Práve čítate

Studené polievky sú letným hitom! Tri vyladené recepty aj univerzálny návod

2803  
Zdieľať: 

Studené polievky sú letným hitom! Tri vyladené recepty aj univerzálny návod

Stávka na istotu, keď mám v lete chuť na osviežujúce jedlá. Nespotíte sa ani pri konzumácii, ani pri ich príprave. Stačí mať mixér, kopu zeleniny a máte to hotové za pár minút! aj napriek jednoduchosti sa ale dá studená polievka veľmi ľahko pokaziť. Na čo si dať pri jej príprave pozor?

4. 7. 2022 3 min. čítania Inspired Kitchen
Studené polievky sú letným hitom! Tri vyladené recepty aj univerzálny návod

Gazpacho je o kvalitných surovinách. Keďže zelenina sa do studených polievok nevarí ani nepečie, jej kvalita je veľmi dôležitá. Mala by byť čerstvá, chutná a zrelá. Najlepšia je tá z vašej záhradky alebo farmárska zelenina z trhu a to isté platí o bylinkách a ďalších surovinách. Olivový olej volím extra panenský a vôbec ním nešetrím. Keď nemám dostatočne zrelé paradajky, radšej použijem kvalitné konzervované. Z paradajok je vhodné odstrániť tuhé zelené stredy.

6 krokov k dokonalej ľadovej polievke

  1. Pasírovanie: Väčšina dnešných mixérov je výkonná a rozmixuje aj najmenšie zrniečka. Ak má váš mixér s menšími kúskami v polievke problém, po mixovaní ju prepasírujte cez sitko.
  2. Zahustenie: Polievka býva kvôli veľkému množstvu šťavy zo zeleniny riedka. Na  zahustenie používam plátky bieleho chleba bez kôrky, pokojne aj staršieho. Natrhám ho na kúsky a na chvíľku namočím do niekoľkých lyžíc červeného alebo bieleho octu.
  3. Dochutenie: Čierne korenie a soľ sú samozrejmosť, ale nemal by chýbať ani cesnak, cibuľa alebo šalotka, červený alebo biely vínny ocot a extra panenský olivový olej. Na vyváženie chuti je dobré polievku zľahka osladiť. Vhodný je klasický cukor, ale aj med alebo nejaký sirup. K paradajkám ladí datľový, ktorý krásne zjemní ich prípadnú kyslosť. Ochutnávajte a dochucujte, kým pre vás chuť nebude perfektná.
  4. Chuťové experimenty: Nemusíte sa držať len osvedčených kombinácií. K perfektnému dochuteniu pomôže napríklad aj bazalkové pesto, chilli papričky, limetka, koriander, mäta a ďalšie bylinky. Nebojte sa skúšať rôzne druhy olejov, octov aj sirupov.
  5. Správne vychladenie: Nutnosť! Iba tak vás polievka ochladí a osvieži. Pomôže, keď do mixéra dáte zeleninu už vychladenú z chladničky. Mixovaním sa trochu zahreje, takže pobytu v chladničke sa polievka aj tak nevyhne. Ideálne je chladiť ju hodinu až dve.
  6. Skladovanie: Kvôli chladeniu polievku pripravte vopred. V chladničke vydrží až 2 dni, skladujte ju v zatvorenej nádobe a pred konzumáciou ju poriadne premiešajte. Prebytky polievky môžete aj zamraziť. Na mrazenie sú najlepšie vzduchotesné zipsové vrecká alebo krabičky s vrchnákom.

Uhorkové gazpacho s bazalkovým pestom

Počet porcií: 4, čas prípravy: 15 minút, čas chladenia: 2 hodiny. Ak by ste radi ochutnali iný variant uhorkovej polievky, vyskúšajte polievku Tarator.

