Práve čítate

Mesiac na mäse so zeleninou alebo vyskúšala som Whole30

12649  
Zdieľať: 

Mesiac na mäse so zeleninou alebo vyskúšala som Whole30

Whole30 síce podľa mňa nie je diéta v pravom slova zmysle. Aj keď pri nej väčšina ľudí schudne, drží sa hlavne pre celkový lepší pocit a v mojom prípade napríklad tiež preto, aby som sa odnaučila ládovať sa čokoládou.

14. 4. 2018 6 min. čítania Marie Háková
Mesiac na mäse so zeleninou alebo vyskúšala som Whole30

Nie je to úplne obvyklý systém, takže samozrejme vyvoláva kopu otázok. Napríklad:

„Schudla si?“

Jasné, že schudla.

Keď totiž telo živíte výhradne naozajstným jedlom (= moje nové obľúbené slovné spojenie, ktoré myslím dosť dobre vystihuje podstatu tohto reštartovacieho mesiaca) a dávate mu ho dosť, má tendenciu dorovnať sa samo na ideálny stav. Keby som bola podvyživená, tak by som naopak pribrala.

Za oveľa lepší výsledok považujem, že čo som pred rokom schudla, to sa už nevrátilo, a ako bonus váha počas roku klesala ďalej. Vďaka mesiacu bez hlúpostí som sa ich totiž konečne naučila obmedzovať. Ak toto nie je cieľ všetkých dievčat, čo sa snažili niekedy schudnúť, tak teda neviem. :-)

Čo je whole30?

Počas 30 dní programu whole30 jete len: mäso, zeleninu, vajíčka, oriešky, prirodzené tuky (ako olivový olej alebo masť), môžete aj ovocie. 3x denne, v ľubovoľnom množstve a kombináciách. Na pitie vodu, čaje a, vďakabohu, čiernu kávu. S programom vás zoznámi knižka .

Tá všetko perfektne vysvetľuje – ako bunky pracujú s prijatou energiou a prečo sa zbláznia, keď do seba pcháte veľa cukru, takže potom priberáte aj po nízkotučných jogurtoch. Mesiac na whole30 slúži ako reštart, počas ktorého sa telo spamätá a naučí sa hovoriť si, koľko jedla naozaj potrebuje.

Viac ako schudnutie by som chcela vypichnúť porovnanie vzťahu k jedlu a celkovú fyzickú pohodu. Počas w30 tiež dostávam oveľa menej agresívny hlad a nemám každých pár hodín pocit, že musím nutne do seba niečo natlačiť, inak bude zle. Popisuje sa mi to ťažko: je to viac „ozajstný zdravý hlad“ a menej „náhodná pažravosť“.

„Takže si musíš presne merať porcie, že?“

To bola častá otázka kamarátok, ktoré sú zvyknuté na diétny systém. Aj v tom sa whole30 od diét líši: nemeriate nič.

Skladanie porcií je o dosť jednoduchšie: bielkovina na veľkosť dlane (alebo dvoch, keď makáte) a k tomu toľko zeleniny, aby vyplnila zvyšok taniera. Tuky sú súčasťou jedla a merajú sa podľa typu na veľkosť palca alebo hrsť.

Presnejšie meranie nie je potrebné, pretože (a to som zízala), telo je naozaj múdre: keď dostane naozajstné jedlo, vie celkom presne, kedy má dosť. Je fakt škoda, že pri chipsoch toto nefunguje. :-)

„Podľa čoho teda varíš?“

Na začiatku som sa snažila hľadať recepty a dosť mi pomohli rôzne paleo kuchárky, ktorých sú internet aj kníhkupectvá plné. Ale žiť s rozpísaným jedálničkom je podľa mňa celkom obmedzujúce.

Takže som sa na recepty celkom skoro vykašlala. Ono totiž stačí „mať doma nejaké mäso“ a „mať doma nejakú zeleninu“ a najem sa vždy.

S tým súvisí tiež:

„Koľko času ti zaberie príprava jedla?“

Nepopieram, že viac ako natrieť si rožok paštétou. To sa ale dá povedať o viacerých veciach v živote, ktoré človek aj tak robí, pretože mu to za to stojí.

5 trikov, ako ušetriť čas pri varení

  1. Keď sa to pečie, pečiem toho viac naraz.
  2. Keď sa to krája na malé kúsky, nezvládol by to náhodou mixér? Napríklad mrkvu do šalátov do neho hádžem bez najmenších výčitiek.
  3. Kľudne sa môžete porozprávať s rodinou / návštevou / niekým na telefóne, a pri tom nakrájať zeleninu na ďalší deň alebo dva. Pokrájaná zelenina mimochodom často zaberie menej miesta v chladničke.
  4. Jedlá, ktoré sa aspoň z časti robia samé, sú požehnanie. Napríklad pečené kura.
  5. Jesť jedno jedlo dva dni po sebe alebo 2× za sebou nie je otrava ani hanba.

