Práve čítate

Cvičením proti jesennému prechladnutiu

2950  
Zdieľať: 

Cvičením proti jesennému prechladnutiu

Únava, kašeľ, fyzické vysilenie a odretý nos od neustáleho smrkania. Tieto príznaky by mnoho z nás pokojne vyhlásilo za definíciu jesenných mesiacov. Sychravé počasie, stres a menej fyzickej aktivity vysáva náš organizmus a my sa stávame náchylnejšími na rôzne ľahšie aj vážnejšie ochorenia, ktorých sa potom horko-ťažko zbavujeme. A pritom stačí len dodržiavať niekoľko základných princípov zvyšujúcich našu obranyschopnosť a všetky neduhy sa nám vyhnú širokým oblúkom.

1. 11. 2017 3 min. čítania Redakce
Cvičením proti jesennému prechladnutiu

Čo a ako jesť

Ak ste sa rozhodli stráviť ďalšiu jeseň bez ustavičného liečenia všetkých možných nachladnutí, zamerajte sa na stravovacie návyky. Základom sú výdatné, ideálne teplé raňajky, pravidelné a pokojné stravovanie bez stresu a dlhodobý prísun vitamínov v podobe ovocia a zeleniny všetkých farieb. Okrem toho nepodceňujte ani pitný režim, dostatok spánku a oblečenie vhodné do nepriaznivého počasia.

Otužovanie

Ak to myslíte naozaj vážne, môžete začať aj s otužovaním, ale pozor: nič sa nemá preháňať. Kým si trúfnete na dlhú ľadovú sprchu, musíte vydržať tzv. suché otužovanie pomocou studených kief či umývacích špongií. Aby sme však nezabudli na to najdôležitejšie: cvičte a športujte! Lebo dobrá fyzická kondícia je základom zdravého tela aj ducha.

Prvé jesenné mesiace najviac potrápia pankreas a slezinu, ktoré spolu so žalúdkom a hrubým črevom majú významný podiel na správnom fungovaní ostatných telesných orgánov. Slezina filtruje krv a odstraňuje spotrebované krvinky, vďaka čomu zohráva rozhodujúcu úlohu ako podpora imunitného systému. Pankreas zase produkuje nenahraditeľné enzýmy podporujúce štiepenie potravín a ako jediný v celom tele trávi nielen bielkoviny, ale aj tuky a sacharidy. Z hľadiska krvného cukru je tak nenahraditeľný. Dnes vám ukážeme niekoľko základných cvikov podporujúcich tieto nenahraditeľné funkcie a zároveň udržujúcich telo v dobrej fyzickej kondícii.

Energetické rozohriatie

Sadneme si do tureckého sedu. Najprv si trením zahrejeme prsty aj dlane, potom položíme dlaň ľavej ruky na ľavý bok a pravú ruku s pokrčeným lakťom nastavíme dlaňou von, smerom od tela. Pri nádychu sa zadívame na prsty pravej ruky a pri výdychu dlaň odtláčame od tela až do úplného natiahnutia. Pri nádychu ide ruka späť do východiskovej polohy.

Pri odtláčaní dlane sústredíme čo najväčšiu silu a energiu, predstavujeme si, že tlačíme niečo naozaj ťažké. Pri spätnom pohybe akoby sme prijímali čo najviac okolitej energie a smerovali ju dovnútra nášho tela. Cvik opakujeme aspoň osemkrát.

Masáž

Zostaneme v tureckom sede a na ľavú ruku položíme pravú dlaň. Ohriatymi dlaňami potom v smere hodinových ručičiek pri pravidelnom dýchaní pomaly krúžime. Dĺžka masáže nie je časovo obmedzená, záleží skôr na našom pocite a úľave, ktorú prináša.

Regulácia žalúdka a sleziny

Posadíme sa rovno a otvorené dlane položíme na kolená. S nádychom dlane vytáčame smerom nahor a ruky pomaly vyťahujeme nad hlavu až do natiahnutia. Hlavu zároveň nasmerujeme do ľahkého záklonu a očami sledujeme otvorené dlane. S výdychom dlane opäť sťahujeme dole a pokladáme na kolená.

Podpora správneho trávenia

Posadíme sa medzi päty a prehneme sa dozadu. Pomaly sa položíme na predlaktie, prsty smerujú k pätám. S nádychom sa zdvíhame na predlaktí, naťahujeme ruky a opierame sa o dlane, hlavu necháme zaklonenú a celé telo máme natiahnuté. S výdychom opäť klesáme dole a uvoľňujeme natiahnutie. Cvik opakujeme aspoň osemkrát.

Prirodzená detoxikácia

Nohy zoširoka rozkročíme, jedno koleno pokrčíme a chodidlo vytočíme von. Trup aj pohľad smerujú dopredu. Pri nádychu zaprieme pravý lakeť o pokrčené koleno a nakloníme k nemu celý trup. Dlaň zapretej ruky je položená na žalúdku, druhá ruka smeruje za chrbát. Pomaly klesáme, sústredíme sa na hlboké dýchanie bránicou. Cvik opakujeme aj na druhú stranu.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články