Práve čítate

Recept na tri druhy bylinkových masiel, ktoré sú pri servírovaní pastvou aj pre oči

2248  
Zdieľať: 

Recept na tri druhy bylinkových masiel, ktoré sú pri servírovaní pastvou aj pre oči

Bylinkové maslá v mojej kuchyni nesmú nikdy chýbať. A za tie roky som si ich už celkom vypiplala. Nielen zloženie, ale aj to, ako s nimi správne pracovať, skladovať ich a hlavne ako ich servírovať. Vďaka zdobeniu a správnemu postupu sa také bylinkové maslo môže pokojne stať aj jednou z hlavných ozdôb prestretého stolu.

11. 8. 2022 4 min. čítania Jana Duffková
Recept na tri druhy bylinkových masiel, ktoré sú pri servírovaní pastvou aj pre oči

Spísala som pre vás tipy, ktoré sa vám budú hodiť pri príprave aj efektnom servírovaní a na konci článku nájdete tri konkrétne recepty.

Základný postup pre všetky bylinkové maslá

Nech už si budete chcieť pripraviť akúkoľvek príchuť masla, postup je vždy rovnaký. Menia sa len pridané ingrediencie.

návod na bylinkové máslo

  1. Najskôr si zmäknuté maslo nakrájam na kocky a dám si ho do vyššej nádoby.
  2. Pomocou elektrického šľahača maslo vyšľahám do svetlej peny.
  3. Vypnem šľahač a pridám bylinky a všetky ďalšie prísady, ktoré som pre toto konkrétne maslo vybrala.
  4. Ešte raz všetko prešľahám šľahačom. Hotovo!

Ako maslá skladujem a servírujem, aby boli krásne

Na zdobení si dávam záležať nielen pri servírovaní, ale už aj pri príprave masiel do zásoby. Kým sú pekne vláčne, ozdoby sa do nich zapracovávajú najlepšie.

bylinkové máslo

Máte vyšľahané, čo ďalej? Možností je niekoľko. Vždy na začiatku pracujte s čerstvo vyšľahaným neschladeným maslom. Maslo môžete rustikálne nabrať do mištičky, môžete ho esteticky naporciovať malou naberačkou na zmrzlinu, použiť zdobiace vrecko alebo vytvoriť valčeky, ktoré sa po schladení ľahko krájajú na plátky.

  1. Rustikálne: Jednoducho maslo naberajte lyžicou a načechrajte ho do menších nádob, v ktorých ho budete servírovať.
  2. Naberačkou na zmrzlinu: Do nádob ukladajte kopčeky masla, ako keď naberáte zmrzlinu. Pred každým kopčekom si naberačku nahrejte, alebo krátko opláchnite horúcou vodou. Kopčeky môžete dať aj do uzatvárateľnej krabičky a zachladiť alebo zamraziť na neskôr.
  3. Zdobiacim vreckom: Maslo si naplňte do zdobiaceho vrecka, aké sa väčšinou používa na tortový krém. Môžete použiť aj zdobiacu špičku, čím vytvoríte ešte efektnejší tvar. Opäť si môžete „kopčeky“ zachladiť alebo zamraziť, podávať ich začerstva na tanieriku alebo hneď zdobte pokrmy, ku ktorým maslo servírujete.
  4. Valčeky na krájanie: Robia sa tak, že si rozprestriete potravinársku fóliu, stierkou na jej stred nanesiete maslo do podlhovastého tvaru a potom všetko do valčeka zabalíte. Túto šišku zachladíte alebo zamrazíte a potom krájate na plátky.

Keď uchovávate túto dobrotu v chladničke, je dobré ju spotrebovať čo najskôr. Ja si masielka ale väčšinou nechávam v mrazničke a tam vydržia naozaj dlho. Ak potrebujem zmrazené maslo rýchlo natrieť, odkrojím potrebný kúsok a na niekoľko minút ho priklopím miskou nahriatou napríklad z umývačky na riad. Vďaka tomu krásne povolí.

