Práve čítate

Čo by ste mali vedieť o kybernetickej bezpečnosti detí

2177  
Zdieľať: 

Čo by ste mali vedieť o kybernetickej bezpečnosti detí

Preto sme sa porozprávali s odborníkom na kybernetickú bezpečnosť Ing. Ivanom Štefkom, ktorý sa v tejto oblasti pohybuje už 10 rokov.

6. 11. 2017 5 min. čítania Redakce
Čo by ste mali vedieť o kybernetickej bezpečnosti detí

Obdobie detstva, keď sme si užívali lezenie po stromoch či stavali v detskej izbe bunkre a netušili, že vznikne niečo ako počítače, smartfóny či tablety, je už za nami. Technológie sa stali súčasťou našich každodenných životov a výnimkou nie sú ani naše deti, ktoré sú často väčšími kamarátmi s týmito zariadeniami než my. Doba jednoducho pokročila, deti od útleho veku trávia čas pozeraním videí, hraním náučných hier na počítačoch a neskôr si zakladajú účty na sociálnych sieťach, kde komunikujú s kamarátmi a nahrávajú fotky. Zatiaľ čo dôvody trávenia času na týchto zariadeniach sú predmetom mnohých diskusií, často sa zabúda na otázku bezpečnosti.

Zdroj: Flickr.com 

 

Predškoláci

Deti v predškolskom veku väčšinou používajú počítače a tablety svojich rodičov, na ktorých sa zoznamujú s technológiami a kybernetickým svetom. V tomto veku deti zámerne nevyhľadávajú obsahy, ktoré majú škodlivý potenciál, najväčšie nebezpečie teda predstavuje náhodné prekliknutie na stránky, ktoré by mohli ovplyvniť vývoj dieťaťa v zlom smere alebo nemilo prekvapiť rodičov v podobe nechceného vymazania pracovných dokumentov.

Nastavenia osobného profilu

Ivan Štefek hovorí, že pri deťoch v predškolskom veku „je dôležité byť si vždy vedomý toho, kedy zariadenie používajú. Pri počítačoch odporúčam založiť dieťaťu osobný profil, kde sa jednoduchým spôsobom zabráni prístupu dieťaťa k súborom rodičov a predíde sa ich vymazaniu.“ V rámci profilu sa dá okrem toho nastaviť prístup a blokovanie konkrétnych webových stránok, prípadne nastaviť obmedzenie času stráveného na stránke. Môžete tak urobiť v nastaveniach daného osobného profilu a jeho internetového prehliadača. Nezaberie to veľa času a vďaka správnemu nastaveniu profilu sa tak nebudete musieť takmer ničoho obávať.

Ivan Štefek však napriek tomu upozorňuje: „Nezabúdajte dieťa pri používaní zariadenia z času na čas kontrolovať. To platí hlavne pri tablete a telefóne, kde je tvorba profilu u niektorých platforiem komplikovanejšia, ale častokrát nie až tak dôležitá, lebo zariadenie dieťaťu požičiame len na chvíľu.“

Zdroj: Flickr.com

 

Mladší školský vek

U detí v mladšom školskom veku rodičia začínajú rozmýšľať nad kúpou vlastného zariadenia pre dieťa. Kým u predškolských detí majú rodičia plnú kontrolu nad aktivitami dieťaťa, darovaním vlastného zariadenia rodičia istú časť kontroly stratia, lebo dieťa mobil či tablet môže použiť aj mimo domova.

Budovanie základných bezpečnostných návykov

„Základné opatrenia by mali byť zhodné so základným zabezpečením nielen detského, ale každého zariadenia. Tzn., že zariadenie by sme mali zašifrovať a nastaviť na ňom bezpečné prístupové heslo,“ zdôrazňuje Ivan. Dieťa v tomto veku s najväčšou pravdepodobnosťou nebude používať napríklad internet banking, kde by hrozila krádež peňazí alebo iné rizikové aplikácie, ale zariadenie môže obsahovať fotografie dieťaťa či ďalšie údaje, ktorých únik by si asi žiadny rodič neželal. „Zároveň sa týmto spôsobom vytvára základný bezpečnostný návyk na používanie hesla. Tento návyk je dobré dieťaťu prirovnať napríklad ku kľúču od domova – tak ako ani kľúče od domu nedávame kamarátom, takisto by deti mali držať v tajnosti aj heslo.“ Pán Štefek vysvetľuje, že takýmto jednoduchým spôsobom môžu deti pochopiť podstatu ochrany svojho súkromia.

