Práve čítate

Cviklové pesto

5575  
Zdieľať: 

Cviklové pesto

O cvikle bolo napísané mnoho pochvalných slov, a predsa sa u nás nestala najobľúbenejšou zeleninou. A to chcem zmeniť. Ako ste si mohli všimnúť, za repu som lobovala už niekoľkokrát. Ani tentoraz neuniknete môjmu hlasnému chválospevu o červených či pruhovaných buľvách tejto koreňovej zeleniny. Takže znovu apelujem na odporcov tejto úžasnej zeleniny. Prehodnoťte predsudky, ktoré chuť repy neprávom sprevádzajú, a poďte skúsiť repu zase trochu inak.

3. 3. 2017 2 min. čítania Kateřina Winterová
Cviklové pesto

Špagety má rád snáď každý a pesto ich často sprevádza. Aspoň u nás doma. Pesto je dobré nielen na cestoviny, ale aj do polievok, ako nátierka na pečivo, a musím sa priznať, že ho mám občas rada len tak na lyžičku, ako maškrtu, ak sa to dá tak povedať. Základom pesta je tvrdý zrelý syr, orechy, bylinky a zelenina. Milujem parmezán a niekedy do receptu pridám aj jemnejšie pecorino. Orechy som vyskúšala snáď všetky, ale pínie sú samozrejme naj a tiež najdrahšie, takže som ich nahradila vlašskými orechmi, ktoré sa k repe náramne hodia. Teraz na konci zimy sa musíme uspokojiť s vňaťou petržlenu alebo koriandra alebo zelerom zo skleníka, ale počkajte si, čochvíľa na trh dorazia prvé jarné bylinky. Pesto je možné vyrobiť napríklad zo sušených paradajok, ale posledná cvikla z pivnice ich stopercentne a úžasne nahradí. Balsamico som do receptu zaradila, aby sa sladká chuť cvikly krásne spojila s jeho kyslosťou a zároveň aj s ostrosťou pridaného cesnaku.

Nezbiehajú sa vám už sliny? A navyše, pesto z cvikly vám pomôže osviežiť pôstny jedálniček. A to vždy privítam. A čo vy a cvikla na ďalšie spôsoby? Neskúsite to s ňou ešte?

repove pesto_DSC3707

Suroviny

2 repy veľkosti tenisovej loptičky
100 g parmezánu
za hrsť posekaného hladkolistého petržlenu a mladých listov zeleru
1 malý strúčik cesnaku
za hrsť vlašských orechov
balsamico
ocot
olivový olej
soľ, korenie

repove pesto_MG_6361

Postup

Umytú cviklu najprv 30 min. povarte vo vode. Nechajte vychladnúť a olúpte. Cviklu pokrájajte na menšie kúsky a vložte do mixéra. K cvikle pokrájajte na kúsky aj parmezán, pridajte orechy, zalejte asi 3 polievkovými lyžicami oleja a mixujte. Do hrubo posekanej zmesi nasypte bylinky a dochuťte kvapkou octu, soľou a korením. Znovu zľahka premixujte. Podľa konzistencie môžete ešte pridať olej. Podávajte s cestovinami alebo ako nátierku či dip.
repove pesto_DSC4289

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články