Práve čítate

Vytriedila som šatník a riešila, čo s oblečením spraviť. Predať, alebo darovať? Všetko má svoje pravidlá

23259  
Zdieľať: 

Vytriedila som šatník a riešila, čo s oblečením spraviť. Predať, alebo darovať? Všetko má svoje pravidlá

Módu a pekné oblečenie mám veľmi rada, zároveň ale, bohužiaľ, na tom z ekologického hľadiska nie je textilný a módny priemysel úplne dobre. Pre životné prostredie znamená záťaž kvôli spotrebe prírodných zdrojov a emisiám skleníkových plynov. Spoločnosť Deloitte navyše odhaduje, že na nové textilné výrobky sa celosvetovo zrecykluje ani nie 1 % použitých textílií, väčšina vyradeného textilu končí na skládkach alebo sa spáli. Má preto veľký zmysel myslieť aj pri móde na udržateľnosť.

1. 4. 2022 4 min. čítania Jana Bohutínská
Vytriedila som šatník a riešila, čo s oblečením spraviť. Predať, alebo darovať? Všetko má svoje pravidlá

Začínam dôkladným triedením

Najskôr prijmite pozvanie a zoznámte sa s mojím šatníkom. Časť z neho tvorí oblečenie, ktoré som od niekoho dostala so slovami „toto je presne pre teba“. Z nejednej návštevy si tak odnášam niečo pekné na seba.

Môj šatník dopĺňajú obľúbené niekoľkoročné kúsky, niečo je z druhej ruky a jeden ružový kabát som dokonca vyhrala v tombole! Pri odevoch, ktoré som si kúpila nové v obchode, idem po kvalite.

A keď zo svojho šatníka niečo vyraďujem, starostlivo preskúmam, či by ešte mohlo poslúžiť niekomu ďalšiemu. Prvý krok je vyradené veci pretriediť a rozdeliť na tie, ktoré ešte môžu niekomu urobiť radosť, a na tie nepoužiteľné. Tiež si vždy premyslím, za ktoré veci chcem ešte dostať späť nejaké to euro, a čo iba pošlem ďalej. Čo s tým potom podniknem? Možností je veľa a stále pribúdajú.

Moje kroky k úspešnému vytriedeniu šatníka

  1. Všetko zo skrine vyberiem von. Je to aj super chvíľa na to, aby som skriňu vnútri utrela.
  2. Najskôr do skrine vrátim veci, ktoré si chcem určite nechať. Triediť ich potom podľa druhu a keďže mám v skrini dostatok miesta, ešte ich delím na „do spoločnosti“ a „na doma“.
  3. Vyradím oblečenie, ktoré už mi štýlovo nesedí. Na rovnakú kôpku pridám ďalšie stále pekné veci, ktoré už z nejakého dôvodu nenosím.
  4. Potom beriem jeden kúsok za druhým do ruky a vyradím to, čo je zničené a nejde opraviť.
  5. Na samostatnú kôpku dávam veci, ktoré sú zničené, ale opraviť sa dajú. Potom ho naraz odveziem k pani, ktorá si správou oblečenia privyrába.
  6. Keď sa neviem rozhodnúť, či si nejakú vec nechať, zamyslím sa, či som si to za uplynulý rok aspoň párkrát obliekla. Ak nie, je jasné, že pôjde preč.

Mám vytriedené, čo s oblečením ďalej?

Existuje niekoľko ciest. Keď mám čas a chuť, pekné kúsky predávam. Väčšinou ale oblečenie darujem na charitu.

1. Tie najlepšie kúsky skúšam predať

Pekné a zachovalé oblečenie môže ešte oceniť niekto ďalší a zaplatiť zaň aj nejaký ten peniaz, ktorý vylepší rodinný rozpočet. Ja rada využívam platformy, ako je napríklad Vinted, kde môžete predávať oblečenie po registrácii. Majú aj šikovnú mobilnú aplikáciu a všetko tam ide celkom rýchlo a intuitívne. Využiť je ale možné napríklad aj Marketplace na Facebooku alebo vyskúšať výberové sekáče.

2. Podarujem známej a vymieňam (nielen) s kamarátkami

Obľúbené je teraz swapovanie a aj mňa baví. Swap je udalosť, kde sa vymieňa nielen oblečenie, ale často aj drobné veci do domácnosti, knihy a podobne. Konajú sa rôzne susedské swapy, swapy organizované rodinnými centrami, neziskovkami, menia sa veci pre dospelých aj pre deti. Popátrajte a ak vám swap v okolí chýba, chopte sa iniciatívy! A rovnako ako pri predaji oblečenia, swapovacie skupiny nájdete aj na Facebooku. Jednoducho napíšte do Facebooku swap a názov vášho mesta a určite nejaký nájdete.

Často sa niekde konajú aj úplne neformálne susedské výmenné akcie alebo komunitné blšáky, kam je možné nepotrebné šatstvo priniesť. My občas s kamarátkami robíme aj „len“ výmennú párty.

„S kolegyňami sme si v práci založili chat určený vyložene na swapovanie. Navzájom si tam vymieňame alebo darujeme oblečenie aj vybavenie do domácnosti, ktoré nepotrebujeme. To je pre mňa najjednoduchšia cesta. Do práce chodím každý deň a tak nemusím nič nikomu zložito dopravovať.“ – Jana D.

