Práve čítate

Nátierky netradične: Nenatieram ich na pečivo, servírujem nazdobené na doske!

10057  
Zdieľať: 

Nátierky netradične: Nenatieram ich na pečivo, servírujem nazdobené na doske!

Bez chlebíčkov, jednohubiek a nátierok by podľa mňa slovenská oslava príchodu nového roku nebola kompletná. Čo ma ale každoročne veľmi nebaví, je natieranie množstva malých kúskov pečiva. Preto som sa tento rok nechala inšpirovať trendom zvaným "butter board" a trošku som si tým uľahčila prácu. Čo to je a ako na to?

23. 12. 2022 3 min. čítania Jana Duffková
Nátierky netradične: Nenatieram ich na pečivo, servírujem nazdobené na doske!

Na butter boards som narazila pri hľadaní silvestrovskej inšpirácie na Pintereste a hneď mi bolo jasné, že to musím skúsiť. Dosky všetkého druhu totiž chystám azda pre každú návštevu. Len sa väčšinou skladajú z množstva nakrájaných syrov, salám, šuniek, olív a zeleniny. V porovnaní s tým je butter board také netradičné servírovanie dobrôt, ktoré sa dajú natrieť na pečivo. V origináli sa robia, ako už názov napovedá, z masla. Ja som to ale pre naše slovenské zvyklosti trošku upravila aj na nátierky.


Čo to je butter board? Je to vyšľahané maslo rozotrené na doske. Zdobí sa malými kúskami údenín, údeným lososom, korením, soľami, bylinkami, čerstvou, nakladanou alebo pečenou zeleninou, semienkami, orieškami… jednoducho všetkým, čo sa k danému maslu hodí. Maslo môžete ochutiť priamo pri šľahaní, alebo to jednoducho doladíte tým, čím ho ozdobíte. Pri nátierkových verziách je možností zdobenia ešte viac. Nebojte sa skúsiť aj sladké chute, ako je med, hrušky, figy, hrozno, granátové jablko a iné ovocie – hlavne ak bude v základe syr.

Ako sa taká doska pripravuje a tipy na konzumáciu

Nátierku alebo ochutené maslo môžete rustikálne natrieť na plochu dosky, prípadne použite zdobiace vrecko. Ja naspodok dávam ešte papier na pečenie – príde mi to lepšie, pretože inak sa doska dosť umastí a nasiakne vôňou danej nátierky.

Keď dorazí návšteva, jednoducho hotovú dobrotu dáte do stredu stola spolu s košíčkom pečiva nakrájaného na malé kúsky a každý si potom pečivom vytrie kúsok nátierky. Pečivo môže byť čerstvé, prípadne nakrájané „na hranolky“ a opečené na masle alebo oleji. Pri opekaní ho niekedy ochucujem cesnakom a bylinkami. Páči sa mi aj možnosť pridať na stôl drevené špachtle inak slúžiace na raclette syr. Tými si každý pohodlne môže nátierky preniesť aj na tanierik. Hodia sa tiež väčšie chrumkavé tyčinky, krekry alebo nachos.

Na stole to vyzerá naozaj efektne, hostia môžu kombinovať chute podľa seba a vy si ušetríte čas s natieraním množstva miniatúrnych jednohubiek.

Bylinkové soli a ďalšie tipy na zdobenie

So zdobením sa môžete pohrať. Ja vždy zdobím tým, čo by som štandardne pridávala na jednohubku s tou konkrétnou nátierkou.

Keď pripravujete vyšľahané maslo, posypte ho bylinkovou soľou, ktorá dodá nielen chuť, ale aj trošku farby. Takú dosku ešte doladím nadrobno krájanou sušenou šunkou, zelenými bylinkami a pridám čerstvo mleté korenie. V letných mesiacoch by som použila aj jedlé kvety.

Recept na domáce bylinkové soli aj na niekoľko druhov bylinkových masiel som už na Tchibo Blog písala v minulosti. Inšpirujte sa!

