Práve čítate

Ste niekedy rada sama so sebou? Spýtala som sa niekoľkých z vás, prečo je to občas potrebné

2083  
Zdieľať: 

Ste niekedy rada sama so sebou? Spýtala som sa niekoľkých z vás, prečo je to občas potrebné

Mnohé z nás si už ani nepamätajú, kedy boli osamote. Prípadne samy so sebou, a to dlhšie, ako je zvykom. O to ťažšia je potom tá zmena, keď sa ocitneme samy na dlhší čas, ako by sme chceli – prvé sťahovanie a osamostatnenie, týždne a mesiace tesne po rozchode, rozvode alebo jednoducho vtedy, keď drahá polovička odíde s chlapmi na týždeň do hôr. Dokážete si predstaviť, že by ste napríklad išli sama na dovolenku? Akože nielen čeliť všetkému sama, ale hlavne čeliť sama sebe… Verte alebo nie, občas to nemusí byť na škodu.

8. 3. 2023 5 min. čítania Katarína Ligačová
Ste niekedy rada sama so sebou? Spýtala som sa niekoľkých z vás, prečo je to občas potrebné

Možno si to tiež neuvedomujete, pochybujete nad sebou, hovoríte si, že sama seba nemáte rada. Pritom, teraz to možno bude znieť trošku bláznivo, práve MY samy sa poznáme najlepšie, sme so sebou od samého začiatku a budeme spolu až do úplného konca. Je to tak…

Mám sa rada, som sama so sebou spokojná, nekladiem na seba nároky, ktoré by mohli viesť k vlastnej frustrácii – Lucia Š.

Takže čím skôr sa naučíme mať sa rady a rady si niekedy strihneme pár kávičiek, kín, alebo dní osamote, tým ľahšie neskôr zvládneme (nedajbože) nečakané zmeny. Teda aspoň ja a niektoré ženy v mojom okolí tomu veríme. A Miley Cyrus o tom aj dokonale spieva vo svojom súčasnom self-love hite Flowers.

A práve vyššie spomínané ženy, okrem Miley, som na účely tohto článku oslovila – v rôznom veku, vo vzťahoch aj single, s deťmi aj bez nich. Hlavne sme sa rozprávali o tom, ako je to s tým trávením voľných chvíľ osamote.

Dokážete byť sama, aj keď ste vo vzťahu?

Vo svojich 33 rokoch si uvedomujem, v akom krásne stereotypnom prostredí som vyrastala – kde jeden bez druhého neurobil takmer ani krok. Nedávno som sa totiž pristihla pri tom, ako sa zamýšľam nad tým, prečo ľudia chodia do kina sami. Pritom v posledných rokoch nemám problém ísť na film bez parťáka, urobiť si sólo rande a sama si to poriadne užiť (čiastočne aj preto, že sa mi páčia čudné filmy, na ktoré ťažko niekoho dostanem).

Krásne to vystihla moja kamarátka Veronika: „Človek by nemal mať predsudky o tom, že sa do reštaurácie alebo do kina bez sprievodu nechodí.“

Priznávam, že som trochu chcela vyvrátiť mýtus „mám partnera a všetko musíme robiť spolu“, a tak som sondovala, ako to v niektorých vzťahoch funguje

„Pre mňa je to absolútne nevyhnutné mať vo vzťahu čas pre seba. Samozrejme je to na preferenciách, ale subjektívne potrebujem si občas robiť veci sama, ísť von sama alebo s kamarátmi bez partnera. V momentálnom vzťahu to vyhovuje obom,“ hovorí Kristína.

„Neviem si predstaviť, že by to bolo inak. Zmysluplný vzťah pre mňa nie je o tom, že robíme všetko spolu, ale podporujeme sa vo vlastných snoch, koníčkoch, dôverujeme si,“ prezrádza niečo viac o svojom vzťahu Tatiana.

