Urobiť domácu majonézu alebo guacamole nie je veľmi zložité, ale určite s nimi ohromíte oveľa viac ako s kupovanými. No a karamelizovaná cibuľka, tú naozaj nemá zmysel zháňať v obchode. Domáca je absolútne najlepšia.
Citrónová majonéza
Majonéza je u nás naozaj obľúbená. Kupovaná tiež nebýva zlá, ale tej čerstvej a navyše s bylinkami sa nevyrovná.
Na menší pohár (250 ml) potrebujete:
- 2 žĺtky z bio vajec
- 180 ml slnečnicového oleja
- 1 lyžičku dijonskej horčice
- čerstvú šťavu z polovice citróna
- 1 lyžičku vínneho octu
- 15 g (malý zväzok) estragónu
Postup:
V hlbokej mise zmiešajte žĺtky a horčicu. Po kvapkách zašľahávajte olej. Šľahajte, pokiaľ zmes nezačne hustnúť, potom vždy pridajte ďalšiu časť oleja. Neskôr už môžete olej tenkým pramienkom prilievať podľa toho, ako bude majonéza tvoriť hladkú zmes.
Asi v polovici oleja zašľahajte do majonézy ocot a pokračujte ďalej s olejom. Nakoniec majonézu ochutnajte, dochuťte citrónovou šťavou, nasekanými bylinkami a soľou.
Karamelizovaná cibuľa
Cibuľku oceníte hlavne v burgeroch alebo k hotdogu. Raz si ju pridáte, a už ich nebudete chcieť bez nej.
Môj tip: cibuľky rada robím viac (recept je na 10 porcií) a odložím si ju aj na neskôr. Cibuľku nechajte poriadne vychladnúť a potom ju môžete v pohári v chladničke skladovať až 10 dní.
Na 10 porcií potrebujete:
- 250 g červenej cibule
- 25 ml portského vína
- 25 ml červeného vínneho octu
- 20 g trstinového cukru
- lyžicu oleja
- soľ, čierne korenie
Postup:
Cibuľu nakrájajte na prúžky. Na panvici rozohrejte olej a vsypte cibuľu. Tu sa oplatí trochu času navyše, takže radšej stredný plameň, ako cibuľu spáliť. Zhorknutá cibuľa je totiž na vyhodenie a to nechceme!
Cibuľu duste pod pokrievkou do zmäknutia asi 20-30 minút. Pekne mäkkú a skaramelizovanú cibuľu spoznáte podľa zlatistej farby, navyše sa krásne leskne. V tejto fáze dajte preč pokrievku.
Zasypte cibuľu cukrom a premiešajte, pridajte tiež vínny ocot, portské a nechajte rozpustiť. Miešajte ďalších 5 minút, aby sa všetko chuťovo prepojilo. Šťava sa odparí a vznikne sirup, pripomínajúci tekutý džem.
Guacamole
Avokádo mám veľmi rada na veľa spôsobov. Ako jemnú omáčku guacamole ho pridávam snáď ku všetkým grilovaným dobrotám.
Dip vždy pripravujte čerstvý, avokádo totiž za pár hodín začne tmavnúť a nepôsobí už tak lákavo.
Na 4 porcie potrebujete:
- 2 zrelé, ale pevné avokáda
- 10 sladkých cherry paradajok
- 2 jarné cibuľky
- limetu
- 15 g koriandra (asi polovica zväzku/vaničky)
Postup:
Dužinu z avokáda vyberiete ľahko, chce to len cvik. Avokádo rozrežete napol, cez šupku až ku kôstke. Obe polovice chyťte a otočte v protismere, tým ich od seba oddelíte. Nôž sekom vrazte do kôstky, otočte a kôstku na noži ľahko vyberiete. Potom už môžete dužinu vydlabať lyžicou.
V miske dužinu roztlačte vidličkou. Pridajte na jemno nasekanú cibuľku a paradajky. Zakvapnite dostatočne limetkovou šťavou, dochuťte soľou a čerstvo pomletým čiernym korením. Nakoniec nasekajte koriander na drobno a zamiešajte. Časť koriandra a limeta môžu guacamole zdobiť pri servírovaní.