Práve čítate

Čo sa skrýva pod pojmom biobavlna?

2841  
Zdieľať: 

Čo sa skrýva pod pojmom biobavlna?

Ľudské životy a životné prostredie sú dve nenahraditeľné veci, ktoré treba chrániť a starať sa o ne. Nerozmýšľať len krátkodobo, ale myslieť aj na generácie po nás (tzv. udržateľnosť). Ja sama na toto všetko zatiaľ ešte len prichádzam. Krôčik po krôčiku sa tomu snažím lepšie porozumieť. Udržateľnosť v móde znamená rôzne prístupy.

26. 4. 2017 3 min. čítania A Cup Of Style
Čo sa skrýva pod pojmom biobavlna?

Počas niekoľkých rokov, čo tvoríme módny blog, sme sa veľakrát stretli s názorom, že móda je povrchná. Že je to len nejaká pozlátka, ktorá je zbytočná a nič neznamená, len míňanie peňazí. Ja si však myslím úplný opak. Odev je pre mňa nielen funkčná ochrana tela, ale aj možnosť sebavyjadrenia, niečo, čo nám pomáha komunikovať s okolím, vysielať o sebe rôzne signály a cítiť sa sami sebou. A zároveň je to zábava, koníček, hra bez vopred daných pravidiel.

Na druhej strane však to, čo na sebe nosíme, skrýva v sebe viac než len pojem „oblečenie“. Pod povrchom módneho priemyslu sa ukrýva mnoho ťažkej driny, ošemetných praktík a hmla obklopuje aj niektoré módne značky. Predstavte si napríklad obyčajné tričko. K svojmu majiteľovi prešlo cestu od predajcu, šitia, výroby materiálu, až k samotnému farmárovi, ktorý vypestoval bavlnu potrebnú na jeho výrobu. Tento kúsok oblečenia tak mohol ovplyvniť niekoľko životov, a to ešte predtým, ako sa dostal k svojmu majiteľovi.

Biobavlna a ochrana prírody

Aj Tchibo si dalo za cieľ smerovať v čo najbližšom časovom horizonte k stopercentnému udržateľnému podnikaniu. Základom splnenia tohto cieľa je biobavlna. Čo to znamená? Ide o bavlnu, ktorá je pestovaná výhradne ekologickým spôsobom. Pri pestovaní je zakázané používať pesticídy, ktoré znečisťujú životné prostredie. Rieky a spodné vody tak pri pestovaní biobavlny ostávajú  čisté, zachováva sa a podporuje úrodnosť pôdy a pomáha sa udržať druhová rozmanitosť.

Hospodárstvo tak môže fungovať dlhodobo. Pri priemyselnom pestovaní ľudia zberajúci plody vplyvom chemických látok často trpia chorobami a zníženou imunitou. Pri ekologickom poľnohospodárstve si pochvaľujú zdravotnú neškodnosť pracovného prostredia.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Biobavlna v Tchibo obchodoch

V budúcnosti chce Tchibo vo svojich kolekciách biobavlnu využívať vo všetkých kusoch oblečenia. Už teraz ju nájdete vo veľkom množstve produktov- spodného prádla, basic kúskov aj u džínsov a košieľ. Mamičky určite ocenia detské kúsky vyrobené z biobavlny. Citlivá detská pokožka si rozhodne zaslúži 100% nezávadné materiály.

TIP: Viac o využití biobavlny v produktoch Tchibo sa dozviete tu.

Ak vám teda nie je ľahostajné, ako sa správame k životnému prostrediu a ako ovplyvňujeme životy ďalších ľudí, napríklad farmárov, a tiež prostredie, v ktorom žijú, uprednostnite biobavlnu. Ja som si dnes obliekla túto rifľovú košeľu z biobavlny, ktorá je na dotyk mimoriadne príjemná a má univerzálny strih, takže sa stala mojím obľúbeným kúskom, lebo sa dá výborne kombinovať. Keď bude váš šatník obsahovať práve takéto jednoduché a výborne kombinovateľné základné kúsky, vyhnete sa aj hromadeniu zbytočných vecí.

Prehrať znova
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články