Pokročilý monitoring prostredníctvom antivírových programov

U predškolákov na zariadeniach nastavujeme osobný profil, pre deti v mladšom školskom veku umožnia pokročilejšie nastavenie napríklad antivírusové programy. Tie ochránia dieťa pred škodlivými programami, ktoré by mohli napadnúť ich zariadenie, pričom niektoré z nich poskytujú aj ďalší level ochrany ‒ pokročilú úroveň monitoringu činnosti, čo rodičom umožní sledovať aktivity detí na zariadení. V dnešnej dobe túto možnosť poskytuje väčšina antivírusových programov na trhu.

Zdroj: Flickr.com

 

Staršie deti a študenti

V tomto veku dieťa začína aktívne používať sociálne siete, nadväzuje na nich nové kontakty a stáva sa náchylnejším na problémy spojené so šikanou a sexuálnym zneužívaním. Podľa prieskumu, ktorý realizoval seznamsebezpecne.cz v roku 2016, ktorého sa zúčastnilo vyše 18 000 detí vo veku 11 až 17 rokov, sa 50,9 % detí stretlo s niektorými prejavmi kyberšikany, akými sú napríklad verbálne útoky, vydieranie alebo strápňovanie prostredníctvom šírenia fotografií. 54, 3 % detí komunikuje na sociálnych sieťach s neznámymi užívateľmi a 40 % respondentov by bolo ochotných ísť na osobnú schôdzku s kamarátom z internetu.

Bezpečnosť detí na sociálnych sieťach

S Ivanom Štefkom sme prebrali aj otázku kontrolovania detí na sociálnych sieťach, ktorú poskytujú niektoré antivírusové programy obsahujúce moduly na monitoring sociálnych sietí. Tu však vyvstáva otázka, do akej miery je ich používanie etické a do akej miery dieťaťu rodič dôveruje. Pán Štefek však dodáva. „Žiadna technológia nie je stopercentná a najdôležitejšia je komunikácia s dieťaťom. Rodičom odporúčam navštíviť internetový projekt seznamsebezpecne.cz, ktorý je na túto tému zameraný a je skvelý nielen pre rodičov, ale aj ako zdroj informácií pre deti.“

Zdroj: Flickr.com 

 

Využitie aplikácií aj pre offline bezpečnosť

S nástupom internetu vecí a smart domácností sú pre bežných užívateľov čoraz dostupnejšie rôzne kamerové a bezpečnostné systémy. Zaujímavým a jednoduchým riešením sú aj aplikácie,ktoré monitorujú pohyb užívateľa, napríklad slovenský start-up BeeSafe. Ten v prípade rizikovej situácie vyplývajúcej z interakcie užívateľa s aplikáciou zavolá pomoc. Na trhu je množstvo podobných aplikácií, ktoré rodičov umožňujú informovať o polohe detí. Vždy je však dôležité, aby o tom dieťa bolo informované a aby to bolo v súlade s právom dieťaťa na súkromie a neohrozilo to dôveru dieťaťa v rodiča.

Najdôležitejšie je vzdelávanie

Ivan Štefek na záver dopĺňa: „Najdôležitejším stavebným kameňom kybernetickej bezpečnosti, či už u dospelých alebo detí, je vzdelávanie. Tejto oblasti chýba v školstve dostatočný priestor a ľudia sa tak s kybernetickou bezpečnosťou stretávajú väčšinou až pri nástupe do zamestnania. Preto treba deti na nástrahy číhajúce na internete upozorniť, vzdelávať ich v tomto smere a o tejto téme komunikovať v domácnosti.“

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články