Práve čítate

Veci, ktoré vás zaujímajú o kalíšku, ale neviete, koho sa spýtať

12070  
Zdieľať: 

Veci, ktoré vás zaujímajú o kalíšku, ale neviete, koho sa spýtať

Medzi momentom, kedy mi prvýkrát napadlo, že by som možno chcela vymeniť doterajšie hygienické pomôcky za menštruačný kalíšok, a tým, že som mu dala šancu, prešli najmenej dva roky. Nie je totiž najlacnejší a potenciálna existencia s ním otvára veľa otázok – na ktoré ale jeden vážne nevie, koho sa asi tak spýtať.

22. 1. 2019 6 min. čítania Marie Háková
Veci, ktoré vás zaujímajú o kalíšku, ale neviete, koho sa spýtať

Žiadna žena nemá napísané na čele, že ho používa a určite to nie je bežná téma rozhovorov. Takže pokiaľ nejakou náhodou nenarazíte na kamarátku, ktorá dokáže hovoriť aj o takýchto intímnych veciach, nezostáva spraviť nič iné, ako pátrať na internete. Tam som síce našla fakty, ale chýbali mi osobné skúsenosti a dojmy.

„Vôbec neviem, čo menštruačný kalíšok vlastne je.“

Je to dámska hygienická pomôcka. Vyrába sa z lekárskeho silikónu (pozor na necertifikované produkty). Technicky vzaté je to malá kapsička, ktorá sa zavádza podobne, ale nie úplne rovnako ako tampón. Cena začína od 16 eur, ale pri správnej starostlivosti ho môžete používať opakovane niekoľko rokov. Sterilizuje sa vyvarením.

Tento článok je určený pre ženy, ktoré nad touto pomôckou už uvažujú, a zaujímajú ich osobné skúsenosti.

Keď sa neskôr jedna moja kamarátka spýtala v chate, ktorý máme s našou dievčenskom skupinkou, či niektorá náhodou nemáme skúsenosť… chvíľu som váhala, či vôbec odpovedať. Niežeby som jej nechcela poradiť, ale celá táto téma je jednoducho aj medzi kamarátkami „cez čiaru“, že sa mi k tomu nechcelo hlásiť verejne. Ale čo, nemáme dvanásť rokov a menštruácia je rovnako bežná ako to, že sa ľuďom mastia vlasy alebo majú v mraze vysušené ruky.  Veď o šampónoch a krémoch sa predsa tiež hovorí nahlas.

A zistila som, že kalíšok zaujíma naozaj veľa žien! Keď už „sa o mne vie“, že ho používam, na rôzne veci sa ma pýtajú ďalšie a ďalšie kamarátky. Tu sú tie najčastejšie otázky, ku ktorým som pridala pár ďalších z rôznych online fór. Píšem ich pre tie z vás, ktoré už nad touto pomôckou premýšľate, ale niečím si nie ste isté. Nebudem nikoho presviedčať, že je to jediné dokonalé riešenie a ostatné pomôcky sú zlé – našťastie si každá z nás môže vybrať. :-)

„Nevadí ti pohľad na krv?“

Nevadí. Toto musíte mať vyriešené, kým o kalíšku vôbec začnete vážnejšie uvažovať. Komu sa vlastná krv prieči, pre toho táto pomôcka nie je.

 „Nie je to veľmi veľké? Nebolí to, nie je to nepohodlné?“

Nie je. A nemalo by.

Rozprávame sa o používaní dospelou ženou, netrúfla by som si odpovedať dievčaťu, ktoré iba dozrieva. Kalíšok sa zavádza zvinutý, takže je v tej chvíli oveľa užší. Ako na to nájdete na pribalenom návode. Chvíľku som sa na to pozerala a skúšala som to len tak (zbaliť, nechať rozbaliť, a stále dookola), kým som to dostala do ruky. Ťažké to nie je.

Zavedenie kalíška nebolí, ale áno, prvý, druhý a kľudne ešte aj piatykrát je to trochu zvláštne, kým nájdete ten správny grif. Dobrý trik je navlhčiť ho trochou vody. Kým som si bola istá tým, ako ho dostať dovnútra aj von, nepoužívala som ho mimo domova.

Ako „vysoko“ ho umiestniť opäť ukáže návod. A skúsenosť. Zavedený kalíšok by potom tlačiť nemal; je navrhnutý tak, aby rešpektoval anatómiu. Trvalo mi pár použití, kým som vychytala ideálne umiestnenie, nešlo ale o žiadne väčšie nepohodlie a dá sa, na rozdiel od tampónu, kedykoľvek vybrať a zaviesť znovu. V prípade bolestí, tlaku na mechúr apod. by som sa poradila s gynekológom alebo jednoducho používala inú metódu.

Hodí sa tiež vedieť, že sa vyrábajú v rôznej šírke a tiež mäkšie a tuhšie varianty. Keby som si nebola istá, prešla by som si orientačného sprievodcu na internete a spýtala sa lekára. Ja som si vybrala v drogérii z dvoch ponúkaných veľkostí a sprievodca na krabičke mi na to stačil. Ale pokiaľ by som mala pocit, že sa nejako vymykám z priemeru, riešila by som to viac.

