Práve čítate

Buďte fit aj po šesťdesiatke

2651  
Zdieľať: 

Buďte fit aj po šesťdesiatke

Človek je taký starý, na koľko sa cíti. Vek je len číslo. S predlžujúcim sa odchodom do dôchodku si predlžujeme aj stredný vek. Konečne máme čas na svoje koníčky a cestovanie.

9. 11. 2017 6 min. čítania Kristina Zábrodská
Buďte fit aj po šesťdesiatke

Starnutie sa za posledných sto rokov diametrálne zmenilo a posunulo sa od prirodzeného behu života k medicinálnym výkonom a pretekom. Čo všetko dnešní šesťdesiatnici a starší zvládnu? Najväčšou výhodou staroby je, že nič už „nemusíte“. Ak ste prežili svoj život vedome a naplno, poznáte sa tak dobre, že si dokážete každý deň užiť, či už sa rozhodnete trénovať na maratón, alebo si celý deň čítať. „Raz ku mne prišla asi sedemdesiatročná žena, ktorej zomrel manžel. Nakoniec sme spolu pracovali dosť dlho, pretože zistila, že môže viesť spokojný život. Keď sa lúčila, povedala: Neviem, ako dlho ešte budem žiť, ale viem, že každý deň bude stáť za to, nech bude akýkoľvek,“ spomína psychoterapeutka MUDr. Olga Železnová. V tom tkvie múdrosť staroby. A pretože dĺžku života nikto vopred nepozná, mali by sme sa starať o svoju telesnú a psychickú kondíciu tak, aby nás vlastné limity nebrzdili plniť si svoje priania.

Zdroj: Flickr.com

 

Prirodzené zmeny

Telo sa vyvíja a mení celý život, to je prirodzený jav, ktorý však môžeme korigovať. Pokožka sa vysušuje, stáva sa krehkejšia a vrásky viditeľnejšie, metabolizmus sa spomaľuje (zhruba o 5 % za 10 rokov) a s ním aj produkcia niektorých enzýmov a vstrebávanie vitamínov. Ľudia starší ako 60 rokov najčastejšie potrebujú dodať vitamíny B12, vitamín D a vápnik v tabletkách. Pri správnej životospráve a dostatočnej pravidelnej fyzickej aktivite však môže starnutie prebiehať tak pomaly, že si ho ani nevšimnete.

Čím je organizmus starší, tým viac potrebuje regenerovať, ale to neznamená nerobiť nič. Naopak, ak pravidelne športujete, či už beháte, jazdíte na bicykli, plávate, cvičíte jogu, chodíte na dlhé prechádzky, alebo pracujete na záhrade, udržujete si telo v chode, kĺby flexibilné, svaly natiahnuté a pružné, kosti pevné. Nepretržitá fyzická aktivita zachováva v kondícii aj mozog, postreh a rovnováhu. Vyplavuje sa serotonín, čo zlepšuje náladu aj spánok.

Pri pravidelnom športovaní ľuďom nehrozí nadváha a s ňou spojené kardiovaskulárne problémy, vysoký krvný tlak, cukrovka a zničené kĺby. Ľudia spokojní so svojím životom sa neprejedajú, pretože jedlom nepotrebujú zahnať chmáry, ani si kompenzovať osamelosť alebo nudu.

Začnite pomaly

Ak ste celý život športovali, zrejme so športom neprestanete len kvôli vyššiemu veku. Poznáte svoje telo, svoje prednosti aj obmedzenia, viete, čo vás baví, a tak v tom pravdepodobne pokračujete alebo skúšate nové podobné aktivity. Ak ste sa športovaniu úspešne vyhýbali posledných tridsať, štyridsať rokov a máte hmlistú spomienku na kolektívnu vybíjanú alebo spartakiádu na telocviku, vedzte, že dnešné športové možnosti vyzerajú úplne inak. Nájdite si klub blízko vášho domova a zájdite sa doň pozrieť na rôzne lekcie. Cvičenie pre seniorov, seniorskú jogu alebo výlety s nordicwalkingovými palicami často ponúkajú domy detí a mládeže, štúdiá jogy alebo pobočky Sokola. Zbaľte si pohodlné tričko, voľnejšie nohavice, tepláky alebo legíny, ponožky, uterák a pitie a vyrazte.

Zdroj: Flickr.com

 

Buďte odhodlaní

Obavy, aké to bude, sú úplne na mieste, určite ich zažívajú aj ostatní, tak to jednoducho skúste a uvidíte. Po prvých pár lekciách sa môžete cítiť unavení, možno objavíte svaly, o ktorých ste ani netušili, že ich máte, skrátené šľachy sa konečne natiahnu. Bolesť by však nemala byť tupá ani úporná, cvičte tak, ako vládzete, ale zbytočne sa nešetrite. Telo zvládne často viac než myseľ. Po pár hodinách už zrejme pocítite radosť, ľahkosť pohybu, lepšiu koordináciu a viac energie.

