Práve čítate

Po štvrtom rande zmizol ako gáfor. Tiež sa vám to už niekedy stalo?

1904  
Zdieľať: 

Po štvrtom rande zmizol ako gáfor. Tiež sa vám to už niekedy stalo?

Kým som nebola „vyghostovaná“, nevedela som, že tento termín vôbec existuje. Napriek tomu som podvedome tušila, že ten vzťah nebude mať dlhé trvanie. Chýbala nám podstatná vec – otvorená komunikácia. A to je alfa a omega toho, prečo ľudia ghostujú.

17. 8. 2022 6 min. čítania Katarína Ligačová
Po štvrtom rande zmizol ako gáfor. Tiež sa vám to už niekedy stalo?

Presný preklad slova ghosting neexistuje, a preto ho aj v článku používam v tomto znení. Možno si pod ním predstavíte ignoranciu, ale význam je máličko odlišný.

„Ignorancia je vedomé prehliadanie a ghosting je špecifický spôsob rozchodu alebo oddelenia sa od niekoho. Môže to byť vnímané aj ako podradený pojem ignorancie. Je to konkrétny spôsob, ako môže niekto niekoho ignorovať. Z psychologického hľadiska ide o vyhýbavé správanie,“ hovorí Mgr. Jana Růžičková, psychologička, ktorú som poprosila o profesionálny názor na túto tému.

Slovo ako také pochádza z anglického slovíčka ghost – duch. A daná situácia je chvíľa, kedy sa dotyčný človek vyparí a hrá mŕtveho chrobáka. Neozýva sa, nekomunikuje, neodpisuje, nezdvíha telefón… akoby prestal existovať.

Keď je ghosting forma rozchodu…

… fungujú rovnaké pravidlá na to, ako sa s ním vyrovnať?

„Základom je prestať si niečo nahovárať a ospravedlňovať partnera. Pravdepodobnosť, že sa mu niečo stalo, a preto sa neozýva, je mizivá. A ak by sa mu niečo naozaj prihodilo, určite by ste sa to rýchlo dozvedeli. Je preto nutné to zobrať ako fakt a vyrovnať sa s tým ako so skutočným rozchodom. A tu prichádzajú na rad copingové stratégie. Teda stratégie, ktoré pomáhajú zvládať stres a náročné situácie,“ hovorí psychologička

Niektoré sú efektívne, iné nefunkčné alebo dokonca toxické. Copingové stratégie môžu byť zamerané napríklad:

  • Na emócie – ventilovanie negatívnych emócií v podobe plaču, kriku a podobne.
  • Na problém – snažíte sa situáciu zvládnuť a vyriešiť. Nájdete si iného partnera, začnete s inou aktivitou a smerujete pozornosť inam.
  • Na útek – zvýšená konzumácia alkoholu alebo iných návykových látok.
  • Na hľadanie opory – nájdete si pomoc vo forme rozhovoru s priateľmi, rodinou alebo s odborníkom. Mne osobne toto funguje najlepšie.

„Funkčné stratégie vás vždy vyvedú z temnoty a urýchlia proces hojenia. Každý si vyberá spôsob, na ktorý je od detstva zvyknutý. Je dobré sa zamyslieť nad tým, či nevyužívate nevhodné stratégie. Nikdy nie je neskoro ich zmeniť.“ 

ghosting

Sme rozdielni a rozdielne si vysvetľujeme aj ghosting

Na ghosting som sa popýtala aj v mojom okolí. Mužov a žien v rôznom veku, s rôznymi životnými a partnerskými skúsenosťami. Aj keď som si myslela, že ghostujeme len v partnerských vzťahoch, ukázalo sa, že tento „druh ignorancie“ sa prelína azda každým životným aspektom. A všetci máme maslo na hlave, pretože väčšina z nás nejakým spôsobom ghostuje.

Sociálne siete by nám mali komunikáciu uľahčiť. Konverzácie sú rýchlejšie, efektívnejšie, možností komunikácie je nespočetné množstvo… Prečo teda aj napriek tomu, že sme ľahko zastihnuteľní, nedokážeme byť medzi sebou úprimní, aj keď napríklad len on-line?