3. Ľahká cesta: Zberné kontajnery na textil

Dať vyradené veci do kontajnera na textil je asi tá najjednoduchšia cesta pre toho, kto sa vecami nechce ďalej veľmi zaoberať. Ja som napríklad kontajnery nakŕmila množstvom oblečenia po svojich babičkách. V Česku je veľa subjektov, ktoré sa zberom oblečenia pomocou kontajnerov zaoberajú. Niektoré kontajnery prevádzkujú aj konkrétne charitatívne organizácie, medzi ktoré patrí v Česku napríklad Diakonie Broumov alebo KlokTex, čo je projekt, ktorý podporuje hlavne Fond ohrožených dětí Klokánek, ale tiež seniorov a aktuálne sa zapojil aj do pomoci na Ukrajine.

Na Slovensku sú zase veľmi rozšírené kontajnery na textil HUMANA, ktoré patria pod sieť neziskových organizácií Humana People to People. Humana Slovensko má momentálne triediace centrum v Martine, kde sa oblečenie prerozdeľuje do troch hlavných skupín: jedna časť ide do secondhandových obchodov HUMANA na Slovensku, Česku, Poľsku a Rumunsku a do veľkoobchodu. Ďalšia časť sa posiela do Afriky na predaj miestnym obchodníkom za nízke ceny. Zvyšok sa predá na Slovensku a v Indii na opätovné využitie.

Ďalšie kontajnery patria pod slovenskú značku Ekocharita. Šatstvo odložené v 800 kontajneroch opätovne využívajú, šijú z neho nové odevy. Použiteľné oblečenie darujú sociálne slabým či ľuďom bez domova. Teraz v marci spustila Ekocharita veľkú spoluprácu s predajňami CCC, kde môžete odovzdať použitú obuv v stave vhodnom na ďalšie nosenie a spoločne ich vydezinfikujú a odošlú ľuďom v núdzi.

Čo do konkrétneho kontajnera patrí, záleží práve na tom, kto ho má pod palcom. Na kontajneri vždy nájdete podrobný návod, ako ho využiť a čo do neho dať. V triediacom centre sa potom vyberie to, čo sa dá ešte nosiť a čo môžu využiť charity. Textil sa recykluje aj na ďalšie výrobky – handry, izolácie, výplne… S textilom, ktorý je inak neuplatniteľný, nezostáva spraviť nič iné, ako ho odviezť do zberného dvora. To ale urobte vy, nenechávajte to na ľuďoch, ktorí oblečenie triedia. Medzi nepoužiteľný textil radíme oblečenie znehodnotené farbami, plesňami a pod.

Ako zabaliť oblečenie?

  • Oblečenie dobre zabaľte do igelitovej tašky alebo vreca, aby ste ho ochránili pred zničením.
  • Do zberných kontajnerov nepatrí zničené a inak znehodnotené alebo výrazne obnosené oblečenie. Odtrhnutý gombík či poškodený zips väčšinou nevadia, ale dobrú službu urobíte, ak odev vopred sami opravíte.
  • Veci ideálne darujte vyprané, prípadne aj vyžehlené. Myslíte tým okrem iného na tých, čo oblečenie ručne triedia.

4.  Věci můžete odnést přímo na charitu

Niekomu nie je úplne príjemné hádzať oblečenie do kontajnera, tiež som musela najskôr prekonať určitý blok. Variantom je obdarovať nejakú dobročinnú organizáciu napriamo. Výber je obrovský – ľudia bez domova, azylové domy, zbierky pre utečencov, detské domovy, projekty pre sólo rodičov… Tu je najlepšie staviť na lokálnosť a nájsť si nejakú organizáciu tam, kde žijete. Či už sú to územné a miestne spolky Červeného kríža, Armáda spásy, charity v regiónoch, a podobne.

Každá organizácia má na webe informácie o tom, či má v súčasnosti otvorenú zbierku a čo aktuálne prijíma. Pravidlo je, aby bolo oblečenie čisté a funkčné a časté tiež je, že sa uprednostňuje zber sezónneho oblečenia.

dobročinné second handy

Obnosené oblečenie z vhodných materiálov rada využívam v domácnosti. Niečo rozstrihám na handry, ktoré sa hodia v kuchyni aj po byte na vyleštenie vodovodného kohútika alebo rýchle utretie parapetu. Kamarátky, trpezlivejšie ako som ja, si vedia zo starého trička ušiť vrecúška na desiatu alebo dokonca tašku z vyradenej mikiny.

Aké udržateľné materiály nájdete v módnych produktoch Tchibo?

  • Oblečenie z PET fliaš: V uplynulom roku sme spotrebovali cca 63 miliónov PET fliaš na výrobu polyesteru.
  • Využívame textilný odpad (zvyšky kobercov a textilu, staré rybárske siete…) na výrobu vlákna Econyl®.
  • Recyklujeme vlnu a kašmír na ďalšiu výrobu módnych kúskov.
  • Spracovávame vyslúžilú bavlnu na výrobu nových, udržateľných vlákien.
  • Upcyklovaním zvyškov bavlny s pridaním celulózy z certifikovaného lesného hospodárstva vyrábame vlákna TENCEL™.

Udržateľnosť v Tchibo

Udržateľnosť v Tchibo

Nesieme zodpovednosť za svet, v ktorom žijeme nielen dnes, ale chceme v ňom žiť aj zajtra. Mrknite sa na naše kroky smerujúce k udržateľnosti.

Viac informácií
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články