Pokračujte s radosťou

Vyberte si šport, ktorý vás bude baviť, či už kvôli vlastnému pohybu alebo kvôli priateľom, s ktorými sa zoznámite. Nemárnite čas cvičením, ktoré robíte len preto, aby ste schudli, boli fit alebo kvôli očakávaniam spoločnosti. Aj správny dych dokáže divy, nemusíte sa mučiť na spinningu alebo funieť pri behu. Nájdite si aktivitu, ktorú zvládnete, ktorá vás udržuje v kondícii a trocha ju zvyšuje. A pokojne po chvíli vyskúšajte niečo iné. Zapojte svojich kamarátov či kamarátky. Namiesto na pivo choďte na bicykle, namiesto na kávu a tortičku si zájdite zaplávať a do sauny. Spoločné aktivity tiež málokedy vynecháte, tešíte sa na ne.

Zdroj: Flickr.com

 

Chôdza

Najprirodzenejší a najkomplexnejší pohyb, pri ktorom si natiahnete celé telo. Podmienkou však je, že ho vykonávate správne. Narovnajte sa, vytiahnite sa za temenom hlavy hore, zasuňte bradu, nechajte klesnúť plecia, palce na rukách otočte smerom von a vykročte. Nohy sa striedajú a zeme sa postupne dotýka celé chodidlo, všetky prsty, pohyb je plynulý. Hoci sa to zdá samozrejmé, správne chodiť dokáže málokto. Naučiť sa to môžete napríklad na workshope správnej chôdze Jany Jarošové alebo v štúdiu Karma Yoga. Denne by sme mali prejsť 10 000 krokov, čo je zhruba 5,5 až 6 km.

Nordic walking

O chôdzi so špeciálnymi palicami sme už na Tchiboblogu písali, stále viac jej však prepadajú aj staršie ročníky. Výhodou je opora palíc a vlastné tempo, ktorým idete. Pre začiatok si chôdzu nechajte predviesť inštruktorom, nech sa ju naučíte správne, potom môžete chodiť sami, alebo v skupine s ostatnými, a spoznávať tak zaujímavé miesta. Dobré zoznámenie so športom predstavuje knižka Nordic walking nebo pro pokročilejší Nordic running, kde zjistíte, že s holemi lze i běhat a kolikrát je to snazší než bez nich.

Zdroj: Flickr.com

 

Plávanie

Ak vás bolia kolená alebo máte pár kíl navyše, pohyb vo vode je ideálny spôsob, ako sa ich zbaviť. Aby ste si neničili krčnú chrbticu a naopak, rozšírili si pľúca a natiahli svaly na chrbte a ramenné pletence, dajte si najprv zopár lekcií s inštruktorom plávania, na ktorých si upravíte plavecké tempo. Mnoho bazénov ponúka zvýhodnené vstupné pre seniorov, buď na permanentku, alebo v určitých časoch. Neponáhľajte sa a potom sa prehrejte v saune alebo v parnom kúpeli. Ak nemáte problémy so srdcom, príjemne si posilníte imunitu.

Taiči

Hoci pomalé pohyby taiči pripomínajú cvičenia pre dôchodcov, v skutočnosti patrí k bojovým umeniam. Tak ako v joge sa tu pracuje s vedomým dychom, vnútornými energetickými dráhami a vnímaním tela. Telo sa plynulo otáča, a postupne sa tak naťahujú všetky kĺby a svaly. Vyberte si lekcie pre začiatočníkov a nechajte sa viesť skúseným majstrom.

Joga

Ideálne cvičenie, s ktorým môžete začať kedykoľvek. Komplexne posilňuje celé telo, vrátane najhlbších vnútorných svalov, a harmonizuje myseľ. Jednotlivé pozície vykonávate tak, ako to momentálne dokážete. Mnoho jogových štúdií ponúka lekcie pre seniorov, ktoré bývajú pomalšie a so zameraním na ich špecifické potreby.

Zdroj: Flickr.com

 

Aquaerobik

Poskakovanie pri aerobiku si vyžaduje koordináciu všetkých končatín a ich súhru s hudbou, v bazéne vás však nadnáša voda, a hoci cviky skôr pripomínajú vlnenie akvabel, posilníte si nimi vnútorné svaly a uľahčíte svojim kĺbom.

Pilates

Naťahovanie tela pomocou vlastnej hmotnosti, posilnenie stredu tela s cieľom odstrániť bolesti chrbta a upraviť správne držanie tela a dýchanie je základom tohto cvičenia, ktoré v roku 1883 zostavil Joseph Hubert Pilates. Ten odmala trpel astmou a reumatickou horúčkou, ale veľmi chcel športovať, preto si vytvoril vlastnú metódu. Pilates sa cvičí na podložke alebo na špeciálnych strojoch, ktoré umožňujú precíznejšie prevedenie pohybu.

Tanec

Pretancujte sa životom s ľahkosťou a eleganciou. Môžete krúžiť v objatí alebo sa vlniť pri brušnom tanci. Ten okrem iného posilňuje svaly panvového dna, čo pôsobí proti inkontinencii a uvoľňuje bedrá.

Sami vidíte, že možností je veľa. Uchopte svoju silu, sebavedomie a odhodlanie a vydajte sa v ústrety novým zážitkom. Uvidíte, že športové aktivity vám vlejú do žíl novú krv.

Zdroj: Flickr.com
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články