„Podľa jednej teórie a štúdie uskutočnenej na vysokoškolských študentoch existujú z pohľadu vzťahov 2 typy ľudí. Prví sú fatalisti, romantici, ľudia veriaci na osud. Premýšľajú v kategóriách – On je ten pravý, ideálny. Táto skupina má väčšie tendencie ghostovať. Ak im niečo nevyhovuje, idú preč. Druhá skupina sú ľudia, ktorí zastávajú názor, že na vzťahu sa musí pracovať. Hádky a konflikty sú tu na to, aby sa vyriešili. Druhá skupina, ktorá verí v rast a kompromisy, má väčší potenciál mať dlhodobé vzťahy. Z ktorej skupiny by ste si vybrali partnera vy?“ spýtala sa ma terapeutka. Odpovedať si môžeme asi každý za seba.

Úprimne k sebe aj k ostatným

Úprimnosť hrá v každom vzťahu dôležitú úlohu. S ňou ale prichádza aj strach. Z odmietnutia, nepochopenia, že vysvetľovanie môže spôsobiť možno ešte viac škody…

jak být upřímný ve vztahu

„Podľa mňa tu ghosting bol vždy, iba to nemalo takéto cool pomenovanie. Človek sa tak dlho vyhýba oficiálnemu ukončeniu a tomu byť úprimný, až to jednoducho vyšumí,“ začala debatu Tamara.

Som človek, ktorý neustále analyzuje, či sú všetci okolo v pohode a či som niečo nepokazila. Z niektorých predchádzajúcich vzťahov som si odniesla strach, že keď niečo odmietnem, zoberie to ten druhý zle a budem v nepríjemnej situácii, ktorá skončí ospravedlneniami z mojej strany. Jednoducho – niekedy sa bojím niekoho alebo niečo odmietnuť,“ podelila sa o svoju skúsenosť Linda.

Ghosting má pre ňu aj druhú rovinu: Keď to nejde po dobrom, tak to pôjde ghostingom. V preklade – keď ani po treťom vysvetlení druhá strana nechápe, že nemám záujem, je načase sa vypariť.

Podobne to má František. „Všeobecne asi ghostujem ľudí, ktorí si nenechajú nič vysvetliť, nedá sa s nimi dohodnúť a stále idú svoju pravdu dokola. A mňa to potom jednoducho prestane baviť a nechám to vyhniť.“

Podľa Aničky je ghosting osobným zlyhaním v priateľskej rovine a špeciálne tam by sme sa mu mali vyhýbať. „V určitých chvíľach je neuveriteľne ťažké odpísať na sms, mail, zdvihnúť telefón, protože u mnohých kamarátov potom príde krížový výsluch, čo sa deje.“ 

Na druhej strane Tomáš to ako osobné zlyhanie vôbec neberie. „Bolo by ľahšie povedať „niečo tu nefunguje, prepáč, nemám čas“, ale zároveň považujem ghosting za súčasť modernej komunikácie. Doba je rýchla a sám to nepovažujem za urážku, že ma niekto vyghostuje. Nemá priestor a nestojím mu alebo jej za to, je to v poriadku.“

Väčšina sa teda zhodla na tom, že ghosting nemusí mať nutne negatívny dôvod. Anička ghostuje hlavne vtedy, keď si chce od ľudí oddýchnuť a nemá na konverzáciu chuť alebo energiu, a podobne to má aj Linda.

Ale…

„Niekoho narovinu odmietnuť chce veľa energie a sebazaprenia, je to nepríjemná situácia. A tým sa ako ľudia vo všeobecnosti vyhýbame. Prípadne to ešte urobím narovinu, keď chcem mať čistý štít a nemať pocit viny z ghostingu – znovu je to ale len sebecký akt a nerobím to pre dobrý pocit druhého, ale pre svoj vlastný,“ dodáva Tomáš.

