Práve čítate

Recept na vývar, vďaka ktorému už sa nebojím opice

1575  
Zdieľať: 

Recept na vývar, vďaka ktorému už sa nebojím opice

Novoročné oslavy sa blížia a okrem nezabudnuteľnej noci, ktorá je len raz za rok a naozaj stojí za to, nás bohužiaľ dosť často čaká aj nezabudnuteľné ráno. A to už také príjemné nie je. Bolesť a motanie hlavy, žalúdok na vode, slabosť alebo sucho v ústach, to sú často následky prehýrenej noci s nadmierou alkoholu. Ako zabojovať s opicou a nestráviť prvý deň v novom roku v posteli, to sa môžete dočítať práve v tomto článku.

28. 12. 2022 3 min. čítania Romana Böhmová
Recept na vývar, vďaka ktorému už sa nebojím opice

Čo môžeš urobiť dnes,…

Pri konzumovaní väčšieho množstva alkoholu, či už na Silvestra, alebo kedykoľvek inokedy, nezabúdajte poháre vína, ginu či pollitre piva prekladať pohármi vody. Druhý deň po alkoholových radovánkach býva totiž telo dosť často dehydratované a každá kvapka vody počas prehýrenej noci bude po prebudení k dobru.

Okrem vody sa tiež odporúča výdatne sa najesť, najlepšie do seba dostať niečo mastné s vyšším obsahom soli. Tenká vrstva tuku pomôže predísť prekysleniu žalúdka a spomaliť vstrebávanie alkoholu do krvi práve cez žalúdočnú stenu. Nemusíte sa práve ládovať pečenými rebierkami alebo bôčikom, ale taký tanier plný syrov alebo chlebíčky s avokádovou nátierkou bude to pravé do žalúdka.

Ďalším prvkom, ktorý je v procese odbúravania alkoholu zásadný, je vitamín B a C. Zo skúsenosti môžem potvrdiť, že jedna tobolka vitamínu C pred návštevou baru či večierka mi vždy pomohla mať o niečo pokojnejšie ráno. Namiesto toho môžete skúsiť napríklad vodu s citrónom a zabijete tak dve muchy jednou ranou.

Doplňte, čo vám alkohol zobral

Nezabudnite na minerály, ako sú horčík, draslík a sodík, vďaka ktorým sa dostanete skôr na nohy.

Alkohol má super schopnosti, z netanečníkov robí kráľov parketu, z hanblivých jedincov spoločenské bytosti a z nadurdencov smiechmajstrov. Okrem toho ale dokáže človeka spoločensky vyčerpať, a nielen to, dokáže z neho vyčerpať dôležité zásoby vitamínov a minerálov. Preto sa ráno, aj napriek tomu, že ste sa nadopovali večer, oplatí doplniť si spomínané vitamíny.

Ranné suchoty”

Poznáte to. Ráno po večierku rozlepíte oči a hneď po tom, čo sa uistíte, že ležíte vo svojej posteli, bežíte si naliať polliter vody, pretože si pripadáte, že z vás v noci niekto vysal všetku vodu. A áno, vysal ju z vás práve alkohol. Preto aj keď nepocítite dehydratáciu, určite hneď po prebudení pite a zase pite. Ak váš spoločensky unavený žalúdok nezvládne chuť čistej vody, pripravte si džús z čerstvého ovocia alebo smoothie s mliekom, ktoré pomáha s prekyslením žalúdka. Odporúča sa aj paradajkový džús, ale nie som si úplne istá, či by vďaka poalkoholovému stavu neskončil v záchode skôr, ako by ste ho dopili. Mne pomáha čaj, najviac mätový alebo zázvorový.

Raňajky plné bielkovín a sacharidov

Bielkoviny sú dôležité pre regeneráciu organizmu, a tá je po náročnej noci veľmi zásadná. Ideálnymi raňajkami sú napríklad vajíčka, ale verím, že nie každý má na ne ráno chuť. Tak si skúste pripraviť obľúbený proteínový nápoj alebo vločky na akýkoľvek spôsob. Po alkohole sa môže stať, že hladina vášho cukru v krvi bude nízka, preto sa nebojte si pripraviť raňajky plné zdravých sacharidov, ako je napríklad celozrnný chlieb alebo práve spomínané vločky.

Vývar vás postaví na nohy

Zaručeným vyprošťovákom, ktorý veľmi dobre poznali už naši predkovia, je silný vývar. Obsahuje presne to, čo po prehýrenej noci vaše telo potrebuje. Tekutiny, tuk, bielkoviny, vitamíny, minerály, aminokyseliny a ďalšie prospešné látky, a to všetko v tej najlepšie stráviteľnej forme. Zároveň nezaťaží boľavý žalúdok a výborne chutí. Okrem vývaru môžete skúsiť cesnačku, ktorá má tiež veľmi pozitívne účinky na príznaky opice.

Silný vývar „vyprošťovák”

  • 800 – ⁠1000 g kuracích skeletov
  • 1 kuracie stehno (štvrťka)
  • 2 – ⁠3 strúčiky cesnaku
  • 500 g zeleniny (mrkva, zeler, petržlen, hlúbik od brokolice, cibuľa)
  • korenie (napr. 1 bobkový list, 3 guľôčky čierneho korenia, 3 guľôčky borievky, 2 kardamony, kúsok chilli papričky)
  1. Rúru si vyhrejeme na 180 stupňov. Kuracie skelety, stehno (prípadne štvrťku kuraťa) a strúčiky cesnaku dáme do pekáčika a pečieme vo vyhriatej rúre cca 15 – ⁠20 minút.kuřecí skelety
  2. Pripravíme si väčší hrniec so studenou vodou a opečené kuracie kúsky spolu s cesnakom doň vložíme. Pozvoľna privedieme vodu k varu a necháme len ľahko prebublávať.hrnec s vývarem
  3. Pridáme zeleninu nakrájanú na stredné kusy a korenie. Pre naozaj silný vývar necháme na sporáku niekoľko hodín zľahka prebublávať. Potom vývar precedíme cez plátno.

TIP:

Na opicu pijeme zohriaty čistý vývar, prípadne doň na masle orestujeme na kocky nakrájanú zeleninu (zeler, mrkvu a petržlen), pridáme rezance, mäso z kuracieho stehna a máme hotovú polievku.

Spánok, studená sprcha a čerstvý vzduch

A posledné tipy, ktoré pre vás mám, sú takmer zadarmo a bez práce. Stačí sa len poriadne vyspať, dať si namiesto horúcej vane studenú sprchu a poobede sa ísť prejsť na čerstvý vzduch.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články