Práve čítate

Čo pomáha, keď nemôžeme zaspať?

2635  
Zdieľať: 

Čo pomáha, keď nemôžeme zaspať?

Každý z nás sa občas nemôže dopočítať ovečiek, neustále sa prevaľuje z boka na bok alebo sa v duchu prehovára, nech už konečne zaspí, ale spánok napriek tomu nie a nie prísť. Problémy so zaspávaním občas potrápia každého a u každého má tento problém iné dôsledky.

21. 10. 2015 3 min. čítania Redakce
Čo pomáha, keď nemôžeme zaspať?

Niekto ráno ani nevstane, iný vstane ľavou nohou, ďalší sa poriadne nevyspí celý týždeň. Pretože vieme, aký dôležitý je spánok, rozhodli sme sa vám pri zaspávaní pomôcť.

1.) Lieky na spanie – hypnotiká a antidepresíva

Najúčinnejšia metóda je zároveň tá, ktorú by mala byť až poslednou možnosťou. Na lieky na spanie si možno ľahko vypestovať závislosť, preto ak ich už musíte užívať, neužívajte ich dlhý čas. Hypnotiká sú lieky, ktoré upokoja nervovú sústavu a pri väčšej dávke spoľahlivo uspia. Antidepresíva eliminujú problémy so spaním vzniknuté depresiami.

Tchibo_nocni foto-3

2.) Relaxačné techniky − autogénny tréning

Autogénny tréning je založený na opakovaní jednoduchých formuliek („celé telo je ťažké“ a pod., návody ľahko nájdete na internete), čo nás dokáže uvoľniť, upokojiť a navodiť pocit úplnej relaxácie.

3.) Čaj z medovky, levandule alebo harmančeka pre lepší spánok

Tieto vychytávky poznali už prababičky našich prababičiek. Čaje sa zvyčajne spájajú s opačným efektom, telo povzbudia, pre tieto bylinkové čaje to však neplatí. Medovka pozitívne pôsobí na nervy, levanduľa má sedatívne účinky a harmanček nielenže upokojí žalúdok, ale dokonca zmierni aj napätie a nervozitu.

4.) Dve lyžičky medu

Med obsahuje mnoho zdraviu prospešných látok a vitamínov, znižuje krvný tlak a považuje sa aj za prírodné antibiotikum. Okrem toho obsahuje upokojujúce látky, preto sa odporúčajú 2 lyžičky medu pre lepší spánok. Med si možno dať samotný alebo ho pridať do mlieka.

Tchibo_nocni foto

5.) Teplé mlieko s medom

Teplé mlieko s medom dávajú piť deťom hlavne mamičky vo filmoch, ale niečo na tom naozaj je. Mlieko nás zaručene uspí, pretože obsahuje aminokyselinu, ktorá má mierne sedatívne účinky.

6.) Neprejedať sa na noc

S ťažkým žalúdkom sa ťažko spí, pretože energia z jedla núti telo, aby ju spotrebovalo. Lenže v noci sa nemá behať, ale spať.

Tchibo_nocni foto-11

7.) Chodiť spať v rovnakom čase

Keď budeme dodržiavať pravidelný režim a budeme chodiť spať v rovnakom čase, telo si čoskoro privykne a zaspávanie už pre nás nebude problém.

8.) Pohyb cez deň

Cvičenie a behanie počas dňa nielenže príjemne ponamáha svaly, ale prirodzene nás zbaví stresu a úzkosti, preto sa nám bude večer lepšie zaspávať. Behu sa však nevenujeme dve hodiny pred spaním, aby u nás nevyvolal nespavosť.

Tchibo_nocni foto-8

9.) Vyhýbanie sa obrazovkám

Za problémy so spaním môže aj náš najbližší priateľ – počítač či smartfón. Možno sa nám večer pracuje najlepšie alebo do noci pozeráme film, ak však potom nemôžeme zaspať, súvisí to so svetlom, ktoré LED obrazovka vyžaruje. Takzvané modré svetlo vyžaruje aj slnko, ktorého lúče máme spojené s denným časom. Potom sa naše vnútorné hodiny posunú a bránia nám v spánku. Ak však bez počítača večer nevydržíme, nemusíme zúfať, existujú programy, ktoré v určitú dennú dobu svetlo obrazovky pozmenia a naše spacie hodiny zostanú nezmenené.

10.) Pohárik vína na noc

Aj keď väčšina štúdií na tému alkohol a spánok alkoholu príliš nenahráva, väčšina z nás má na malý pohárik pred spaním iný názor. Či sú v ňom aminokyseliny na upokojenie, neviem, ale pocit, že už nič nemusíme a pred spaním si môžeme vychutnať posledný pohárik, myseľ dokonale upokojí.

Tchibo_nocni foto-6

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články