Anička na záver dodáva: ,,Niekedy človek jednoducho nevie povedať alebo nevie, čo chce, tak radšej zmizne z konverzácie namiesto toho, aby to vysvetlil ako dospelý človek.“

Ísť teda na rande s myšlienkou na to, či ma dotyčný vyghostuje? „Riešiť ako ukončíte vzťah už na prvom rande je predbiehanie v čase. Môžete s partnerom diskutovať o tom, čo si o ghostingu myslí. Nemáte ale žiadne záruky. Spôsob rozchodu ukáže kvalitu daného človeka a vyspelosť jeho osobnosti. Predstavu vám môže dať aj to, akým spôsobom sa partner rozchádzal v predchádzajúcich vzťahoch.“

Ghostujeme a sme ghostovaní aj v práci

V pracovnom vzťahu môžete ghosting stretnúť napríklad v týchto situáciách: Nikto sa neozve ani na zaslaný životopis, prestanú s vami komunikovať po pohovore alebo to môžete byť aj vy sami, kto na telefonát neodpovie.

ghosting a jak se s ním vypořádat

Množstvu mojich známych sa na zaslané CV nikto neozval, aj keď to firma sľubovala v inzeráte. Ale podľa HR manažérky Pavly sa to už tak často nestáva. Firmy si podľa jej skúsenosti väčšinou dávajú pozor na zdravo nastavenú firemnú kultúru a komunikačné štandardy.

Najčastejšie dôvody, prečo firmy vôbec nereagujú na životopisy, bývajú podľa Pavly:

  • nemajú otvorenú vhodnú pozíciu
  • nemáte dostatočné skúsenosti
  • výberové konanie bolo vypísané len „na oko“ a miesto bolo obsadené interným uchádzačom
  • možno je miesto obsadené, ale nikto nestiahol inzerát
  • neprofesionálne správanie HR oddelenia

„Ak k prvému stretnutiu dôjde, spýtajte sa, ako bude výberové konanie prebiehať, koľko bude mať kôl a na aký dlhý časový úsek to odhadujú. Jasne sa dohodnite, kedy by sa firma mala znovu ozvať. Ak sa v dohodnutom termíne neozve, volajte alebo píšte vy.“ Takisto sa na pohovore spýtajte, či budú informovať aj neúspešných kandidátov.

Keď sa nikto neozve, je na zváženie, či vôbec v takejto firme chcete naozaj pracovať. Je ale na mieste posťažovať sa na sociálnych sieťach?

„Je pravdepodobné, že reakciou a feedbackom na sociálnych sieťach nedocielite, aby s vami firma komunikovala, ale upozorníte tým ďalších uchádzačov na zlú komunikáciu zo strany firmy. Ak už negatívnu skúsenosť z výberového konania chcete zverejniť, buďte neemoční a uveďte fakty, aby bol váš príspevok vecný a hlavne profesionálny. Vhodnejšou sieťou je LinkedIn, kde má väčšina firiem založený účet a môžete ich označiť priamo vo svojom príspevku.“

Etiketa komunikácie by ale mala fungovať aj opačným smerom. Ak hľadáte prácu a rozosielate životopisy, buďte vždy na príjme. A keď práve telefón zdvihnúť nemôžete, pošlite dotyčnému číslu sms alebo zavolajte čo najskôr späť. „Je pravdepodobné, že sa vám z firmy ozvou 2x, ale nespoliehajte sa na to, firma môže mať veľa ďalších uchádzačov a môže sa zamerať na tých, ktorí s ňou flexibilne komunikujú,“ ukončila náš rozhovor o ghostingu v pracovnom vzťahu Pavla.

Novinka od Tchibo: Kofeínová voda Coffizz

Novinka od Tchibo: Kofeínová voda Coffizz

Ochutnajte pramenitú vodu so silou kofeínu odpovedajúcou dvojitému espressu. V dvoch príchutiach v predajniach Tchibo, v širokej sieti supermarketov a na benzínových pumpách.

Nájsť obchod
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články