Práve čítate

Robte parádu s vlastnou sieťovkou! Tu je návod aj pre začiatočníkov

27354  
Zdieľať: 

Robte parádu s vlastnou sieťovkou! Tu je návod aj pre začiatočníkov

Pokiaľ už viete trochu háčkovať alebo sa do toho chcete pustiť, skúste si so mnou sieťovku. Výsledok je praktický a populárny, proces zase úžasný balzam na nervy. Uháčkujete ju za pár hodín a po troche cvičenia sa do nej môže pustiť aj začiatočník.

28. 7. 2018 5 min. čítania Tereza Olivová
Robte parádu s vlastnou sieťovkou! Tu je návod aj pre začiatočníkov

Sieťovka je podľa mňa jedna z tých vecí, na ktoré môžeme byť pyšní: je to totiž československý vynález a dokonca má vlastní pomník! Pred 90 rokmi ju prvýkrát vyrobili v Žďáru nad Sázavou a odvtedy sa rozšírila do celého sveta.

Pretože v kabelke nezaberie skoro žiadne miesto a naskladám do nej aj väčší nákup, zvykla som si mať v každej taške jednu.

Pokiaľ sa vám do vlastnej sieťovky púšťať nechce, mrknite na Tchibo.sk – práve ju máme v ponuke. :-) 

Najskôr úvod pre úplných začiatočníkov

Bohužiaľ, háčkovanie som sa nemohla naučiť od babičky. Ale viete čo? Základ sa dá ľahko naučiť aj z Youtube a potom už len kombinujete „štriky“. Ja som začínala s videonávodmi, pretože tie písané pre mňa boli španielska dedina a navyše som ľavák, takže som sa motala aj pri kreslených návodoch.

Keď sa chcete pustiť do háčkovania, je potrebné naučiť sa niekoľko krokov, ktoré sa potom v návodoch rôzne kombinujú.

Odporúčam učiť sa podľa tejto sady videí: https://www.youtube.com/channel/UCHrFmyurg5Ja9r35OgUghiQ/videos

Prehrať znova

Konkrétne k návodu na sieťovku budete potrebovať poznať kroky nižšie. Určite sa na ne mrknite na videu, ale skúsim vám ich trochu objasniť:

  • Retiazkové oko, to je taký základ pre úplne všetko háčkované. Vznikne tým, že nahodíte priadzu a pretiahnete očkom, ktoré máte na háčiku.
  • Krátky stĺpik, z ktorého sa potom ľahko naučíte aj tie polodlhé a dlhé. Háčik vpichnite do nasledujúceho oka, nahodíte priadzu a pretiahnete napichnutým okom, potom opäť nahodíte priadzu a pretiahnete ju oboma očkami, ktoré máte na háčiku.
  • Dlhý stĺpik Polodlhý stĺpik
  • Viackrát nahodený stĺpik znamená, že namiesto jedného nahodenia nahodíte priadzu pred vpichom do ďalšieho oka viackrát. Znie to zložito, ale nebojte sa, chytíte to.
  • Pevné oko najčastejšie funguje ako zakončenie a zároveň uzlík, aby sa dielo nerozplietlo. Háčik pretiahnete naraz nahodenou priadzou aj pôvodným okom.
  • Zháčkovanie dvoch krátkych stĺpikov. Pichnete do prvého stĺpika a naberiete priadzu, stĺpik ale nedokončíte. Pichnete do druhého stĺpika a zase naberiete priadzu, na háčiku sú tri očká. Nahodíte priadzu a pretiahnete všetkými troma očkami.

Ako som písala, tieto kroky sa najľahšie naučíte z Youtube. Odporúčam si ich vždy párkrát vyskúšať a keď ich budete mať v ruke, môžete sa pustiť do sieťovky.

Ako si uháčkovať sieťovku?

Sieťovku v tomto návode som uháčkovala z asi 60 g zmesovej priadze typu Kačenka (môže byť aj Kája). Na háčkovanie som použila háčik veľkosti 3,5.

Pokiaľ už ste niekedy háčkovali, tak pozor: v prípade sieťovky neuťahujte priadzu, celá taška musí byť voľná, aby správne pružila.

Krok 1: očko a prvý rad

Začneme takzvanou slučkou (v návodoch sa jej tiež hovorí magické oko alebo sťahovacie oko), naznačíme uzlík, ale neutiahneme. Stiahneme retiazkovým okom. Pri tomto spôsobe nevzniká žiadny viditeľný šev.

  1. rad: do slučky uháčkujeme 6 krátkych stĺpikov.

Slučku neuťahujeme. Tiež na konci radu nerobíme pevné oko, teda neukončujeme ju, ale háčkujeme v špirále (v nekonečnom rade). Hlavne začiatočníkom by som odporúčala začať si už od tohto kroku označovať každý nový rad kúskom inak farebnej priadze, ktorú si vždy na dané miesto na chvíľu nasuniete. Ja to robím dodnes. :-)

Krok 2: dno tašky – uháčkujeme „placku“

Od teraz ďalej začneme háčkovať dlhé stĺpiky.

