Výskum vedený univerzitou z Yorku v Anglicku prišiel s odhalením, že sladká chuť cukru v skutočnosti nemaskuje horkú podstatu kávového nápoja, ako sa myslelo, ale priamo mení jeho základné chemické zloženie. Vedci sa zaoberali tým, ako spolu kofeín, cukor a voda reagujú na báze molekúl. Zistili, že pridaný cukor spôsobuje, že sa molekuly kofeínu viac zhlukujú, aby sa molekulám cukru vyhli, a tak následne stimulujú menšiu plochu chuťových pohárikov. Vďaka tomu teda cítime na našom jazyku menej horkej chuti. „Keď sa molekuly zhluknú a zomknú dohromady, je pre chuťové poháriky ťažšie rozpoznať, aká chuť sa v nich ukrýva,“ hovorí autor výskumu doktor Seishi Shimizu. „Je to, ako by ste sa pozerali na dve rovnaké mince a ony by boli zlepené – môže sa stať, že budú vyzerať len ako jedna.“
Pod lupu si cukor a kávu vzala aj spoločnosti Tchibo v štúdii Mintel Coffee Annual Review. Výskum, ktorý vykonávali v Číne, zistil, že najväčší podiel ľudí (74%) si dáva kávu, aby nabral novú energiu. Sladenie je v Ázii veľmi populárne, napríklad v Thajsku je cukor v káve samozrejmosťou a koľkokrát v takom množstve, z ktorého by človeku vstávali vlasy dupkom. 67% ľudí si kávu dáva ako „niečo dobré“ na relaxáciu pri televízii alebo surfovanie na internete. Na treťom mieste sa so 63% umiestnili ľudia s chuťou na kávu pri práci a štúdiu. Všetci dobre vieme, že cukor vyživuje mozog a svaly a jednou zo zaujímavosťou je, že má aj antibakteriálne účinky.
Radosť z cukru majú aj tí, čo radi zostanú doma a dajú si kávu len tak na chuť. Ako chutí káva najviac vám? Sladíte?