Práve čítate

Ako si pripraviť kávu vo french presse

4179  
Zdieľať: 

Ako si pripraviť kávu vo french presse

Vypozorovala som, že french press má doma každý druhý. Je to totiž taký univerzál. Môžete si v ňom pripraviť kávu, a to ako pre jedného, tak pre celú rodinnú kompániu. A keď dostanete chuť na sypaný čaj, poslúži vám rovnako dobre.

28. 3. 2020 2 min. čítania Veronika Bednářová
Ako si pripraviť kávu vo french presse

Ak ste už prepití instantnej kávy a hľadáte spôsob, ako si pripraviť poriadne veľký hrnček kávy z čerstvo namletých zrniek, stavte na french press. Pri príprave prefiltrujete kávovú usadeninu kovovým sitkom, cez ktoré na rozdiel od papierového filtra preniknú aj oleje. Káva potom nie je úplne číra a obsahuje mikročiastočky usadeniny, čo vôbec nie je na škodu – dosiahnete totiž famózne výraznú kávovú chuť.

TIP: Vo french presse si tiež môžete našľahať mliečnu penu!

Na jednu šálku s obsahom 300 ml si pripravte:

20 g kávy namletej na konzistenciu cukru kryštál

20 g mletej kávy je zhruba 6 kávových lyžičiek alebo 3 lyžice. Na presné váženie použite digitálnu váhu. Možno zistíte, že vám viac chutí o niečo slabšia káva – menej lyžičiek alebo viac vody. To už je samozrejme na vás.

Ak si kávu nechávate namlieť v obchode, stačí povedať, že je to „na french press“ – obsluha si bude vedieť rady. Ak si ale radšej meliete kávu doma (elektrický mlynček kúpite napríklad tu, ručný je samozrejme trochu lacnejší), riaďte sa konzistenciou cukru kryštál. Hrubšie pomletie by spôsobilo príliš vodovú chuť, a jemnejšie naopak horkosť.

Ak ste niekedy skúsili do french pressu nasypať príliš jemne namletú kávu, to je ten dôvod, prečo išiel ťažko stlačiť.

Ktorú kávu vybrať?


Ideálne je vybrať si čistú, teda 100 % arabiku. Konkrétna odroda už je na vás – jednoducho vyskúšajte, čo vám chutí najviac. V Tchibo si vyberte z ponuky na prekvapkávané kávy.

O tom, ako výber a namletie kávy ovplyvňujú výslednú chuť, som na Tchibo Blogu písala tu.

300 ml vody s teplotou do 94 °C

Nechajte vodu prísť do bodu varu a potom ju zhruba na minútu odstavte, aby sa schladila. Príliš horúca voda spôsobí, že akákoľvek káva, nielen french press, chutí trochu horko.

Postup prípravy kávy vo french presse krok za krokom:

Na fotkách nižšie vidíte prípravu 1 šálky (300 ml) kávy, preto sa zdá, že „je toho vo french presse málo“. Toho sa ale nebojte, na chuť to určite vplyv nemá. :-)

  • Vypláchnite french press horúcou vodou, aby chladné sklo neovplyvnilo teplotu v ďalších krokoch prípravy.
  • Vsypte do french pressu namletú kávu, zalejte ju horúcou vodou a zamiešajte.
  • Po troch minútach zmes znovu zamiešajte a počkajte ešte minútu, kým si káva sadne.
  • Po 4 minútach stlačte filter a nalejte kávu do šálky.

Na čo si dať pozor?


Po uplynutí 4 minút už ideálne nenechávajte kávu vo french presse (ani keď je „zatlačený“). Príliš dlhé lúhovanie káve nesedí a je to dôvod, prečo odstáty french press môže trochu zhorknúť. Aj keď už ste sitko stlačili, mierna extrakcia v kanvičke stále prebieha. Takže – kávu si vychutnajte hneď, ako ju pripravíte. :-)

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články