Práve čítate

Viete, čo je potrebné prebrať s dcérou v puberte? Toto radí psychológ

13600  
Zdieľať: 

Viete, čo je potrebné prebrať s dcérou v puberte? Toto radí psychológ

Stretávam sa s rodičmi, ktorí sú zaskočení, keď sa z ich dievčatka skoro zo dňa na deň stane slečna v puberte. Prestáva obdivovať mamu a otca, hrať sa s hračkami a začne sa vymedzovať. Spísala som niekoľko rád, ako sa na toto obdobie pripraviť a preplávať nástrahami pubertálnych nálad aj každodenných konfliktov.

6. 8. 2021 5 min. čítania Jana Růžičková
Viete, čo je potrebné prebrať s dcérou v puberte? Toto radí psychológ

Keď vaše dievčatko vkročí do puberty, znamená to, že vstupuje do ženského sveta. A kto by mohol byť lepším sprievodcom ako jej mamina? Veľkú rolu hrá to, ako ste dokázali sama prijať svoje ženstvo, postoj k svojmu telu aj k mužom. Aj keď tieto aspekty nemusia byť u mamy vždy ideálne, je fajn to zobrať ako výzvu, ako tieto témy sama lepšie prijať a byť tak lepším vzorom pre svoju dcéru.

Fyzická premena dievčaťa na ženu

Telesné zmeny, ktoré súvisia s príchodom puberty, môžu u detí viesť k obavám, neistote a vnútorným zmätkom.

Ako mamy tu máme hlavne u dcér kľúčovú úlohu v poskytnutí zásadných informácií a podpory. V súčasnosti majú dospievajúce dievčatá veľa informácií z internetu aj od kamarátok, ale len vy ich môžete objať a upokojiť. Poskytnite dcére oporu pri vysvetlení otázok zmien tela, s blížiacou sa prvou menštruáciou poraďte, aké možnosti hygienických pomôcok má a ponúknite oporu. Je to skvelá príležitosť na nadviazanie hlbšieho vzťahu s dcérou, len na to musíte citlivo.

Hurá na nákup prvej podprsenky


Na otvorenie dievčenských tém je skvelou príležitosťou vyraziť spoločne na nákup prvej podprsenky – ako dve kamarátky.

„Za najdôležitejšie považujem prebrať tému menštruácie predtým, ako ju dcéra prvýkrát dostane, aby mala dostatok informácií a nebola potom prekvapená a v strese.“ – Alexandra, mama dospievajúceho dievčaťa

Sexuálna výchova dievčat  u nás

Sexuálna výchova v rodine je kapitola sama o sebe. Odporúčam začať už v predškolskom veku dieťaťa s ohľadom na jeho vyspelosť a pokračovať prirodzene v ďalších rokoch. V období puberty potom už len ako rodič sexuálnu východu zavŕšte a kruh sa uzavrie.

Deti mávajú veľmi zvedavé otázky. Buďte k nim čo najúprimnejší. Okrem technickej stránky veci sa zamerajte aj na emočné a vzťahové aspekty sexuality. Pripravte sa na to vopred a preberte všetko vo chvíli, keď budete mať dostatok času a pokoja. Ak vás dcéra atakuje sexuálnymi otázkami, keď máte doma návštevu, odložte to na neskôr, ale vráťte sa k téme čo najskôr.

„Moja dcéra má 13, ale ešte sme tému antikoncepcie alebo sexu neriešili, pretože sa o chlapcov vôbec nezaujíma a je veľmi detská. Vo všeobecnosti si ale myslím, že práve v tomto veku už by dievčatá mali základy od svojich rodičov poznať.“ – Alexandra, mama dospievajúceho dievčaťa


Na trhu je množstvo príručiek s radami, ako sa o sexualite rozprávať s deťmi. Niektorí rodičia sú v komunikácii o intimite hanblivejší a iní otvorenejší. Myslite na to, čo je vaším cieľom pri riešení týchto tém s potomkom – to vás môže nasmerovať a oslobodiť zo zovretia hanby a predsudkov.

„Začať s dcérou riešiť intímne témy pre mňa nebolo ľahké, pretože si spomínam, ako mi ako dieťaťu bolo trápne toto s rodičmi otvárať a nechcela som ju do podobne nepríjemnej situácie dostať. Zdá sa, že dcéra je po mne, preto väčšinou skôr dávam najavo, že som k dispozícii a že môže za mnou s čímkoľvek prísť. Do ničoho ju netlačím. Snažím sa ale, aby to najnutnejšie odo mňa vedela, a preto obe z času na čas vystúpime z komfortnej zóny. Pomáha, že máme priateľský vzťah. “ – Alexandra, mama dospievajúceho dievčaťa

Čo sa deje v hlave dospievajúcej dcéry

Vždy radím spomenúť si, čo ste riešili v dospievaní vy.

