Práve čítate

Čokoládový koláč

2784  
Zdieľať: 

Čokoládový koláč

Tento koláč sa stal po prvom upečení v našej kuchyni veľmi obľúbený, a to nielen preto, že je prirodzene bezlepkový. Pripravujeme ho hlavne, keď čakáme nejakú návštevu, pretože viem, že je to stávka na istotu.

22. 9. 2017 2 min. čítania Kitchen Story
Čokoládový koláč

Snáď každý má rád čokoládu a pre zamatovú štruktúru koláča ju ocenia aj tí, ktorí ju práve nevyhľadávajú. Koláč je vhodné doplniť kyslejším ovocím a ak máte možnosť, aj kvetmi. Potom bude vyzerať neodolateľne a vás to bude stáť len minimum práce. Zjemniť plnú chuť čokolády môžete vyšľahanou smotanou a ku každej porcii z nej pridať malý kopček. Úspech je zaručený!

Suroviny

Na koláč
200 g horkej čokolády (70-percentnej)
200 g masla
1 lyžica brandy
4 vajcia izbovej teploty
150 g kryštálového cukru
3 lyžice mletých mandlí
1 polievková lyžica kukuričného škrobu
1 kypriaci prášok (bez lepku a fosfátov)
štipka soli

Na ozdobenie

čučoriedky
černice
maliny
jedlé kvety

Postup

Do hrnca dajte vodu a na hrniec položte žiaruvzdornú misu tak, aby sa nedotýkala vodnej hladiny. Na strednom plameni vodu zahrievajte. Do misy pridajte čokoládu polámanú na kúsky a maslo pokrájané na kocky a nechajte rozpustiť. Nakoniec pridajte brandy a premiešajte.

Vajcia vyšľahajte, pridajte cukor, mandle, kukuričný škrob, kypriaci prášok a soľ. Všetko dôkladne premiešajte, aby sa všetky ingrediencie spojili. Zmes postupne vlejte do rozpustenej čokolády a metličkou miešajte, kým sa všetko nespojí na hladké cesto.

Formu vyložte papierom na pečenie, okraje vymažte maslom a dajte na plech. Vlejte cesto a vložte do rúry vopred vyhriatej na 170 °C. Pečte 35 minút. Potom tortu nechajte vychladnúť a nakoniec ozdobte ovocím a kvetmi.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články