„Nebojíš sa, že nebude stačiť?“

Je myslím veľmi individuálne, aké silné máte krvácanie. Ja sa nebojím, pretože som si najskôr v kľude vyskúšala, ako dlho mi „kapacita“ vydrží. A dá sa skombinovať s vložkami.

 „Môžem s ním…?“ (behať, plávať, ležať na chrbte, skákať padákom a pod.)

Ležať určite. Jeden z častých strachov je, že „krv predsa potečie späť“. Mrknite na nejaké obrázky ženskej anatómie z učebnice – do maternice sa len tak niečo nevráti.

Čo sa týka rekreačného športu, nevidím rozdiel medzi tampónom a kalíškom. Na cvičenie som si ho začala brať, až keď som mu po nejakom čase začala plne dôverovať. Nie je dôvod ho neskúšať postupne a nestriedať ho s inými pomôckami. Plávanie hodnotiť nechcem; do bazénu sa síce krv nedostane rovnako ako pri používaní tampónu, ale či vôbec plávať ísť, alebo nie, to je otázka mnohých sporov.

„Ako to robíš, keď nie si doma?“

Vlastne obdobne ako s tampónmi. To znamená hlavne mať čisté ruky: umyť si ich pred tým, ako idem na toaletu, nedotýkať sa rovnakými prstami (rovnako rukou) kľučky, prípadne mať so sebou dezinfekčný gél, a výmenu urobiť ako úplne prvú vec.

Kalíšok jednoducho vylejete a po očistení ho hneď zase môžete zaviesť, nie je nutné ho nikam položiť. Tam, kde nie je umývadlo pri toalete, sa dá utrieť papierom alebo vlhčenými utierkami, prípadne opláchnuť vodou z fľaše. Ktorú samozrejme nesmiem zabudnúť mať v taške. :-)

Tip: keby som si ho odložiť potrebovala, odrolujem si „dostatočne hygienicky dlhý“ kus toaletného papiera a odložím ho naň.

„Nie je lepšie používať klasiku?“

Môžu prísť situácie, kedy by jednorazové pomôcky boli hygienickejšie, alebo budem mať po ruke len tie. Nikto ma nenúti používať iba kalíšok, môžem si ho kľudne nechať len na použitie v situáciách, kedy je hygiena OK. Ako už som spomínala, tiež som ho mimo domova nepoužívala, pokiaľ som si nebola vo všetkom istá.

PS: V diskusiách ma to prekvapilo a tak to pre istotu spomeniem. Kalíšok môžete mať zavedený, aj keď idete na záchod, anatómia to dovoľuje. :-)

„Nie je zlé ho meniť len trikrát denne?“ (doplňte si akýkoľvek interval)

Kalíšok môžete meniť, kedykoľvek chcete. Pokiaľ ho vyberiete napríklad už po 10 minútach (pre mňa s tampónom nemysliteľné), môžete ho zase bez problémov vrátiť. Takže frekvencia hygieny je úplne na vás. To mi mimochodom pripadá ako jedna z najlepších vecí.

 „Vyberiem ho?“

Samozrejme. V návode je to popísané dostatočne dobre, pochopiť to ale môže zabrať pár (desiatok) minút. :-) Prirovnala by som to ku kontaktným šošovkám: kým to zvládnete aj poslepiačky, musíte si prejsť prvými dňami, kedy to trvá nekonečne dlho.

Manipuláciu pri vyberaní som pre istotu skúšala v slabších dňoch, a pomerne rýchlo som si bola istá, že to nie je žiadna „mäsiarčina“. Ja som sa prvýkrát veľmi bála, ako to dopadne, a tak som si s tým pre istotu sadla na okraj vane. Možno vám to pomôže tiež.

„Ako ho udržať hygienický?“

Kalíšky sa umývajú a pred začiatkom a na konci menštruácie sa vyvárajú. Môžete na to mať odložený extra hrniec alebo si kúpiť silikónový obal na „vyváranie“ v mikrovlnke. Pokiaľ je vám toto vedomie nepríjemné, kalíšok jednoducho nie je pre vás.

„Pomohlo ti to s nejakými problémami?“

Áno. Vyhýbajú sa mi kedysi časté zápaly močových ciest aj tie hlúpe infekcie. Netrúfnem si to prisudzovať iba kalíšku, v poslednom čase viac spím, menej stresujem a podobne, čo má na zdravie tiež vplyv.

Prečítajte si tiež: ako sa v každodennom živote cítiť aspoň trochu ako na dovolenke?

Zmysel  mi to ale dáva: lekársky silikón, na rozdiel od iných používaných materiálov, nevytvára prostredie na rozmnožovanie baktérií. Neprichytia sa na ňom a problém vzniká až s prístupom vzduchu. A znovu – v prípade pochybností odporúčam konzultáciu s gynekológom.

Na prípadné problémy má tiež vplyv bielizeň: pomáha vymeniť umelé materiály za bavlnu. Ja preferujem tú „bio“ certifikovanú, ale to je zase iná rozprávka. :-)

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články