Práve čítate

Cvičením k povzbudeniu funkcie obličiek

6231  
Zdieľať: 

Cvičením k povzbudeniu funkcie obličiek

Po vianočných sviatkoch býva telo unavené a často môžeme cítiť aj silné oslabenie niektorých orgánov prejavujúce sa bolesťami, pribúdaním na váhe, svalovou slabosťou a ďalšími príznakmi. Alarmujúci stav tela sa prejaví aj na psychike v podobe zlých nálad, depresie a nechuťou na akúkoľvek aktivitu. Preto je najvyšší čas na zmenu.

2. 2. 2017 3 min. čítania Redakce
Cvičením k povzbudeniu funkcie obličiek

Prvé zimné mesiace sa nesú predovšetkým v znamení očisty a posilnenia obličiek. Správne pracujúce obličky sú totiž pre zdravie nevyhnutné, lebo ovplyvňujú celý rad ďalších orgánov a celý metabolizmus. Ich nesprávne fungovanie sa prejavuje mnohými príznakmi, od bolestí brucha a chrbtice cez opúchanie končatín až po poruchy menštruácie a zápaly močových ciest. Tieto nepríjemnosti však môžu predstavovať prvé príznaky závažnejších problémov. Aby sme predišli prípadným ochoreniam, chránili si zdravie a zároveň posilnili telo aj psychickú kondíciu, s chuťou sa môžeme pustiť do jarnej detoxikácie, ku ktorej neodmysliteľne patrí nielen správne stravovanie, očista v podobe pitia bylinkových čajov a dostatočný prísun čistých tekutín, ale bezpochyby aj primeraná dávka pohybu. A nezabúdajte, že obličky potrebujú teplo, čo v týchto chladných mesiacoch platí dvojnásobne.

Dnes si ukážeme niekoľko veľmi jednoduchých cvikov vychádzajúcich predovšetkým z jogy, vďaka ktorých pravidelnému opakovaniu pomôžete správnemu fungovaniu obličiek, pečene i močových ciest. Zároveň si pri nich príjemne ponaťahujete telo, zahrejete sa a posilníte svaly aj metabolizmus. Odporúčame ich cvičiť ráno, keď je telo plné energie. Dôležité je neponáhľať sa, mať pokojnú myseľ a sústrediť sa na správne vykonanie jednotlivých úkonov. Ak je vám niektorý cvik nepríjemný, upravte si ho podľa seba alebo ho jednoducho vynechajte, lebo toto každodenné natiahnutie tela by vo vás malo vyvolať radosť a skvelú náladu počas celého dňa.

IMG_1016

Zahrievanie a aktivácia obličiek

Postavte sa na podložku s prirodzene rozkročenými nohami. Trite dlane o seba tak dlho, až sa dostatočne prehrejú. Potom ich priložte na oblasť obličiek a niekoľko sekúnd jemne trite a zahrievajte. Sústreďte sa na dych.

Opakovanie: Dajte odpočinúť rukám (dajte si ich zvisle pozdĺž tela) a potom cvik aspoň trikrát opakujte.

IMG_0937

Úklon

Kľaknite si na kolená a pravú nohu natiahnite nabok. Pri nádychu pravú ruku vzpažte, prsty mieria nahor. Pri hlbokom výdychu sa nakloňte nabok a natiahnite sa. S nádychom choďte opäť hore.

Opakovanie: Cvik niekoľkokrát opakujte a potom vystriedajte strany. Ak vás pri tomto cviku výrazne bolí v boku, vynechajte ho.
IMG_0948

Natiahnutie

Posaďte sa a otočte na pravý bok. Obe nohy ležia na sebe. Natiahnutou pravou rukou sa oprite o podložku. Pomaly sa zosúvajte dole až do ľahu, potom pravú ruku skrčte a hlavu oprite o jej dlaň. S nádychom skrčte hornú nohu, chyťte ju za lýtko alebo prsty na nohe (podľa vašich možností) a nohu natiahnite nahor. Zadržte dych a chvíľu zotrvajte v pozícii. S výdychom sa vráťte do pôvodnej polohy.

Opakovanie: Cvik niekoľkokrát zopakujte a neskôr precvičte aj druhú stranu.

IMG_0970

Sťahovanie chrbtice a panvového dna

Ľahnite si na chrbát a nohy pokrčte v kolenách. Prsty rúk zasuňte k chrbtici na úroveň medzi obličkami a kostrčou. Pri nádychu kostrč nepatrne zdvihnite nahor, stiahnite panvové dno a chrbticu pritlačte na podložku. S výdychom povoľte. Cvik opakujte.

Opakovanie: Tento cvik výborne prospieva nielen obličkám, ale aj ženským orgánom.

IMG_0993

Pretáčanie

Ľahnite si na brucho a prsty na nohách zaprite do podložky. Dlane položte na podložku na úroveň pŕs a s nádychom sa na nich pomaly zdvihnite. Zastavte sa v polohe, ktorá je vám najpríjemnejšia. Plecia sa snažte mať uvoľnené a hlavu nezakláňajte, krk je v predĺžení chrbtice.

Opakovanie: S hlbokým výdychom sa pretočte na jednu stranu, pohľadom smerujte za seba. Chvíľu zotrvajte a s nádychom sa vráťte do pôvodnej polohy. Cvik zopakujte aj na druhú stranu.

Táto zostava vám denne zaberie niekoľko minút a jej správnym vykonávaním môžete dosiahnuť veľmi pozitívne výsledky. Ak spojíte pozitíva cvičenia, byliniek a kontinuálneho prečisťovania bez zlých životných návykov a prílišného stresu, vaše obličky sa vám v budúcnosti štedro odvďačia.

IMG_0967

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články