Časom som prišla na to, že základné jedlo v zásade stačí pokrájať a dať do rúry/ dať dusiť / nahádzať do šalátu a zamiešať.

„Ako si na to nahovorila muža?“

Nenahovorila. Povedala som mu, čo skúsim urobiť a čo od toho čakám. Páčilo sa mu to, tak sme do toho išli spolu. Keby som ho do toho nútila, aj tak by si asi na tajňáša kupoval „normálne“ jedlo, takže neviem, prečo by som to mala lámať cez koleno.

Že sme v tom boli dvaja mi ale ohromne pomohlo. Doma nebolo iné ako „OK“ jedlo, striedali sme sa pri varení a mali sme sa navzájom komu posťažovať, že k tej rybe by sa, ale naozaj!, hodilo víno.

„Ty si k tomu nedáš rožok? Nie je ti potom zle?“

Chápem, že keď vyrastáme v tom, že rezeň sa neje bez chleba, zle sa človeku predstavuje, ako raňajkuje praženicu bez chleba. Alebo je bez chleba pečené kura. A vôbec, veď to máš mastné!

Je to takto: pri whole30 zjete naozaj veľa, veľa zeleniny. Denne jej do seba dostanem viac, ako som predtým nosila domov z týždenného nákupu. A taká zelenina, tá dokáže náramne vyrovnávať všetko možné, vrátane toho, čo by sa inak žalúdku zdalo veľmi mastné.

„Počuj a… nie je to nuda?“

Asi by bola, keby to bolo stále to isté. Zeleniny je ale veľmi veľa druhov a dá sa pripravovať na veľa spôsobov a v mnohých kombináciách. Nešlo mi to hneď, to nie.

Tento rok som napríklad na farmárskych trhoch objavila zeleninu, o ktorej som ako dievča z mesta nemala tušenie: kučeravý kel, a doma som si na nete iba zistila, čo s ním (blanšírovať a do šalátov). Mimochodom, za pár šupov sú z neho 2-4 porcie príloh. Pred kučeravým kelom to bolo ešte choi, ktorý ma zaujal v obchodíku na rohu (krátko podusiť na kokosovom oleji s rybacou omáčkou, zázvorom a chilli). Objav roku pre môjho muža je pre zmenu kari karfiol, karfiolové hlavičky zmiešané s curry korením a 40 minút pečené na 180°C s červenou cibuľou. Dovtedy karfiol neznášal.

„Koľko to stojí?“

Pozerám sa na to z dvoch strán:

  1. Zjem toho menej, nejem žiadne blbosti okrem 3 jedál denne, neutrácam za desiate a sladkosti. Rovnako ušetríte za kávičky, malinovky alebo alkohol, pokiaľ za ne obvykle utrácate.
  2. Mäso a zelenina, teda úplne základné jedlo, sú drahšie ako tie najlacnejšie alternatívy ako šunková saláma a rožok.

Náklady na jednu porciu môžu byť do 2 Eur (asi tak cena jednej bagety), ale kľudne aj cez 15 Eur, podľa toho, koľko si človek chce a môže dovoliť. Vždy máte alternatívu: dáte si extra drahé avokádo a balený trhaný šalát, alebo si vyberiete sezónnu zeleninu?

No a posledná otázka sa ponúka sama:

„Stojí ti to za to?“

Na rovinu, nie je to jednoduchý mesiac, nie je to ten najlacnejší mesiac a určite som ním prvý ani druhýkrát nepreplávala na nadýchanom obláčiku s nemiznúcim úsmevom.

Prvý rok by som zabíjala pre hranolky a môj muž sa mi zveril so skoro erotickým snom o Snickerske. ;-) Druhýkrát už to mimochodom bolo oveľa jednoduchšie. Jediná pretrvávajúca nevýhoda je, že sa prakticky nenajem v reštaurácii.

Zreštartovať telo mi za to stálo. Schudla som, cítim sa lepšie a pokiaľ nebudem veľmi hrešiť, vďaka novým stravovacím návykom budem chudnúť ďalej, pokiaľ nebudem na svojej ideálnej váhe. A budúcu jar si whole30 zase zopakujem, pretože je to vlastne dosť fajn.

Držím palce, pokiaľ sa do toho niekedy pustíte tiež! :-) A napíšte na Facebook, čo si o tom myslíte.

PS: „Čo si to varila na fotkách k článku?“

Kolegyne boli zvedavé na môj jedálniček, tak som im za 20 minút pripravila 2 whole30 jedlá:

  • pečené kuracie prsia so šalátom z rukoly, polovice pečenej červenej repy, papriky a červenej cibule,
  • šalát s pečeným zelerom, druhou polovicou repy, kúskom jabĺčka, vajíčkami, nasekanými orieškami a troškou rukoly.

To aby si urobili obrázok o zrýchľováku „Jedna surovina, viac jedál, a hlavne keď sa to môže robiť samé a súbežne“. :-)

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články