravíte nejaký veľmi výrazný dip, ktorý máte radi.

Ingrediencie:

  • 1 stredná brokolica (využijete aj hlúbik)
  • 240 g mozzarelly
  • 120 g parmezánu
  • 2 vajcia
  • soľ, čierne korenie
  • korenie (napr. talianske bylinky)

Postup:

  1. Z brokolice odstráňte hlúbik a nakrájajte ho na menšie kúsky. Vložte ho do misy od mixéra (do blendera), pridajte vajíčka, soľ, čierne korenie a bylinky podľa chuti. Všetko rozmixujte.
  2. Mozzarellu a parmezán si nastrúhajte a pridajte k rozmixovanej brokolici.
  3. Hotové cesto rozvaľkajte medzi dvomi papiermi na pečenie a pečte na 220 stupňov asi 20 minút. Zhruba po 10 minútach pečenia placku obráťte.
  4. Hotovú placku nakrájajte na trojuholníky.

Brokolicové pesto

Brokolicové pesto má tú výhodu, že ho zvládne urobiť aj úplný začiatočník, ale výsledný efekt je hodný šéfkuchára. Pesto môžete použiť nielen klasicky k cestovinám alebo gnocchi, ale dajú sa s nimi ponatierať tortilly, sendviče, naplniť ním jarné závitky, slimákov alebo ravioli. Skvelo vám bude chutiť na pizzi, na slanom koláči, môžete ho pridať do cesta na chleba, na knedľu, aj do zemiakových placiek. Ak si budete pripravovať dip k mäsu alebo nátierku na pečivo, skúste pridať lyžičku brokolicového pesta aj tam.

Ingrediencie:

  •  1 stredná brokolica (využijete ružičky)
  • 120 g orieškov (píniové, kešu alebo mandle)
  • 60 ml olivového oleja
  •  100 g parmezánu
  • 1 strúčik cesnaku
  • niekoľko kvapiek citrónovej šťavy
  • soľ, čierne korenie

Postup:

  1. Z brokolice odstráňte hlúbik a ružičky nakrájajte na menšie kúsky.
  2. Brokolicu varte na pare 3 – 4 minúty, potom vhoďte do ľadovej vody (ideálne s niekoľkými kúskami ľadu).
  3. Hotovú brokolicu dajte do mixéra (blenderu), pridajte oriešky, olivový olej, nastrúhaný parmezán, cesnak, citrónovú šťavu.
  4. Všetko rozmixujte na jemné pesto, podľa chuti osoľte a okoreňte.

Zelené smoothie s brokolicou

A do tretice mám pre vás živinami “nadupanú” bombu. Brokolicové smoothie možno neznie veľmi lákavo, ale verte mi, že s pridaním obľúbenej zeleniny a ovocia si naozaj pochutnáte. Navyše vďaka tomu, že brokolica zostáva v surovom stave, dostane jej pozitívny účinok na organizmus úplne nový rozmer, ako keď sa varí alebo napríklad pečie. Smoothie vám v tomto chladnom období nakopne imunitu a detoxikuje telo. Je úžasné v tom, že si ho môžete pripraviť doma a potom si ho zobrať ako zdravú desiatu napríklad do práce.

Ingrediencie:

  • 1 banán
  • 80 g brokolica
  • 160 g ananásu
  • 1 kiwi
  • 1 grécky jogurt
  • 100 ml vody

Postup:

  1. Banán, brokolicu, ananás a kiwi dajte nakrájané do mixéra (blenderu).
  2. Pridajte grécky jogurt, vodu a premixujte na hladké smoothie.

Tak čo, dáte brokolici v netradičnej forme šancu? Verím, že vám zachutí.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články