Práve čítate

Malí sokoli alebo ako sa starať o detské oči

2754  
Zdieľať: 

Malí sokoli alebo ako sa starať o detské oči

Skúsení detskí oční špecialisti dokážu vyšetriť aj veľmi malé nekomunikujúce bábätko či batoľa, s návštevou preto neotáľajte, väčšinu očných vád možno odhaliť už v šiestich mesiacoch.

2. 11. 2017 5 min. čítania Redakce
Malí sokoli alebo ako sa starať o detské oči

Zrak je jeden z najdôležitejších zmyslov, ktorý nemožno nahradiť. Vyvíja sa už v maternici, ku koncu druhého mesiaca tehotenstva, v šiestom mesiaci získajú oči modrú farbu a v siedmom sa prvýkrát otvoria. Zhruba do pol roka života vidí bábätko päť percent toho, čo dospelí, dokáže zaostriť maximálne do vzdialenosti 25 cm a rozlišuje len tmavé a svetlé odtiene.

Prvé roky po narodení sa zrak vyvíja a akékoľvek komplikácie či zanedbanie liečby ho môže natrvalo poškodiť. „Ak rodičia vedia o výskyte akýchkoľvek očných vád v rodine alebo majú pochybnosti o správnom videní svojho dieťaťa, mali by bezodkladne navštíviť detského očného lekára, ktorý zrak vyšetrí,“ dôrazne odporúča MUDr. Petra Teplanová, lekárka Detského očného centra Kukátko. „Pravidelné očné prehliadky sú často jedinou možnosťou, ako očnú vadu zistiť, preto je vhodné prehliadku absolvovať aj v prípade, že žiadne príznaky očnej vady u dieťaťa nepozorujete,“ dodáva. Vyšetrenie zraku nie je príjemné, ale vykonané citlivým a skúseným lekárom môže prebehnúť bez traumy a sĺz.

Zdroj: Flickr.com

 

Povery o zraku

Tiež ste v detstve počuli, že pozeraním zblízka na televíziu alebo čítaním pod dekou si pokazíte oči? Môžete si oddýchnuť, takto si oči nepokazíte, len si namáhate očný nerv. „Očným vadám sa nedá predísť, pretože sú vrodené alebo dedičné. Napríklad v rodinách, kde je ďalekozraký jeden z rodičov, postihuje ďalekozrakosť 20 ‒ 40 % detí, pri oboch ďalekozrakých rodičoch stúpa riziko na 40 ‒ 60 %. Dôsledky pritom možno napraviť alebo aspoň zmierniť včasnou diagnostikou a včasnou liečbou.

Aj pri zraku však platí, že čím viac podnetov, tým lepšie ‒ dieťa by preto malo striedať hry na blízko s hrami vonku a meniť tak pohľadové vzdialenosti,“ vysvetľuje MUDr. Petra Teplanová. Hrajte sa so svojím dieťaťom, pozorujte, ako odhaduje vzdialenosť, či sa natáča správnym smerom, dosiahne na hračku, pozerá sa po predmetoch, či nežmúri oči, jedno nepriviera alebo úplne nezatvára, prípadne sa k ponúkanej hračke nenatáča z druhej strany, nenakláňa príliš hlavičku a podobne.

Ako zistíme, že dieťa zle vidí?

„Na očnú vadu môže upozorniť aj to, že dieťa sedí veľmi blízko pri televízore alebo ho vyčerpáva kreslenie, prezeranie obrázkov a každá práca nablízko. Napríklad krátkozrakosť a ďalekozrakosť sa prejavuje tak, že dieťa žmúri oči, je veľmi sústredené alebo naopak, veľmi rýchlo unavené,“ vysvetľuje MUDr. Petra Teplanová. Pozor aj na škúlenie, pri ktorom každé oko smeruje inde. Síce to môže vyzerať smiešne, ale býva spojené s tupozrakosťou. Včasnou a správnou liečbou sa tohto problému možno zbaviť a vidieť svet normálne.

