Práve čítate

Uhorková sezóna u nás: Nakladané, fermentované a rýchla šalátová na ázijský spôsob

1991  
Zdieľať: 

Uhorková sezóna u nás: Nakladané, fermentované a rýchla šalátová na ázijský spôsob

Čo vy a uhorková sezóna? Zažívate ju v tom prenesenom slova zmysle, alebo zbierate a nakladáte? Ak to druhé, mám pre vás recepty, ktoré sa vám budú hodiť. A jeden je dokonca aj pre tých, čo uhorky nakladačky po ruke nemajú, ale napriek tomu by si chceli niečo podobné vychutnať a to najradšej hneď a dokonca z uhorky šalátovej.

26. 8. 2022 3 min. čítania Magdalena Kader Aghová
Uhorková sezóna u nás: Nakladané, fermentované a rýchla šalátová na ázijský spôsob

Prvé dva recepty v článku sú klasické kyslé nakladačky v náleve, potom ich kvasená verzia, ktorá poteší všetky fanúšičky fermentovania a nakoniec jednu netradičnú vec – rýchlo naloženú šalátovú uhorku pripravenú na konzumáciu za niekoľko minút. Je to síce ázijský spôsob, ale skvelo sa hodí aj k nášmu bôčiku.

Na zaváranie sú vhodné skôr menšie uhorky „nakladačky“ veľké 5 – 10 cm, tie o niečo väčšie využívam na fermentovanie a šalátové sú zase ideálne na rýchlu úpravu v ázijskom štýle, ktorú nájdete na konci článku. Aby sa vám nakladané uhorky podarili, je potrebné ich poriadne očistiť. Ak sú od hliny, vydrhnite ich kefkou. Rovnako dôležité je dôkladné vyčistenie pohárov a viečok na zaváranie.

Klasické nakladané uhorky

Túto klasiku pozná azda každý, kúpiť sa dá v každom supermarkete. Ja ale nedám dopustiť na poctivé domáce nakladané uhorky, ktoré si môžem dochutiť podľa vlastného gusta. Chuť ovplyvní ako použité korenie, napríklad horčičné semienka, čierne korenie, bobkový list, kôpor… tak aj ďalšia zelenina, ktorú použijete. Môže to byť napríklad cibuľa, cesnak, chren alebo feferónka.

Jedinou nevýhodou týchto uhoriek oproti ostatným dvom spôsobom nakladania je to, že ich môžete konzumovať najskôr za 2 týždne, ideálne ale až za 4, aby sa všetky chute pekne preležali a spojili. A to je pre mňa vždy skúška trpezlivosti.

Ingrediencie:

  • 2,5 kg uhoriek nakladačiek
  • 3,5 l vody
  • 1 l octu
  • 350 g cukru
  • 150 g soli
  • 1 lyžica guľôčok čierneho korenia
  • 5 bobkových listov
  • Podľa chuti: mrkva, cesnak, cibuľa, kôpor (vrátane kvetenstva), feferónka, chren

postup naklládané okurky

Postup:

  1. Povarte vodu, ocot, cukor a soľ. Hotový nálev nechajte trochu vychladnúť.
  2. Zvyšok ingrediencií naukladajte do pohárov. Uhorky vkladajte nastojato. Snažte sa poháre naplniť čo najviac.
  3. Uhorky zalejte ešte teplým nálevom a zatvorte poháre.
  4. Vložte ich do hrnca s horúcou vodou, zahrejte na teplotu 80 stupňov a sterilizujte 20 minút.
  5. Nechajte vychladnúť a uložte do špajzy. Uhorky by sa mali nechať odležať aspoň 2 týždne.

Fermentované uhorky alebo kvasáky

Kvasáky, alebo pre niekoho kvasáky, mi pripomínajú detstvo. Môj dedo ich miloval a každé leto ich narobil poriadnu zásobu. Bol v nich majster. Obrovské zaváracie poháre potom postupne až do ďalšieho leta otváral a celá rodina ich s chuťou jedla.

Na tomto druhu nakladaných uhoriek si môžete pochutnávať už týždeň od prípravy. Do pohára k uhorkám môžete pridať aj iný druh zeleniny. Ja som skúsila mrkvu a cibuľu. Fermentované boli tiež výborné. Korenie a iné ochucovadlá použite podľa vlastného gusta.

Ingrediencie:

  • 1 kg uhoriek nakladačiek
  • 1 l vody
  • 60 g soli
  • 1/2 lyžičky celého korenia
  • 5 stoniek kôpru
  • 2 bobkové listy

návod na kvašené okurky

Postup:

  1. V hrnci pripravte nálev tak, že asi 3 minúty povaríte vodu a soľ.
  2. Nálev odstavte zo sporáka a nechajte ho trochu vychladnúť (mal by ale zostať teplý).
  3. Do čistých pohárov naukladajte umyté uhorky, čierne korenie, kôpor a bobkové listy.
  4. Teplým nálevom zalejte uhorky. Poháre by mali byť plné, ale neprelejte ich.
  5. Zatvorený pohár nechajte kvasiť na teplom mieste 7 – 10 dní.
  6. Potom pohár presuňte na studené miesto, čím zastavíte proces kvasenia. Kvašáky vám tak vydržia aj niekoľko mesiacov.

Šalátové uhorky na ázijský spôsob

Toto bola, priznám sa dobrovoľne, novinka aj pre mňa. Uhorky som skúšala na ázijský spôsob nakladať prvýkrát a teda, je to fakt dobrota. Určite tento recept zaradím do „tých svojich“, ktoré robím najčastejšie a najradšej. Skvelé je, že uhorky nakladané týmto spôsobom môžete konzumovať prakticky okamžite. Je to skvelý doplnok k hlavnému jedlu. Odporúčam vyskúšať k bôčiku vypečenému dochrumkava.

Ingrediencie:

  • 1 šalátová uhorka
  • 150 ml horúcej vody
  • 4 lyžice ryžového octu
  • 4 lyžice sezamového oleja
  • 3 lyžice javorového sirupu
  • hrsť čerstvého koriandra
  • sezamové semienka na posypanie

nakládaná salátová okurka

Postup:

  1. Nastrúhajte šalátovú uhorku na plátky a dajte ju do misky.
  2. V miske zmiešajte horúcu vodu, ryžový ocot, sezamový olej a javorový sirup.
  3. Horúcou zmesou zalejte uhorku a premiešajte.
  4. Takto naložené uhorky vychlaďte a môžete podávať. Ak ale máte čas, odporúčam nechať ich jeden až dva dni odležať.
  5. Pred servírovaním pridajte nasekaný koriander a sezamové semienka.

Tak do ktorých sa pustíte? Nech už to budú ktorékoľvek, verím, že sa podaria a zachutia vám.

Osviežte sa s Mazgrande

Osviežte sa s Mazgrande

Vychutnajte si osviežujúce spojenie kávy a citrusovej šťavy v nealkoholickom nápoji bez pridaného cukru.

Do e-shopu
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články