Práve čítate

Prečo balím banány do fólie a ktorá zelenina v mojej chladničke sama dorastá?

9941  
Zdieľať: 

Prečo balím banány do fólie a ktorá zelenina v mojej chladničke sama dorastá?

Tiež sa vám stáva, že uložíte zeleninu a ovocie do chladničky a za pár dní ju nájdete v stave, keď už je zrelá akurát tak do koša alebo na kompost? Mám pre vás niekoľko tipov, vďaka ktorým vydrží svieža oveľa dlhšie.

2. 10. 2021 3 min. čítania Romana Böhmová
Prečo balím banány do fólie a ktorá zelenina v mojej chladničke sama dorastá?

Paradajky do chladničky nepatria

Vedeli ste, že paradajky nepatria do chladničky? Strácajú tam chuť aj arómu a ja som v tom chybovala ešte nedávno. Paradajky nie sú vhodné na dlhé skladovanie, preto kupujem iba množstvo, ktoré sme schopní zjesť. A ak sa nám aj tak stane, že zvýšia, robím z nich domáci kečup alebo pyré ako základ na domácu pizzu. Ak chcete, aby vám paradajky vydržali dlhšie, odporúčam ich ukladať stopkou nahor.

Keď dávate ovocie alebo zeleninu do chladničky, pred uskladnením ich neumývajte vodou. Stratia tým svoju prirodzenú ochranu.

Bylinky vydržia dlhšie vo vode

Koľkokrát sa mi už stalo, že som si u mamy natrhala čerstvé bylinky a tešila sa, ako ich celý týždeň budem pridávať do svojich receptov. Nakoniec ale často končili namiesto na tanieri v koši – do druhého dňa zvädli. Pritom ich stačí postaviť do vody a raz za deň ju vymeniť. Čerstvosť sa tým o niečo predĺži, ale ak aj tak viete, že bylinky nespotrebujete, môžete ich usušiť alebo zmraziť vo formičkách na ľad s trochou oleja alebo masla. Bazalku niekedy skladujem pri izbovej teplote vo váze namiesto kvetiny. Taká bazalka dokáže aj rýchlo zapustiť korienky, takže keď mám čas a chuť, pichnem ich potom aj do hliny.


Bylinky aj iné zelené dobroty, ako je špenát alebo napríklad rukola, udržíte dlhšie pri živote aj v papierovej vreckovke. Stačí ju navlhčiť a vyžmýkať (aby z nej nekvapkala voda) a bylinky alebo iné zelené doň zľahka zabaliť.

Avokádu odopieram vzduch

Avokádo takisto nepatrí do chladničky. Keď kúpim nezrelé, uložím ho do papierového vrecka a nechám pri izbovej teplote niekoľko dní dozrieť. Zrelé sa snažím spotrebovať čo najskôr, ale niekedy mi napríklad polovica zvýši. Ako ju potom uskladniť? Najradšej ho pomocou vidličky roztlačím, zakvapnem pár kvapkami citrónovej šťavy (alebo aj olivovým olejom) a uložím do chladničky do uzatvárateľnej dózy. Keď zostane polovica avokáda, nechám si v chladničke na neskôr časť s kôstkou. Ideálne je použiť aj voskové obaly na potraviny. Jednoducho – aby avokádo nehnedlo, nemal by sa k nemu dostať vzduch.

Banánom obaľujem stopky

Ani banánom sa nepáči v chladničke. Za chvíľu tam sčernejú a stratia chuť. Najlepšie je, keď ich od seba oddelíte a každú stopku obalíte potravinárskou fóliou (pomáha aj zabaliť každý kus celý, ale to je na môj vkus veľmi veľká spotreba fólie). Spomalíte tým dozrievanie. Potom ich stačí nechať pri izbovej teplote. Keď viem, že banány nestíhame zjesť, nakrájam ich do mrazničky. Tie potom stačí len rozmixovať a máte parádnu zdravú zmrzlinu alebo základ pre smoothie.

V núdzi dodám zelenine sviežosť kúpeľom

Reďkovky, tie vždy kúpim a hneď na ne zabudnem. Podľa mňa sú zakliate. Často ich potom nájdem smutné a zmäknuté na dne šuplíka so zeleninou. Má to ale riešenie! Odkrojím ich, umyjem a zatvorím do pohára s vodou. Keď ňou nasiaknu a sú zase pevné, hneď ich spotrebujem. Rovnaký proces môžete urobiť so zelerom, baby mrkvou alebo kalerábom. Tieto poháre skladujte v chladničke. Ak ich tam máte dlhšie ako dva dni, nezabudnite meniť vodu.

Spodok, ktorý zostane zo stopkového zeleru, môžete postaviť do mištičky s vodou a nechať na linke. Za niekoľko dní potom pozbierate výhonky – ja ich dávam do polievky.

Jarnú cibuľku, špargľu a pór do pohára

Voda je dobrým pomocníkom aj pre špargľu, jarnú cibuľku a pór. Špargľu na mieste rezu postavím v chladničke do pohára s asi 2 cm vody, jarnú cibuľku alebo pórik ponorím v oblasti korienkov. Je super, že takto namočená cibuľka alebo pór začnú aj dorastať – zhruba po týždni vždy zhora kúsok odrežem a čoskoro kúsok zase pribudne. Vodu každý deň mením.

Jahody zatváram do nádoby

Jahody podliehajú skaze azda najrýchlejšie zo všetkého ovocia. Niekedy sa stane, že ich kúpim a na druhý deň sú na vyhodenie. Ideálne je uložiť ich hneď do uzatvárateľného pohára alebo nádoby. V nádobe ich od seba oddelím papierovou utierkou, ktorá jahody zbaví prebytočnej vlhkosti a potom nemajú tendenciu tak rýchlo hniť. Moja babička jahody (a vôbec všetko bobuľové ovocie) kúpe v octovej vode.

Cibuľa, cesnak aj zemiaky do chladu a sucha

Máme ich v špajze všetci. Ideálne je skladovať ich v tme a chlade, ale hlavne v suchu. Vždy tieto potraviny uchovávam oddelene a v drevených debničkách.

Huby radšej do papiera

Keď si kúpim vaničku šampiňónov, doma ich pred uskladnením do chladničky presypem do papierového vrecka, v ktorom môžu dýchať a kazia sa pomalšie ako v plaste.

Nevyhadzujem, spracovávam!


Spísala som vám základné tipy, ako využívam rôzne druhy zeleniny a ovocia, keď už sa ich životnosť blíži ku koncu a ja ich nechcem vyhodiť:

  • cuketa: placky, cuketový chlebíček
  • koreňová zelenina: pečená ako príloha, zeleninový vývar do zásoby do mrazničky
  • avokádo: zapečené, avokádové brownies, nátierka
  • banány: banánové lievance, smoothie, banana bread
  • jablká: jablčný crumble, jablká v župane

Čítajte tiež: Majte chladničku pod kontrolou. Ako prestať vyhadzovať jedlo aj peniaze?

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články