Práve čítate

Kapustová polievka so zemiakmi a mliečna hubová polievka

7066  
Zdieľať: 

Kapustová polievka so zemiakmi a mliečna hubová polievka

Tradíciu dodržiavam napríklad aj v podobe starých receptov na pôstne polievky. Mám ich rada. Majú úplne jednoduché chute bez príkras. Najlepšia je kapustová polievka so zemiakmi, ktorá sa má jesť z jedného hrnca. Tak sa vynasnažím prilákať chasu od počítačov a budem naháňať kapustu po stole. Až do Veľkej noci.

24. 2. 2017 3 min. čítania Kateřina Winterová
Kapustová polievka so zemiakmi a mliečna hubová polievka

Zima je už na odchode, priatelia! (No, ešte chvíľu potrvá…) Ľudovú veselicu zvanú fašiangy som si už užila na Veselom Kopci na Vysočine a pomaly sa blíži doba pôstu a tešenie sa na Veľkú noc. Bude to štyridsaťdňový pôst bez mäsa a ďalších radovánok. Pôst držím pred Veľkou nocou už roky. Predtým bolo pre mňa utrpenie vydržať viac ako mesiac bez živočíšnych produktov a sladkostí. Ale časom sa menil aj môj jedálny lístok a závislosť na pochutinách tohto druhu sa mi zdoláva stále ľahšie.

Horšie už je to s pamäťou. Nemám problém živiť sa len zeleninou, obilninami, sušeným ovocím a orechmi. Môj problém je, že jednoducho zabudnem, že držím pôst a zjem niečo „nepovolené“. A okrem toho pôst nezahŕňa iba jedlo, ale znamená aj zastaviť sa a rozjímať. A to je trošku komplikované. V minulosti v zimnom období a predjarí ľudia pre samý sneh, zamrznutú pôdu a obmedzené zásoby jedla zostávali doma a prežívali, podobne ako príroda, pokojné obdobie, počas ktorého čerpali nové sily pre pracovnú sezónu na poli. Ja v meste, so svojimi rôznorodými pracovnými radosťami a neutíchajúcim zhonom, v zime prežívam medvediu únavu a rozjímanie sa u mňa rovná spaniu. Potom ľahko zabudnem na pôst. Ale nevzdávam sa.

couracka_MG_9869

Kapustová polievka so zemiakmi

Suroviny

400 g zemiakov
½ až 1 lyžička rasce
soľ
250 g kyslej kapusty
1 bobkový list
3 guľôčky nového korenia
3 guľôčky čierneho korenia
2 lyžice masla
1 lyžica hladkej múky
½ lyžičky sladkej papriky
200 ml smotany na varenie

Postup

Zemiaky ošúpte, pokrájajte na kocky a uvarte v osolenej vode s rascou domäkka. Vodu nezlievajte! Kapustu pokrájajte nahrubo a uvarte zvlášť so zvyšným korením domäkka. Zvlášť sa varí preto, že v kyslej vode by sa zemiaky neuvarili.

V panvici rozohrejte polovicu masla, vmiešajte múku a pripravte zápražku. K zemiakom vmiešajte uvarenú kapustu a papriku, zahustite zápražkou, 5 minút povarte, pridajte zvyšok masla a smotanu a podávajte.

TIP: Ak na seba chcete byť naozaj prísni, vynechajte smotanu.

hladkaancka_MG_9982

Mliečna hubová polievka

Suroviny

100 g sušených húb
400 g zemiakov
1 l vody
1 lyžička soli
1 lyžica rasce
200 ml mlieka
3 vajcia
100 g hladkej múky
1 lyžička octu podľa chuti

Postup

Huby prepláchnite horúcou vodou, zemiaky nakrájajte na kocky a vsypte do hrnca. Zalejte vodou, osoľte, pridajte rascu a prepláchnuté huby a varte zhruba 20 minút, až zemiaky takmer zmäknú. V hrnčeku s mliekom rozšľahajte 1 vajce s múkou, mierne osoľte a opatrne vlejte do vriacej polievky. Pridajte 2 rozšľahané vajcia a nechajte ešte 2 minúty variť. Dochuťte octom.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články