Práve čítate

Leto si bez bublaniny neviem predstaviť. Tri recepty, podľa ktorých upečiete tú najlepšiu

2217  
Zdieľať: 

Leto si bez bublaniny neviem predstaviť. Tri recepty, podľa ktorých upečiete tú najlepšiu

Čím tradičnejší recept, tým prísnejšie pohľady na spôsob výroby. A bublanina medzi tieto recepty podľa mňa jednoznačne patrí. Kým niektorí prisahajú na tú piškótovú, iní nedajú dopustiť na šľahačkovú alebo iným mliečnym výrobkom obohatenú bublaninu s trochou kypriaceho prášku. No a niekto zase radšej volí variant na spôsob francúzskeho čerešňového clafoutis alebo holandskej palacinky “dutch pancake”.

12. 7. 2022 3 min. čítania Juliana, Maškrtnica.cz
Leto si bez bublaniny neviem predstaviť. Tri recepty, podľa ktorých upečiete tú najlepšiu

Ja sa v otázke bublanín pokojne zaradím do všetkých troch tímov. Začerstva milujem variant na báze piškóty, ideálne s kopčekom šľahačky bokom. Ak má ale bublanina vydržať nejaký ten deň, napríklad na prevoz na tábor alebo na výlet ako desiata, pripadá mi lepší vlhší variant so smotanou, kefírom alebo jogurtom. Práve ten vám dnes predstavím. Na fotenie som bublaninu piekla v požičanej kuchyni. Chvíľku som zvažovala, či neurobím variant úplne bez šľahania, len zmiešať mokré a suché, ale našla som aj šľahač a ide to rýchlo aj s jednometličkovým strojom.

Kefírová bublanina

Ak si prajete nízku verziu, uvedené ingrediencie vám vystačia na celý plech. Ak ale máte radšej vyššiu vrstvu cesta, využite okrúhlu tortovú, alebo koláčovú, formu.

Ingrediencie:

  • 3 vajcia (rozdeliť na bielky a žĺtky)
  • 140 g cukru
  • 20 g vanilkového cukru
  • 160 g kefíru (tekutého jogurtu, acidofilného mlieka apod.)
  • 50 g masla rozpustiť a zmiešať s 50 g oleja
  • 200 g polohrubej múky (alebo aj s časťou celozrnnej; alebo preosiať hladkú)
  • 6 g prášku do pečiva
  • 1 g soli
  • štipka citrónovej kôry (voliteľne)
  • 500 – 600 g ovocia
  • 20 g masla na povrch a ďalšie na vymazanie (alebo papier na pečenie)

Postup:

  1. Vyhrejte rúru na 175 stupňov, horné a dolné pečenie.
  2. Aby ste sa vyhli zbytočnému umývaniu metličky, začnite prípravou bielkového snehu. Bielky môžete vyšľahať buď rovno s časťou cukru (cca polovicou z celkového množstva), alebo ich najskôr vyšľahajte do polotekutého snehu samotné a až potom pridajte 80 g cukru.
  3. Šľahajte, kým nebude mať štruktúru pripomínajúcu penu na holenie, tzn. pevnú, ale veľmi hustú penu. Takýto sneh s cukrom drží oveľa lepšie ako sneh len so štipkou soli, ktorý sa niekedy podarí prešľahať do sucha a potom trochu padá (a s ním aj cesto).
  4. Vo vedľajšej mise si vyšľahajte do svetlej peny žĺtky s bielym cukrom a soľou. Potom do nich primiešajte kefír, tuk a múku premiešanú s práškom do pečiva.
  5. Potom pomocou stierky opatrne primiešajte sneh a výsledné cesto nalejte do formy alebo na plech, poukladajte ovocie a navrch lupienky masla.
  6. Pečte, kým pekne nezozlatne, malo by to trvať asi 35 až 40 min. v keramickej kruhovej forme, alebo 25 až 30 min. v tenkej verzii na pekáči.

Ak chcete koláč, ktorý sa vôbec nešľahá, zmiešajte jednoducho múku s práškom do pečiva (celým, 12 g) a so soľou. V druhej mise mokré suroviny s cukrom, potom obe zmesi len rýchlo premiešajte dokopy a ďalej pokračujte rovnako – dozdobiť a upiecť. Z tohto cesta sú potom skvelé aj muffiny!

Piškótová bublanina (na plech)

Cesto sa šľahá podobne ako cesto na kefírovú bublaninu, ale je bez prášku a len z 3 surovín, rovnaký pomer vajcia – cukor – múka.

Ingrediencie:

  • 4 veľké vajcia
  • 200 g cukru
  • 200 g múky
  • 1 g soli
  • citrónová kôra (môžete piecť aj bez nej)
  • 3 lyžice horúcej vody

Postup:

Príprava je rovnaká ako pri bublanine s kefírom – buď rozdeliť a vyšľahať, postupne potom do žĺtkov prisypávať múku, po troškách vodu a sneh. Ak máte robot, môžete vyšľahať aj celé vajcia s cukrom naraz – zaberie to asi 10 – 15 minút, kým zdvihnú objem podobne ako sneh. Potom pridajte vodu, múku a vylejte na plech a dozdobte.

Bublanina na spôsob clafoutisu

Ak ho upečiete pekne sprudka, počas pečenia vybublá do niekoľkých vĺn, aj keď v ňom žiadne kypridlo nie je. Kúzlo!

Nebojte sa toho, že pôsobí ako neupečený – výsledná striedka pripomína skôr puding a je to tak v poriadku. Nech ho pečiete akokoľvek dlho, bude mokrý a vláčny – niekto by povedal zdrcnutý. Originálne sa do receptúry pridáva ešte panák pálenky (čerešňovice) a samozrejme nechýbajú višne alebo čerešne. Podľa legendy aj s kôstkami, ktoré majú dodať výraznejšiu chuť. Podľa praxe ale vychádza praktickejšie skôr ovocie, ktoré je vykôstkované. Ja som ako prvé použila broskyne, s ktorými je to tiež veľmi chutné, aj keď samozrejme ne-tradičné.

Ingrediencie na malú formu:

  • 2 vajcia
  • 80 g cukru
  • 20 g vanilkového cukru
  • 100 g mlieka napoly so smotanou (alebo 10 % smotany)
  • 65 g hladkej múky (dobre ale funguje aj s bezlepkom)
  • štipka soli
  • 20 g pálenky

jak na domácí bublaninu

Príprava (už nemôže byť jednoduchšia):

  1. Rúru vyhrejte na 200 °C, horné a dolné pečenie.
  2. Všetko zmiešajte na cesto bez hrudiek (úplne najjednoduchšie je to v mixéri).
  3. Nalejte do formy a posypte ovocím. Pečte asi 30 – 35 minút, kým zozlatne (nezľaknite sa, prípadné lokálne vybulenie po vychladnutí spľaskne a ničomu to nevadí).

Ako predísť prepadnutému ovociu?

Pri piškóte alebo clafoutis pomôže hlavne to, že je cesto približne podobnej výšky ako ovocie – jednoducho nech je cesta čo najmenej. Niekedy sa odporúča ovocie pred pridaním posypať múkou, ale v redšom ceste ťažké ovocie prepadne, nech ho posypete koľkokoľvek. Menšie kúsky držia lepšie, ale vôbec najlepšie podľa mňa je, keď je ovocia toľko, že sa navrství.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články