Okrem šľahaného masla môžete servírovať akúkoľvek nátierku. Syrovú, cesnakovú, z pečenej zeleniny (napríklad baklažán, cesnak, cibuľa alebo tekvica sú super!), strukovinovú (zo šošovice alebo cícerový hummus) alebo aj obľúbené avokádové guacamole. Je to len na vašich chutiach a fantázii. Na inšpiráciu pridávam tri recepty, ktoré majú  u nás doma vždy úspech.

Nátierka z červenej šošovice na bielom víne

Na tejto nátierke ma baví, že je oproti ostatným vyslovene zdravá – žiadna majonéza a dokonca ani maslo, len veľa strukovín.

Ingrediencie:

  • 150 g červenej šošovice
  • 1 šalotka
  • 1 mrkva
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 lyžica paradajkového pretlaku
  • 90 ml bieleho vína
  • 400 ml vody alebo vývaru
  • Vetvička čerstvého tymianu
  • 1/2 lyžičky rímskej rasce
  • 1 cm čerstvého zázvoru (strúhaného)
  • Soľ
  • Čierne korenie
  • Troška oleja
  • Môžete aj nemusíte: chilli

Postup:

  1. V hrnci rozohrejte olej a opekajte na ňom na malé kocky nakrájanú mrkvu.
  2. Po chvíli pridajte nadrobno nasekanú šalotku a nechajte ju zosklovatieť. Pridajte paradajkový pretlak, prelisovaný cesnak, zázvor a rascu a premiešajte.
  3. Do hrnca pridajte prepláchnutú červenú šošovicu, premiešajte a všetko podlejte vínom.
  4. Nechajte víno prevariť a potom prilejte vodu alebo vývar. Osoľte, okoreňte, prihoďte tymian a ak chcete, pridajte chilli.
  5. Pod pokrievkou varte do hustej mäkkej konzistencie, asi 10 – 15 min.
  6. Na záver vyberte vetvičky tymianu a všetko rozmixujte ponorným mixérom.
  7. Nechajte vychladnúť a potom môžete podávať.

Ako zdobiť


Na doske nátierku dozdobte napríklad čerstvým koriandrom, olivovým olejom a orechmi alebo slnečnicovými semienkami.

Cesnaková nátierka s mandarínkami

Nenechajte sa vystrašiť. Viem, že mandarínky tu pôsobia asi trošku divoko. Určite to ale skúste a uvidíte, že ich sladkokyslá chuť sa k pikantnému cesnaku hodí.

Ingrediencie:

  • 250 g tvarohu
  • 100 g jemne strúhaného syra Grana Padano
  • 3 strúčiky cesnaku
  • Soľ
  • Čierne korenie
  • Mandarínky (ja používam čerstvé, ale niekto pridáva zavárané)

Postup:

  1. Do tvarohu vmiešajte nastrúhaný syr a prelisovaný cesnak.
  2. Osoľte a pridajte čerstvo mleté čierne korenie.
  3. Pri servírovaní všetko ozdobte nakrájanými mandarínkami.

Ako zdobiť


K tejto nátierke sa skvelo hodí nadrobno nasekaná pažítka a všetko ešte môžete dozdobiť hoblinami syra. Tie ľahko urobíte pomocou škrabky na zemiaky.

Základné šľahané maslo

Tento variant je naozaj jednoduchý a hodí sa servírovať ešte s ponukou nakrájaných syrov, údenín a zeleniny.

Ingrediencie:

  • 250 g masla
  • Soľ
  • 2 lyžice bieleho vína
  • Bylinková soľ
  • Čierne korenie

Postup:

  1. Maslo nechajte zmäknúť pri izbovej teplote.
  2. Nakrájajte maslo na kocky do misky, pridajte soľ podľa chuti a biele víno.
  3. Elektrickým šľahačom vyšľahajte maslo do svetlej nadýchanej peny.
  4. Pri servírovaní maslo okoreňte čerstvo mletým čiernym korením a ozdobte.

Či už si vyberiete ktorýkoľvek z našich variantov nátierok, alebo sa pustíte do úplne inej, verím, že u návštevy netradičným spôsobom servírovania určite zabodujete. Tak dobrú chuť!

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články