Práve čítate

Môj recept na domáci čerešňový kompót a opité višne, ktoré využijete do dezertov

5677  
Zdieľať: 

Môj recept na domáci čerešňový kompót a opité višne, ktoré využijete do dezertov

Pamätám si celkom presne, ako sme s babičkou každý deň chodili na jej záhradku, trhali čerešne a ríbezle a ja som bola v siedmom nebi. A k nedeľňajšiemu obedu bol vždy ako dezert čerešňový kompót. Dodnes ma jeho chuť v myšlienkach prenáša do detstva. Pripravte si ho podľa môjho receptu a tiež si zaspomínajte na bezstarostné prázdniny!

17. 6. 2022 3 min. čítania Romana Böhmová
Môj recept na domáci čerešňový kompót a opité višne, ktoré využijete do dezertov

Kto má vlastnú záhradu s ovocnými stromami, veľmi dobre vie, že zjesť všetku úrodu za čerstva sa nedá stihnúť. Kompóty a džemy sú ale podľa mňa dôstojným spôsobom, ako si úrodu uchovať aj na menej slnečné ročné obdobia. V zime čerešňový kompót ako keď nájdem a na palacinky s ríbezľovým džemom tiež len tak hocičo nemá.

Sezóna čerešní je väčšinou od konca mája zhruba do polovice júla, ale samozrejme je to každý rok trošku iné. Prvého mája sa pod rozkvitnutým stromom bozkávame, ale pre mňa sú čerešne oveľa zaujímavejšie až v období, keď sa dajú jesť. U nás je obľúbená odroda Kordia alebo Van a ak na trhoch krútite hlavou nad cenou čerešní, ktorá býva vyššia, je to jednoducho dané náročnosťou zberu a skladovania.

Skladujte ich, aby vydržali! Dávam pozor, aby boli čerešne zatvorené v potravinovej škatuľke alebo v pohári. Pohlcujú totiž okolité pachy. Ukladám ich potom do chladničky, pretože  pri izbovej teplote môžu začať rýchlo kvasiť. Ideálne je tiež zbierať ich a skladovať aj so stopkou. Dlhšie potom vydržia.

Základy zavárania, aby práca nevyšla nazmar

Ak zavárate pravidelne, určite už ste si na to kúpili nejaké vychytávky. Ak ich ale doma ešte nemáte, mám pre vás niekoľko tipov na to, čo je dobré si pripraviť, aby vám išla práca dobre od ruky:

  • Kliešte na poháre: Pri vyberaní pohárov z vodného kúpeľa je naozaj ľahké sa popáliť, preto si určite kliešte na poháre zadovážte
  • Zavárací hrniec: Ak sa chystáte spraviť si poriadnu zásobu ovocia na zimu, určite sa vám bude hodiť.
  • Poháre na zaváranie: Existuje ich veľa druhov. Ak ale zbierate použité, dajte si pozor na to, aby mali poriadny závit. Ja mám najradšej tie so skleneným vrchnákom s pákovým uzáverom.
  • Lievik: Lievik so širokým hrdlom vám uľahčí prácu nielen s ovocím, ale aj s následným upratovaním.

Pri zaváraní je najdôležitejšia čistota. Aby kompóty a zaváraniny naozaj vydržali, musíte poháre a viečka dôkladne vymyť, prepláchnuť vriacou vodou a potom osušiť. Nezabudnite to urobiť aj s novokúpenými nádobami. Sterilizáciu môžete spraviť aj v rúre alebo pomocou alkoholu. Taký tuzemák navyše podporí chuť zaváraniny.

Na čistotu dbajte aj pri samotnej príprave. Varešku používajte iba na miešanie, nikdy ju neolizujte. Oliznuté riady totiž smerujú zaváraninu k rýchlej skaze. Po dokončení zavárania vždy varešku dôkladne vyčistite alebo si na ďalšiu sezónu kúpte novú. A určite nezabudnite na to, aby ovocie, ktoré chcete zavárať, bolo perfektné. Dajte si pozor na nahnité časti.

Pred tým, ako budete plniť poháre, je dobré si ich nahriať, aby teplota obsahu a pohárov nebola taká rozdielna a neprišlo k ich prasknutiu.

Zavariť môžete takmer čokoľvek. U nás doma sú najobľúbenejšie čerešne, višne, ale aj hrušky alebo egreše, mirabelky, jablká, slivky, černice a čučoriedky. Okrem kompótov a klasických džemov pripravujem pečený čaj, jablčné čatní, broskyňový džem s vanilkou, opité višne alebo čerešňový sirup.

Recept na klasický domáci čerešňový kompót

Aby mi zaváraniny všetkého druhu čo najdlhšie vydržali, skladujem ich v tme, suchu a pri nižšej teplote.

Budete potrebovať:

  • 1 kg čerešní
  • 1 l vody
  • 250 – 300 g cukru krupice

Postup:

  1. Čerešne si odstopkujte, dôkladne omyte a nechajte ich chvíľu odmočiť v studenej vode. Potom ich preceďte a nechajte ich okvapkať.
  2. Ak nemáte v kompóte radi kôstky, teraz je čas čerešne odkôstkovať. Potom nimi plňte čisté poháre asi 2 cm pod okraj.
  3. Pripravte si nálev na kompót. V hrnci priveďte vodu k varu a pridajte cukor. Miešajte tak dlho, kým sa cukor nerozpustí.jak připravit nálev na kompot
  4. Cukrový nálev nechajte trochu vychladnúť, potom ním zalejte čerešne.
  5. Poháre zatvorte a dajte sterilizovať. Ja mám v rúre funkciu ovocné kompóty, takže dávam len poháre do rúry, ktorá to za mňa urobí sama. Môžete to urobiť aj klasicky v hrnci s vodou, kde sterilizujte na 85 stupňov 25 minút.
  6. Nakoniec poháre otočte viečkom nadol, poukladajte ich na utierku a nechajte takto stáť do vychladnutia.

Recept na opité višne

Z višní nemusíte pripravovať len kompót alebo džem. Určite vyskúšajte aj opité višne! Ja nimi polievam vanilkovú zmrzlinu alebo ich používam napríklad do čokoládovej torty. Sú ale vynikajúce aj samotné.

Ingrediencie:

  • 1 kg vykôstkovaných višní
  • ½ kg cukru
  • 200 ml Grand Marnier alebo tmavého rumu
  • niekoľko kvapiek vanilkového extraktu

Postup:

  1. Višne posypte cukrom a nechajte cez noc odležať v chladničke.
  2. Druhý deň višne s cukrom asi 15 minút prevarte a znovu nechajte do druhého dňa odležať v chladničke.
  3. Tretí deň zlejte šťavu a odvarte ju zhruba na polovicu (trvá to asi pol hodiny), aby bola hustá.
  4. Višne vráťte do horúcej šťavy, pridajte Grand Marnier alebo rum, vanilkový extrakt a horúce ich plňte do pohárov. Zatvorte viečkom a na 5 minút otočte dnom nahor.

Držím palce, aby sa vám kompóty krásne podarili a robili tú najlepšiu spoločnosť pri nedeľných obedoch!

Přečtěte si také: Najjednoduchší jahodový džem, ktorý zvládne naozaj každý

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články