„V našom vzťahu musí mať každý priestor aj pre seba. Ale nejako špeciálne sme sa o tom nebavili. Vyplynulo to z nášho prirodzeného nastavenia a navzájom sme sa v tom zhodli,“ hovorí Martina, ktorá už pár rokov s partnerom býva v jednej domácnosti.

„S partnerom radi robíme veci spolu a trávime spolu  prakticky väčšinu voľného času, ale máme to, samozrejme, vybalansované. Keď chcem ísť niekam večer von, sama či s kamarátkami, alebo zostať na víkend sama v Prahe a priateľ cestuje domov, tak to nie je problém a robíme to tak často,“ hovorí Ivi a zároveň dodáva, že v minulosti boli od seba s partnerom na dlhšiu dobu. Po rokoch spoločného života by jej však dnes bolo bez partnera smutno, keby spolu neboli dlhší čas.

„Teraz sme hlavne v pohode s tým, že si robíme každý to svoje a sme vďační za to, že si to navzájom rešpektujeme a dávame si toľko priestoru, koľko každý potrebujeme. A ja potrebujem byť veľakrát úplne sama, či už doma, alebo na prechádzke, tak si totiž naozaj oddýchnem!  To vo vzťahu nebýva obvyklé a som za to vďačná,” hovorí Helenka a s humorom dodáva, že na druhej strane aspoň nemusí chodiť na futbal a metalové koncerty, ktoré má rád partner.

Všimli ste si, ako to prechádza od názoru „je to pre mňa nevyhnutné” po nastavenie “máme to vybalansované” a “sme v pohode vďaka možnosti vlastného priestoru“? Tieto odpovede som tak zoradila naschvál. Krásne to totiž ilustrujú to, ako individuálne dokážeme vnímať potrebu samoty vo vzťahu a koľko si jej doprajeme navzájom. Ak toto nie je znakom lásky k sebe samému, ale zároveň aj k partnerovi, tak potom čo?

Najlepší parťák na dovolenku? Ten, s ktorým zvládam byť sama 24/7 – ja osobne

Ísť sama na dovolenku? Prečo nie? To, čo niekomu príde odvážne, inému príde normálne. Napríklad mne. Ono to niekedy treba len vyskúšať.

Myslím, že mať sa rada a pracovať na sebe znamená spoznávať sa v situáciách, do ktorých by som sa bežne nedostala. Nemusím hneď cestovať sama do Vietnamu, stačí vyraziť do susedného mesta. Trúfam si tvrdiť, že akékoľvek vystúpenie z komfortnej zóny je cesta k tomu, ako prísť na to, že som lepšia a silnejšia, ako som si myslela. Navyše, keď chcem niekam vyraziť a nemám po svojom boku partnera alebo ochotného kamaráta, sedieť doma v kúte určite nebudem. Jednoducho idem sama a ostatným to nehovorím s hanbou, ale s úľavou, pretože „svoj čas“ potrebujem.

Pri otázke sólo dovoleniek to bolo pol na pol. Niektoré  z mojich respondentiek by samy nikam nevycestovali, niektoré podobná predstava láka, niektoré vôbec nedesí a niektoré drobné výlety osamote podnikajú. Pre niekoho je to zase cieľ, ako samu seba „prekonať“ a niečo sa o sebe naučiť. Helenka na dlhšie dovolenky nechodí sama nie zo strachu zo samoty, ale z čisto pragmatického dôvodu: „Strávila som víkend v inom meste, odmenila som sa aspoň krásnym ubytovaním a dobrým jedlom – ale stále to nie je týždeň v zahraničí alebo v horách, z  toho mám rešpekt. Nebojím sa byť sama so sebou, ale bojím sa cudzích ľudí a ešte viac rešpektujem prírodu, ktorá vie prekvapiť a nie som si istá, či by som sa o seba vedela postarať ako iné moje kamarátky.“

Lucka však napríklad priznáva: „Za mňa nie. Samozrejme, zvládla by som to, ale pre mňa majú tieto zážitky väčšiu hodnotu, keď sú zdieľané. V časoch, keď som bola single, som dovolenky odkladala z tohto dôvodu bokom.“ S potrebou zdieľať zážitky súhlasí aj Lenka. Veľmi túžila ísť si pozrieť Austráliu a keď sa naskytla príležitosť, nechala doma na pár týždňov manžela, ktorý nerád lieta, a vybrala sa tam s kamarátkou. Zážitok to bol síce skvelý a na celý život, ale bolo jej ľúto, že to nezažil spolu s ňou.