Zdroj: Flickr.com

 

Pravidelné kontroly

Podobne ako s dieťaťom chodíte na preventívne prehliadky k zubárovi a na pravidelné prehliadky k pediatrovi, vezmite deti aj na preventívnu kontrolu zraku. Prvé vyšetrenie absolvuje už v pôrodnici, potom by sa malo opakovať v treťom a šiestom mesiaci, v roku, roku a pol a ďalej v troch, piatich a siedmich rokoch. A ak sa neobjavia žiadne ťažkosti, stačí raz ročne. „V prípade podozrenia na očnú vadu alebo sklony k škúleniu odporúčame návštevu očného špecialistu raz za pol roka. Keď sa u dieťaťa objaví dioptrická vada, škúlenie, prípadne tupozrakosť, najčastejšie prebieha návšteva očného lekára raz za 3 mesiace alebo podľa odporúčaní lekára,“ vysvetľuje MUDr. Petra Teplanová.

Vývoj zraku sa končí medzi šiestym a ôsmym rokom, pričom neliečené vady sa už nedajú napraviť a hrozí trvalé poškodenie zraku. „Neskoro zachytená očná vada môže spôsobiť tupozrakosť, kvôli ktorej mozog vyradí oko z činnosti. Videnie tohto oka je trvalo rozmazané, u najhorších štádií možno stav prirovnať k slepote. Tupozrakosť je teda vada, ktorej vznik sa zamedzí správnou starostlivosťou o zrak,“ varuje MUDr. Petra Teplanová.

S laserom nepočítajte

Zatiaľ čo u dospelých očné vady napohľad nevidno, pretože ich možno korigovať kontaktnými šošovkami alebo laserovou operáciou, deti sa spravidla noseniu okuliarov nevyhnú. Oči sa totiž rovnako ako ostatné časti tela vyvíjajú s vekom, preto sa dioptrie môžu meniť takmer až do dospelosti. Z tohto dôvodu sa u detských pacientov nepoužíva korekcia laserom, pretože nemožno odhadnúť, ako sa oko bude ďalej vyvíjať.

K operáciám zraku u detí dochádza skôr výnimočne a z dôvodu zmiernenia rozdielu dioptrií medzi oboma očami, aby dieťa mohlo nosiť okuliare a mozog sa naučil skladať obraz do správneho tvaru a proporcií. Ak vášmu dieťaťu lekár objaví nejakú očnú vadu, pravdepodobne odídete s predpisom na okuliare. V niektorých prípadoch sa používa aj oklúzia ‒ zakrývanie jedného oka. „Doba nosenia okuliarov vždy závisí od druhu a stupňa vady, môže však byť aj celoživotná. U niektorých detí sú okrem okuliarov a oklúzie nutné aj tzv. ortoptické a pleoptické cvičenia na účely nácviku tzv. binokulárneho videnia, teda spájania obrazu z oboch očí,“ dodáva MUDr. Petra Teplanová.

Zdroj: Flickr.com

 

Pekné okuliare

Aby liečba fungovala, dieťa musí nosiť okuliare, ako mu to odporučil lekár. Nechajte ho preto vybrať také, ktoré sa mu páčia. Nikdy sa dieťaťu za okuliare nesmejte, nikdy nerobte na túto tému hlúpe vtipy a nikdy nevtipkujte ani o iných dospelých či deťoch s okuliarmi. Deti všetko vnímajú a môžu sa kvôli okuliarom trápiť, hanbiť sa za ne, úmyselne ich strácať alebo sa strániť kolektívu. Okuliare kupujte v optike, kde s deťmi majú skúsenosti a vedia upraviť obruby aj sklá na mieru detskej hlavičke. Okuliare pre najmenších majú šnúrku, gumičku alebo posuvné rámiky, aby pevne držali za ušami.

„Najdôležitejším hľadiskom by mala byť bezpečnosť, preto sa do detských okuliarov zásadne používajú plastové šošovky. Zároveň je zbytočné zvoliť najdrahší variant skiel, teda okuliarových šošoviek, pretože deťom sa najmä na začiatku nosenia okuliarov dioptrie upravujú po 3 až 6 mesiacoch. To znamená, že minimálne každý polrok budete musieť dieťaťu zaobstarať nové okuliarové šošovky. Pri deťoch, ktoré potrebujú okuliare stále, vždy počítajte s kúpou dvoch okuliarov, lebo aj výpadok nosenia okuliarov trvajúci niekoľko týždňov môže znamenať pri liečbe vyššieho štádia očnej vady problém,“ uzatvára MUDr. Petra Teplanová. Nehľadiac na to, ako nepríjemne sa bude dieťa cítiť, keď dobre nevidí. 

Zdroj: Flickr.com
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články