Práve čítate

Moderné je nevyhadzovať. Spracujte aj to, čo bežne vyhadzujete!

6251  
Zdieľať: 

Moderné je nevyhadzovať. Spracujte aj to, čo bežne vyhadzujete!

To, čo bežne robili naše babičky, ktoré pri varení plánovali a v kuchyni zužitkovali všetko možné, sa v poslednej dobe s veľkou slávou zase vracia. Nová doba si žiada nové označenie: zero waste alebo nulový odpad znamená správať sa v kuchyni rozvážne.

24. 4. 2017 4 min. čítania Šárka Adámková
Moderné je nevyhadzovať. Spracujte aj to, čo bežne vyhadzujete!

Nenakupovať zbytočne do zásoby, vziať na milosť aj esteticky menej vzhľadné, ale inak kvalitné jedlo a využiť rastliny doslova od korienkov až po listy a zvieratá od hlavy až po chvost. Nielenže týmto spôsobom objavíme nové suroviny a obohatíme tak svoj jedálny lístok, ale zároveň šetríme planétu. Ako na to?

20161112-IMG_4842

Krásu hľadajte vnútri

Hitom posledného roku je napríklad „škaredá zelenina“, ktorú predtým supermarkety nezaraďovali do predaja kvôli nesprávnemu tvaru, dnes ju za nižšiu cenu však opäť zavádzajú. A to je dobre. V chuti totiž vôbec neexistuje rozdiel medzi krivým a rovným petržlenom.

Nekupujte kilá do zásoby

Ďalšou možnosťou, ako sa v kuchyni správať zodpovedne, je nakupovať len také množstvo, aké spotrebujeme, a to ideálne v znovu použiteľných obaloch. Škatule od ryže, vrecúška od múky alebo obaly z cestovín totiž tiež vytvárajú odpad. V niektorých obchodoch si preto môžete kúpiť potraviny do svojich vlastných nádob a vrecúšok. Napríklad v pražskom podniku Bez obalu týmto spôsobom môžete nakúpiť korenie, ovsené vločky, kuskus, múku, kokos, cukor, soľ, kakao a ďalšie suroviny, v hypermarkete Globus si zase naberiete potrebné množstvo mrazenej zeleniny, aj keď iba dvadsať deka. Aj to je systém „zero waste“, tak ako ho po celom svete propaguje Američanka Bea Johnson. Tá sa o svoje skúsenosti podelila v knižke Domácnosť bez odpadu a stála aj pri zrode mobilnej aplikácie Bulk, pomocou ktorej nájdete obchody, kde predávajú tovar bez obalu.

Rozlišujte termíny spotreby

Vyhadzovať hneď nemusíte ani potraviny po záruke. Ak je na obale dátum spotreby označený ako „minimálna trvanlivosť“ (anglicky Best before), potom ide o produkty, ktoré sa nekazia rýchlo a nejaký deň ani týždeň tu nehrá žiadnu rolu. Sú to najmä cestoviny, múka, konzervy, keksy, čokoláda a nápoje, ktoré sú zdravotne neškodné aj vtedy, ak sú oddelene umiestnené, hoci uplynul ich dátum spotreby. Pri produktoch s označením „spotrebujte do“ (anglicky Use by Date) však dátum spotreby dodržujte.

ŘEDKVICKOVE PICKLES_DSC0799

Jedzte „odpad“

To najlepšie nakoniec. Nebojte sa, nemyslíme tým ozajstný odpad, ale tie časti rastlín a zvierat, ktoré sa jesť môžu, akurát že to bežne nerobíme.
V pražskej reštaurácii Eska, ktorá nedávno získala michelinské ocenenie Bib Gourmand, napríklad pripravujú z odrezkov zeleniny silný zeleninový vývar demi-glace, zo šupiek vyrábajú kulinársky prach, z mlieka, ktoré barmanom ostane, kefír, a zo starších jabĺk fermentované limonády. Okrem toho spracúvajú aj odrezky z rýb a kože. Z bravčovej sa napríklad praží popcorn s údenou paprikou.
Začať však môžete aj doma, aj keď nie ste profesionál v kuchárskom rondóne. Poradíme vám, čo a ako využiť.

_MG_9457

Mrkvové a iné vňate

Čerstvé vňate, plné vitamínu C, nevyhadzujte, ale vyrobte si z nich napríklad výborné pesto. Umytú, osušenú a nakrájanú vňať rozmixujte s olivovým olejom, cesnakom, orieškami a soľou. Vzniknutou „nátierkou“ ochuťte cestoviny, mäso alebo polievku. Čo nespotrebujete hneď, dajte do formičky na ľadové kocky, zamrazte a použite neskôr. Ale pozor: vňate vždy najprv ochutnajte a ak sú horké, nejedzte ich.

Jablečné šupky

Ak šúpete jablká pre malé deti alebo do štrúdle, ostane vám veľa šupiek. Uvarte z nich lahodný čaj, alebo ich usušte. Získate tak cenný zdroj vlákniny a použiť ich môžete napríklad na výrobu domáceho müsli.

Lístky z reďkoviek

Čerstvé sa dajú použiť do šalátu alebo ranného smoothie po večernom prehnanom pití, varené vyniknú v polievke a zužitkovať sa dajú aj ako základ pod mäso. Listy z reďkoviek sú okrem toho zdrojom vitamínov a minerálov.

_DSC0315

Zeleninové šupky

Olúpané šupky z umytej mrkvy, petržlenu a zeleru sa dajú použiť do vývaru a pod mäso, ale to nie je všetko. Usušené a pomleté poslúžia ako výborné korenie do polievok, na varené zemiaky alebo pečenú rybu. Ak ich nemôžete spracovať hneď, pokojne ich zamrazte, ako základ rôznych jedál sa budú hodiť vždy. Podobne postupujte s tuhými časťami byliniek a odrezkov zo zeleniny (hlúbmi a pod.)

Dužina zo zeleniny a ovocia

Ak si doma pripravujete čerstvé zeleninové alebo ovocné šťavy, dužinu určite nevyhadzujte, lebo je vynikajúcim zdrojom vlákniny a vitamínov. Zeleninová sa hodí do polievok a fašírok, ovocná do jogurtov, smoothies a sladkých múčnikov, ktoré vďaka nej budú pekne šťavnaté.

Starý chlieb

Hrianky vám určite predstavovať nemusíme, ale staršie pečivo sa dá použiť aj na prípravu výborných krutónov do šalátov. Stačí len chlieb nakrájať na kúsky, potrieť cesnakom a nasucho opiecť na panvici. Tvrdé (nie však plesnivé!) krajce môžete taktiež pomlieť do strúhanky a tou potom zahusťovať polievky, omáčky, alebo cesto na knedle.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články