  1. rad: do každého stĺpika predchádzajúceho radu háčkujeme dva dlhé stĺpiky a medzi ne jedno retiazkové oko. Robí sa to celkom 6x, tým pádom máme 12 stĺpikov. 

Na druhom obrázku vidíte označení druhého radu a začiatok tretieho.

  1. rad: do každého stĺpika predchádzajúceho radu háčkujeme jeden dlhý stĺpik a dve retiazkové oká. Na konci máme teda stále 12 stĺpikov a 12 „medzier“ vzniknutých z retiazkových očiek. Až do 19. radu do medzier nič neháčkujeme.
  2. rad: do každého stĺpika predchádzajúceho radu háčkujeme dlhý stĺpik, dve retiazkové oká, dlhý stĺpik, dve retiazkové oká. Potom máme 24 stĺpikov.
  3. rad: ako 3. rad – na konci máme 24 stĺpikov, pretože sme nezdvojovali (robili sme jeden dlhý stĺpik).
  4. rad: ako 4. rad. Pretože robíme dva dlhé stĺpiky, zdvojujeme, a teda na konci máme 48 stĺpikov.
  5. rad: ako 3. a 5. rad, to znamená jeden dlhý stĺpik. Keďže nezdvojujeme, končíme zase so 48 stĺpikmi.

Keby ste chceli tašku väčšiu, dno môžete zväčšiť ešte o dva rady, začnete zdvojením (dva dlhé stĺpiky) a druhý rad robíte s jedným dlhým stĺpikom. Tým pádom by ste v oboch radoch  a v nasledujúcich krokoch pracovali s 96 stĺpikmi a všetky čísla v nasledujúcich krokoch by ste si museli vynásobiť dvomi. To už by ale sieťovka mala dvojnásobný objem a bola vážne velikánska. :-)

Krok 3: natiahneme tašku do výšky

  1. rad: do každého stĺpika predchádzajúceho radu háčkujeme jeden 2x nahodený dlhý stĺpik a medzi ne tri retiazkové oká. Máme teda stále 48 stĺpikov.
  2. – 18. rad: do každého stĺpika predchádzajúceho radu háčkujeme jeden 3x nahodený dlhý stĺpik a medzi ne tri retiazkové oká. Tým taške urobíme „telo“. Stále by sme mali pracovať so 48 stĺpikmi.

Týchto radov môžete urobiť aj viac alebo menej, podľa toho, ako „dlhú“ tašku chcete.

Krok 4: prechádzame k uzatvoreniu a k ušiam

  1. rad ukončuje oká a vytvára tak lem tašky. Preto začneme háčkovať súvislý rad. Háčkuje sa za vonkajšiu niť tak, že do každého stĺpika predchádzajúceho radu uháčkujeme jeden dlhý stĺpik, jedno oko vynecháme, do nasledujúcich dvoch opäť dlhý stĺpik, medzi ne už neháčkujeme žiadne retiazkové oká.

Tým sa vám strojnásobí počet stĺpikov – v našom prípade ich bude 144. Začiatočníkom sa môže stať, že sa sem tam stratí jedno očko, a skončíte napríklad na 140. Keď sa pozriete pozorne, tak nedokonalosti objavíte, ale na funkčnosť tašky to vplyv nemá. Tak sa toho nebojte, ďalšia taška už bude určite lepšia.

  1. rad by mal vytiahnuť lem do výšky. Do každého stĺpika predchádzajúceho radu háčkujeme jeden dlhý stĺpik. Počítate dobre, stále by ste ich mali mať 144, alebo aspoň približne také číslo.
  2. rad potom lem trochu zužuje. Do prvých 12 stĺpikov predchádzajúceho radu háčkujeme krátky stĺpik, nasledujúcich 24 stĺpikov vždy po dvoch zháčkujeme krátkym stĺpikom. To opakujeme celkovo 4x. Na konci by vám mali zostať 2/3, teda 96 stĺpikov.

No a potom už len uši… Tie dajú začiatočníkom zabrať asi najviac, ale už ste zvládli skoro celú tašku! Toto pôjde tiež.

  1. rad: do prvých 12 stĺpikov predchádzajúceho radu háčkujeme krátky stĺpik. Potom vytvoríme prvé ucho tak, že háčkujeme 70 retiazkových očiek (viac alebo menej zmení dĺžku uší) a opäť sa napojíme za zháčkovanými 12 stĺpikmi. Dajte si pozor, aby sa vám uháčkovaná retiazka nepretočila, zle by sa do nej háčkoval ďalší rad. Potom háčkujeme 36 krátkych stĺpikov a vytvoríme druhé ucho opäť uháčkovaním 70 retiazkových očiek, znovu sa napojíme po 12 stĺpikoch a rad dokončíme 24 krátkymi stĺpikmi.
  2. rad: do každého stĺpika a retiazkového oka predchádzajúceho radu háčkujeme jeden dlhý stĺpik. Tým uši začnú naberať na šírke.
  3. rad: do každého stĺpika a retiazkového oka predchádzajúceho radu háčkujeme jeden krátky stĺpik a ukončíme pevným okom.

Gratulujem, háčkovaná sieťovka je hotová!

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články