Práve čítate

V akú dennú hodinu sa odporúča piť káva?

3097  
Zdieľať: 

V akú dennú hodinu sa odporúča piť káva?

Nad otázku, kedy si dať hrnček horúcej kávy, asi nebudete dlho váhať. Predsa vtedy, keď na ňu príde chuť. Ľudia majú však rôzny životný rytmus, inak chodia do práce a sú buď sovy, alebo ranné vtáčatá. Tak kedy je káva najvhodnejšia? Ráno, prv než opäť uvidíme svojho šéfa, alebo po obede na lepšie trávenie, alebo až večer na oživenie unaveného tela po dlhom dni?

26. 8. 2015 3 min. čítania Redakce
V akú dennú hodinu sa odporúča piť káva?

Steven Miller z The Uniformed Services University of the Health Science, na ktorého prácu nadviazali mnohí vedci, má v tom, kedy by mal človek v súlade so svojím životným rytmom piť kávu, jasno. Presnejšie povedané, kedy by ju piť určite nemal. Konkrétne jeho štúdia tvrdí, že najhorší čas na pitie kávy je medzi ôsmou a deviatou hodinou večer.

Prečo?

Existuje totiž hormón nazvaný kortizol, ktorý produkuje kôra našich nadobličiek. Nejako zázračne zodpovedá za pohotovosť nášho organizmu, čo z neho robí niečo ako kofeín, ktorý si naše telo produkuje samo a pre seba. Okrem iného kortizol zodpovedá za to, kedy sa cítime pripravení čeliť výzvam všedného dňa a kedy vstávame z postele. Hormón sa v priebehu dňa vylučuje do nášho tela, nejakú chvíľku v ňom vydrží a potom dochádza k jeho poklesu. A práve pri jeho poklese je najlepšie kávu konzumovať.

Takže za predpokladu, že sa prebúdzate z postele ako väčšina ľudí medzi šiestou a ôsmou ráno, prvý pokles kortizolu prichádza medzi pol deviatou a pol desiatou. Vtedy je podľa Millera najlepší čas dopriať si prvú šálku kávy.

Ani kofeín však v tele nevydrží večne, vystrieda ho kortizol a potom zhruba od pol druhej do piatej, keď máme stresu a práce až nad hlavu, je opäť vhodný čas na prísun kofeínu. Posledná dávka kortizolu je nášmu telu dopriata večer medzi pol šiestou a pol siedmou. Potom už sa neodporúča piť žiadny kofeínový nápoj, keďže určité percento kofeínu zostáva ešte v tele a môže spôsobiť problémy so zaspávaním.

Zaspím, keď si dám kávu pred spaním?

Keď si dáte večer kávu a podarí sa vám bez problémov zaspať, neznamená to podľa ďalších výsledkov štúdií o symbióze kofeínu a kortizolu, že sa kvalitne vyspíte. Telo totiž zostáva v pohotovostnom režime, a tak si nedopraje hlboký spánok.

Zo štúdií ďalej vyplýva, že nie je najvhodnejšie piť kávu ani vtedy, keď sa do tela vyplavuje kortizol. Účinok kofeínu je vtedy výrazne slabší a keď hormón prestane pôsobiť, človek pravdepodobne siahne po ďalšej káve. Preto sa odporúča podriadiť prísun kofeínu vnútorným hodinám organizmu. V opačnom prípade môže dôjsť až k rozhádzaniu hormonálneho cyklu.

Millerova a podobné štúdie vychádzajú z predpokladu, že človek neponocuje či nemá výrazne posunutý rytmus celého dňa. Ak však niekto chodí spať tesne pred svitaním okolo druhej hodiny či ešte neskôr a vstáva pár hodín po tom, čo ranné vtáča veselo pije svoju prvú kávu, celý harmonogram produkcie kortizolu sa posúva.

PS: Spomínané štúdie sa týkajú vždy prekvapkávanej kávy. Kávy pripravované inými spôsobmi majú iný obsah kofeínu, preto sa u nich líši aj čas, kedy ho ľudské telo zvládne spracovať. Tento článok teda neplatí pre všetky kávy. :)

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články