Suroviny:

  • 1 zelená chilli paprička + na ozdobu
  • 1 šalotka
  • 2 uhorky
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 hrsť čerstvej mäty + na ozdobu
  • 1 hrsť čerstvej bazalky + na ozdobu
  • 1 limetka
  • 3 lyžice bazalkového pesta + na ozdobu
  • 2 lyžice agávového sirupu
  • 120 ml vody
  • soľ a čerstvo mleté čierne korenie

Postup:

  1. Chilli papričku zbavte semienok, šalotku a uhorky nakrájajte na kúsky.
  2. Dajte do mixéra, pridajte cesnak, mätu, bazalku, limetkovú šťavu, bazalkové pesto, sirup a vodu. Poriadne rozmixujte najemno. Potom ochuťte soľou a čiernym korením.
  3. Nechajte chladiť 2 hodiny v chladničke a potom polievku podávajte s bazalkovým pestom, čerstvou mätou a bazalkou.

Pridajte štruktúru


Rozmixovanú polievku pri servírovaní ozdobte niečím chrumkavým (semienka, oriešky, opečené kocky pečiva…), kúskami zeleniny alebo aj strukovinami či inými bielkovinami. Zdobiť môžete bylinkami, bylinkovými olejmi, pestom, strúhaným parmezánom alebo aj kyslou smotanou.

Paradajkovo-paprikové gazpacho

Počet porcií: 4, čas prípravy: 15 minút, čas chladenia: 2 hodiny.

Suroviny:

  • 2 plátky bieleho chleba
  • 4 lyžice červeného vínneho octu
  • 10 veľkých zrelých paradajok
  • 2 červené papriky
  • 1/2 uhorky
  • 1 šalotka
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 lyžica medu
  • 80 ml olivového oleja
  • Soľ a čerstvo mleté čierne korenie
  • Čerstvá bazalka

Postup:

  1. Z chleba odrežte kôrku a vnútornú časť natrhajte do misky. Potom ho polejte octom a dajte na pol hodiny do chladničky.
  2. Z paradajok vykrojte tuhé stredy. Papriky očistite od semienok.
  3. Paradajky, papriky, uhorku a šalotku nakrájajte na kúsky. Vložte do mixéra. Pridajte cesnak, med, olej a chlieb s octom. Rozmixujte najemno.
  4. Polievku podľa chuti osoľte a okoreňte, prípadne dolaďte ďalším octom či medom. Dajte do chladničky na 2 hodiny vychladiť.
  5. Vychladenú polievku dajte do misiek alebo tanierov. Zakvapnite olivovým olejom a ozdobte čerstvou bazalkou. Podávajte s chlebom.

Polievku na výlet!


Na letné výlety aj k vode je ľadová polievka perfektnou voľbou. Poriadne vychladenú ju nalejte do termosky a prihoďte pár kociek ľadu. Uvidíte, ako vám na cestách v horúcom počasí príde takéto občerstvenie vhod.

Studená kukuričná polievka

Počet porcií: 4, čas prípravy: 15 minút, čas chladenia: 2 hodiny.

Suroviny:

  • 2 plátky bieleho chleba
  • 4 lyžice bieleho vínneho octu
  • 2 žlté papriky
  • 250 g predvarenej kukurice
  • 125 g žltých cherry paradajok
  • 1 šalotka
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 lyžica cukru
  • 120 ml kokosového mlieka
  • Soľ a čerstvo mleté čierne korenie
  • Čerstvý koriander

Postup:

  1. Z chleba odrežte kôrku a vnútornú časť natrhajte do misky. Potom polejte octom a dajte do chladničky na pol hodiny.
  2. Papriky očistite od semienok. Zrná kukurice odrežte (ak ste použili celý klas).
  3. Paradajky, papriky a šalotku nakrájajte na kúsky. Vložte do mixéra. Pridajte cesnak, kukuricu, cukor, kokosové mlieko a chlieb s octom. Rozmixujte najemno.
  4. Polievku podľa chuti osoľte a okoreňte, prípadne dolaďte ďalším octom či cukrom. Dajte do chladničky na 2 hodiny vychladiť.
  5. Vychladenú polievku dajte do misiek alebo tanierov. Ozdobte kukuricou, cherry paradajkami a čerstvým koriandrom.

Ide to aj nasladko


Ľadové polievky môžete pripravovať aj z ovocia. Recept máme napríklad na jahodovú, ale chutiam sa medze nekladú. Ja mám v lete zo sladkých variácií najradšej melónovú.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články