Prečo čakať, kým ma vytiahnu na brunch, keď sa môžem vybrať sama

Keď však upustíme o desivej predstavy samostatnej dovolenky, čas pre seba si dokážeme nájsť aj v maličkostiach ako sólo rande, kino osamote, prechádzka či rôzne kurzy. Ja sama sa snažím aspoň raz za mesiace vybehnúť s knižkou na raňajky a potom na prechádzku mestom. Okrem miernej „gastrodiskriminácie“ v podobe dvojmiestnych stolov občas pociťujem pár súcitných pohľadov, keď niekde sama raňajkujem.

Nehovorím, že mi to občas nie je nepríjemné, pretože nestojím o ničiu ľútosť – nie je na ňu totižto dôvod. Mám sa fajn, keďže jediné, čo ma vyrušuje od skvelého príbehu v knihe, je ďalšie sústo skvelých raňajok. A tak sa aspoň viditeľne usmievam!

„Osobne som už párkrát sama v kine bola a užila som si to. Sú to však pre mňa dva odlišné zážitky – keď idem sama, idem kvôli filmu, keď idem s niekým, je to preto, že s tou osobou chcem stráviť čas a zabaviť sa.“– Tatiana

Prečo byť tiež chvíľu sama?

  • Oddýchnem si. Ono sa to nezdá, ale aj posedenie s priateľmi býva náročné, aj keď si zase oddýchneme iným spôsobom. V spoločnosti sa sústredíme na druhých, strážime sa a premýšľame, ako reagovať. Vo „vlastnej“ spoločnosti môžeme úplne vypnúť, alebo sa venovať vlastným myšlienkam.
  • Najlepšie sa rozmaznávame. Poznáme sa najlepšie, a tak vieme, čo nás robí šťastnými. Čo nám chutí, aké filmy sa nám páčia, ktorú pesničku môžeme počúvať pokojne stále dookola.
  • Rozvíjame kreativitu. Hovorí sa „Popustite uzdu vlastnej fantázii.“ A nejeden umelec sa kvôli tomu popusteniu zatvára v  ateliéri, kde má priestor a pokoj na všetky svoje kreatívne myšlienky. Nemusíme mať status umelkyne, aby sme dokázali  to isté – veď povedzte, ktorá z nás si na prechádzke neskomponovala vlastnú Ódu na radosť, alebo nevymyslela námet na romantický film?
  • Plníme si sny. Keď sme samy, môžeme sa zamerať na sny vlastné, nie iba tie spoločné. Či už si konečne zájdeme na vytúženú masáž, alebo sa prihlásime na kurz maľovania. Užívame si pritom náš  a iba náš vlastný čas.
  • Spoznávame samy seba. Kým to samy nevyskúšame, nevieme, ako sa v daných situáciách zachováme. Hlavne keď sme na ne samy. A často sa dosť milo prekvapíme!

A ja iba dodám – užite si filmy, užite si dovolenky, či ste samy alebo s partnerom, pretože takmer všetky veci, ktoré robíte, robíte pre seba. Tak sa to nebojte priznať. A keď bude najhoršie, pustite si pesničku od Miley Cyrus. Nielenže krásne demonštruje to, že najviac pre seba spravíte vy sama, ale že to, čo viete robiť najlepšie (v jej prípade hudba), vám vždy pomôže.

Pohodlné a zvodné zároveň

Pohodlné a zvodné zároveň

Urobte si radosť krásnou a hlavne príjemnou bielizňou v modrých a ružových tónoch

Do e-shopu
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články