Práve čítate

Recept na egrešové čatní, ktoré podávam so syrmi aj bravčovým mäsom

1318  
Zdieľať: 

Recept na egrešové čatní, ktoré podávam so syrmi aj bravčovým mäsom

Egrešová sezóna je v plnom prúde a aj u nás na chate máme niekoľko druhov tohto skvelého, ale často prehliadaného ovocia. Ja mám najradšej červený variant, aj keď si z detstva vybavujem predovšetkým zelený. Či už ten, alebo onen, u nás sa podľa mňa najčastejšie spracováva do kompótov a džemov. Skúste tento rok niečo menej obvyklé!

23. 7. 2022 2 min. čítania Romana Böhmová
Recept na egrešové čatní, ktoré podávam so syrmi aj bravčovým mäsom

Egreš chutí skvelo aj do šalátov, koláčov, dokonca aj do slaných omáčok a k mäsu… alebo do domáceho čatní. Egrešové čatní vám predstavím v dnešnom článku a hneď sa podelím aj o môj obľúbený recept. Je to super možnosť, ako si tieto letné bobuľky uchovať aj na zimu, keď už máte kompótov a džemov až nad hlavu. Toto čatní je totiž najlepšie kombinovať so slanými chuťami. Rozumie si s bravčovým mäsom, zverinou, ale podľa mňa sa zo všetkého najviac hodí ako dip ku kvalitným syrom.

Domáce egrešové čatní

Ideme na to! A ak vás čatní ako vylepšovák najrôznejších ďalších pokrmov baví, mrknite aj na recept na cibuľové čatní.

Čo budete potrebovať:

  • 500 g egrešov
  • 1 žltá cibuľa
  • 1 lyžica prepusteného masla
  • 3 lyžice trstinového cukru
  • 3 lyžice jablčného octu
  • ½ lyžičky perníkového korenia (alebo škorice)
  • ½ lyžičky sušeného zázvoru
  • štipka chilli
  • soľ

Postup:

  1. Egreše si umyte, očistite od stopiek a zvyškov kvetov a rozpoľte.
  2. Cibuľu olúpte a nakrájajte nadrobno.
  3. Na panvici si rozohrejte prepustené maslo a restujte na ňom cibuľku, ktorú zľahka osolíte. Keď začne sklovatieť, zasypte ju trstinovým cukrom, ktorý nechajte rozpustiť.
  4. Potom pridajte egreše a dobre premiešajte. Na miernom ohni nechajte zmes prebublávať, pridajte jablčný ocot a korenie a nechajte na ohni asi 20 – 30 minút, kým všetko nezhustne.
  5. Nakoniec podľa chuti dosoľte, prípadne pridajte cukor alebo jablčný ocot. Každý egreš má inú chuť, takže je potrebné čatní dochutiť podľa seba.
  6. Hotové čatní buď ihneď podávajte, alebo dajte do uzatvárateľných pohárov.

Ako dlho vydrží?

Čatní uchovávajte v chladničke a spotrebujte do 1 – 2 týždňov, prípadne ho zavarte.

V lete veľmi radi grilujeme a egreš sa perfektne hodí aj ku grilovaným syrom. Napríklad taký grilovaný hermelín s egrešovým čatní patrí k mojim najobľúbenejším. K tomu pridávam ešte nasekané vlašské alebo pekanové orechy. Určite ale vyskúšajte aj kombináciu s grilovaným syrom halloumi. Ak máte doma na záhradke nejaké cukety, skúste ich jednoducho nakrájať na tenké plátky, zabaľte do nich kocky syra feta a ogrilujte. Podávajte ich opäť s čatní, ktoré krásne doplní chuť syra. Nebojte sa kombinovať napríklad s grilovanou krkovičkou alebo bravčovou panenkou.

Ak si chcete pripraviť niečo naozaj jednoduché, skúste tvarohové šatôčky. Robím ich tak, že rozvaľkám lístkové cesto, rozkrájam ho na 6 štvorčekov, doprostriedka dám tvaroh zmiešaný s práškovým cukrom a citrónovou kôrou a na to položím očistený a na polovičky rozkrájaný egreš. Potom už len ohnem okraje cesta, potriem ich rozšľahaným vajíčkom a na 180 stupňov pečiem dozlata.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články