A čo zdobenie? Či už maslo hneď podávam, alebo si ho pripravujem do mrazničky, vždy ho hneď ozdobím čerstvými bylinkami alebo jedlými kvetmi. Najkrajšie je to pri valčekoch. Bylinky najskôr poukladám na fóliu, na ne navrstvím maslo a vršok znovu ozdobím. Bylinky a kvetinky zostanú na povrchu a vyzerá to božsky!


Bylinkové maslá môžete klasicky natierať na pečivo, ale hodia sa aj na steaky, ryby, pod kožu pri pečení kuraťa, na zemiaky, pečenú alebo grilovanú zeleninu… možností je nekonečno. Len vždy myslite na to, aké bylinky sa k danému pokrmu najviac hodia. A nemusíte sa držať len byliniek. Pridávajte aj korenie, citrusovú kôru, strúhané syry, semienka…

Bylinkové maslo s bielym vínom v talianskom štýle

Toto masielko je moje najobľúbenejšie a je podobné, ako sa podáva v pizzeriách. Využívam ho na biele pečivo (napríklad na focacciu), na steaky, ale vôbec najlepšie je, keď si s ním natriete okraje pizze, ktoré zostali po večeri.

Ingrediencie:

  • 250 g zmäknutého masla
  • 40 ml suchého bieleho vína
  • 1 strúčik cesnaku
  • 2 lyžice čerstvého oregana (pokojne nasekajte aj s mäkkými stonkami)
  • 2 lyžice čerstvého tymianu (pokojne nasekajte aj s mäkkými stonkami)
  • ½ lyžičky soli
  • Čerstvo mleté čierne korenie

ingredience na bylinkové máslo

Postup:

  1. Vyšľahajte si maslo a pridajte víno, prelisovaný cesnak, najemno nasekané bylinky, soľ a čierne korenie.
  2. Všetko vyšľahajte do nadýchanej peny.

Kôprové bylinkové maslo s citrónom

Najviac sa hodí k rybám (pri pečení aj servírovaní), ale parádu urobí aj s kuraťom. Ideálne ho zachladené nakrájajte na plátky a tie umiestnite pod kožu na prsiach ešte pred pečením. Na koniec pečenia môžete kúsky masla rozmiestniť na povrch kože. Dodá to výbornú chuť výpeku a koža sa krásne prepečie.

Ingrediencie:

  • 250 g zmäknutého masla
  • 3 lyžice jemne nasekaného kôpru
  • 2 lyžice jemne nasekaného hladkolistého petržlenu
  • Nastrúhaná kôra z jedného citróna
  • Šťava z 1/2 citróna
  • 1/2 lyžičky soli
  • Čerstvo mleté červené korenie

koprové bylinkové máslo

Postup:

  1. Vyšľahajte maslo a pridajte bylinky, citrón, citrónovú kôru, soľ a čierne korenie.
  2. Znovu všetko vyšľahajte do peny.

Parmezánové maslo s pažítkou

Najradšej mám, keď ho natriem na plátky bagetky, ešte trošku posypem strúhaným syrom a všetko zapečiem. Potom tieto chrumkavé kúsky podávam k šalátu. Parmezánové maslo má ale takú perfektnú chuť, že použití nájdete veľa. Napríklad na pečené zemiaky!

Ingrediencie:

  • 50 g jemne strúhaného parmezánu alebo syra Grana Padano
  • 250 g zmäknutého masla
  • 3 lyžice nasekanej pažítky
  • 1/2 lyžičky soli
  • Čerstvo mleté čierne korenie

bylinkové máslo

Postup:

  1. Vyšľahajte maslo a pridajte najemno nastrúhaný syr, pažítku, soľ a čierne korenie.
  2. Znovu prešľahajte a je hotovo.

Syr čo najjemnejší!


Najjednoduchšie je rovno kúpiť najemno strúhaný parmezán. Ak ho ale budete mať v celku, ideálne je rozmixovať ho v blenderi. Získate tak skoro prachovú konzistenciu a tá je do bylinkového masla ako stvorená.

Osviežte sa s Mazgrande

Osviežte sa s Mazgrande

Vychutnajte si osviežujúce spojenie kávy a citrusovej šťavy v nealkoholickom nápoji bez pridaného cukru.

Do e-shopu
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články