Pravdepodobne ste skúmali, ako vyzeráte, kde vám pribudla na tvári vyrážka, čo si zoberiete na seba a akú máte postavu. Bolo to niekedy možno také náročné, že ste nemali silu na nič iné. Tiež vám to dokázalo dokonale zničiť náladu na celý deň?

Buďte preto tolerantná a akceptujte, že možno to má vaša dcéra podobne a nehodnoťte to. Môžete ju len jemne korigovať, pretože vnímanie samej seba je v tomto období tak trochu neobjektívne a obmedzené. Keď z toho vyrastie a dozrie, bude sa zaoberať aj inými starosťami, nebojte sa. :-)

Zvládnite náročné situácie!

Mať doma puberťáka je to najnáročnejšie obdobie vývoja dieťaťa. Niektorí moji priatelia a klienti sa sťažujú, že keby vedeli, čo ich čaká s pubertou ich detí, možno by nikdy nemali odvahu si rodinu založiť.

Myslite na to, že je to len určitá etapa života (vášho aj vašich detí) a aj tá raz skončí. Naraz potom zistíte, že vaše deti dospeli a sú z hniezda preč. Zároveň je to kľúčové vývojové obdobie, vďaka ktorému sa dieťa mentálne osamostatňuje, učí sa vyjadrovať svoje názory a jeho ego sa odpája od rodičov. Keď týmto procesom neprejde, získava evolučnú nevýhodu – nie je pripravené na naozajstný život.

4 pomocné body

  1. Rodič ako trenažér: Rodina má byť bezpečným prostredím. Dieťa sa tu učí presadzovať názory, nech sú akékoľvek. Rodič je takým trenažérom, na ktorom si dieťa trénuje rôzne situácie. Keď to takto prijmeme, budeme tolerantnejší a môžeme pozorovať, ako sa presadzovanie postojov dieťaťa vyvíja.
  2. Prestrihnutie pupočnej šnúry: Keď bude puberťák tráviť čas len s vami, bude mať rovnaké názory a postoje, nemôže sa stať sám sebou. Rodičia to niekedy deťom neuľahčujú a nechcú ich pustiť. Je potrebné oslobodiť sa od vašich sebeckých túžob a myslieť na to, aby z dieťaťa vyrástol samostatný a zdravo sebavedomý jedinec, ktorý sa vyzná vo svojich emóciách, dokáže prezentovať a obhajovať svoje názory, rešpektuje okolie.
  3. Nastavenie hraníc:  Čo sa dá akceptovať, čo už nie? Nastavte základné pravidlá, ktoré sú známe všetkým a ich porušenie sa dôsledne rieši. Odporúčam zlatú strednú cestu. Žiadne extrémy sa vo výchove nikdy nikomu neoplatili.
  4. Sebarealizovaní rodičia: Keď rodičia žijú plnohodnotným životom, realizujú sa v práci a ďalších oblastiach, lepšie zvládajú problémy so svojimi deťmi. Sú dobrým vzorom, nezaoberajú sa malichernosťami a sledujú nesebecky najdôležitejší cieľ –  vstup dieťaťa do života aj s chybami a omylmi, ktorých sa môže dopustiť. Netrápia sa veľmi ani konfliktami rodič – dieťa, ktorým sa nedá vyhnúť.

Čo keď sa so mnou nechce rozprávať?

Rodičia dospievajúcich sa mi často zveria s tým, že sa s nimi ich deti veľmi nerozprávajú. Zatvoria sa do izby a všetko riešia len s kamarátmi, alebo s nikým nič neriešia.

Udržať si fungujúci kontakt s dieťaťom v puberte je ťažká disciplína. Odporúča sa nehodnotiť. To sa ľahko povie, horšie robí. Človeka z rozprávania našich puberťákov občas až mrazí, že? Odporúčam si vytvárať určitý odstup od situácie a nereagovať hneď.

A opäť si pripomeňte, akí ste boli v puberte vy a čo ste očakávali od rodičov. Na to nesmiete nikdy zabudnúť, je to taký kompas, ktorý vám pomôže regulovať reakcie. Deti potrebujú bezpečnú, láskyplnú a nehodnotiacu atmosféru. Používajte vtip, nie iróniu, ale láskavý humor na získanie väčšieho nadhľadu a vzťahu so svojimi puberťákmi. Určite to ocenia. :-)

Prečitajte si tiež:

Novinka od Tchibo: Kofeínová voda Coffizz

Novinka od Tchibo: Kofeínová voda Coffizz

Ochutnajte pramenitú vodu so silou kofeínu odpovedajúcou dvojitému espressu. V dvoch príchutiach v predajniach Tchibo, v širokej sieti supermarketov a na benzínových pumpách.

Nájsť obchod
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články