Práve čítate

Jednoduchý recept na domáce poľské krowki. Také, aké nám robila mamina

23916  
Zdieľať: 

Jednoduchý recept na domáce poľské krowki. Také, aké nám robila mamina

Pochádzam z Poľska, rovnako ako krowki. Moja najobľúbenejšia sladkosť! A nič na svete mi nepripomína bezstarostné detské časy viac ako práve tieto karamelky, za ktoré som bývala ochotná minúť v školskom obchode pokojne celé vreckové.

3. 8. 2022 2 min. čítania Małgorzata Boroń
Jednoduchý recept na domáce poľské krowki. Také, aké nám robila mamina

Krowki určite poznáte aj vy. A ak sa u vás nepredávajú tak bežne ako v Poľsku, vyskúšajte recept, podľa ktorého nám ich ako deťom robievala doma naša mama. Vynikajúce sú v klasickej verzii, ale môžete aj experimentovať. Ja občas pridávam kakao, sušené ovocie alebo vanilku. A pre tento článok som zase do nášho rodinného receptu primiešala trošku kávy.

Recept na domáce kávové krowki

Pusťte sa do prípravy domácich karameliek, ktoré sú vnútri krásne krémové.

Budete potrebovať:

  • 300 ml kondenzovaného nesladeného mlieka
  • 80 g masla
  • 150 g cukru
  • 3 lyžičky instantnej kávy
  • Štvorcová alebo obdĺžniková forma (napr. pekáč)
  • Papier na pečenie

masa krówkowa

Postup:

  1. Pekáč vysteľte papierom na pečenie.
  2. Všetky ingrediencie vložte do hrnca a za stáleho miešania zahrievajte.
  3. Keď sa hmota začne variť, sfarbovať sa do zlata, všetky ingrediencie sa dokonale spoja. Keď má zmes krásne karamelovú farbu, odstavte hrniec zo sporáka a šľahajte zmes do zhustnutia.
  4. Aby ste otestovali, že je všetko dokonale pripravené, kvapnite trošku zmesi na tanierik. Počas asi 3 minút by mala stuhnúť. Ak by ale zostala tekutá, ešte vráťte hrniec na sporák a za stáleho miešania ešte chvíľu zahrievajte.
  5. Hotovú hmotu nalejte do pekáča a nechajte vychladnúť. Potom dajte na cca 3 hodiny do chladničky.
  6. Stuhnutú zmes vyklopte, odstráňte papier na pečenie a všetko nakrájajte na jednotlivé bonbóny.

Iná dĺžka prípravy, iná štruktúra


Keď chcem pripraviť pevné karamelky, varím zmes na miernom ohni pokojne aj 2 – 3 hodiny. Ak mám ale chuť na krowki, ktoré sa krásne ťahajú, stačí väčšinou okolo 45 minút.

Ako už som písala na úvod, namiesto kávy môžete použiť aj kakao alebo obsah vanilkového struku. Nebojte sa pokojne pridať aj mak, sušené ovocie alebo škoricu. A ak milujete chuť slaného karamelu, prihoďte trošku morskej soli.

Ako skladujem domáce krowki?

Všetky karamelky a ďalšie mliečne bonbóny vždy skladujem na suchom a chladnejšom mieste, napríklad v komore.

Nakrájané krowki nasypem do dózy, ktorá sa dá naozaj tesne uzavrieť a vopred ju vysteliem papierom na pečenie. Keď si chcem dať tú prácu a nedovoliť jednotlivým bonbónom čo i len trochu sa k sebe prilepiť, nastrihám papier na pečenie na malé štvorčeky a každý bonbón samostatne zabalím tak, ako sa balia klasické kupované bonbóny. Vďaka dobrému uskladneniu krowki vydržia aj niekoľko mesiacov. Teda vydržali by, keby sa po nich u nás doma vždy tak nezaprášilo. Tieto sladké dobroty sú aj skvelým jedlým darčekom!

Využite akciu 2+1 balenie kávy zadarmo

Využite akciu 2+1 balenie kávy zadarmo

Vychutnajte si svoju obľúbenú kávu ešte výhodnejšie! Ku dvom baleniam zrnkovej, mletej či instantnej kávy pridáme majiteľom TchiboCard to tretie, najlacnejšie, zadarmo.

Do e-shopu
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články