Práve čítate

Cviky na posilnenie pečene a žlčníka

7154  
Zdieľať: 

Cviky na posilnenie pečene a žlčníka

V súčasnom hektickom svete plnom lákadiel na vedenie nezdravého spôsobu života predstavujú naše čistiace orgány pomocníkov, ktorých by sme si mali vážiť. Pečeň a žlčník pre nás vykonávajú službu, ktorú by sme im mali vďačne oplácať kvalitnou starostlivosťou. To môžeme docieliť udržiavaním vyrovnanej životosprávy a jednoduchými každodennými návykmi.

29. 3. 2017 4 min. čítania Redakce
Cviky na posilnenie pečene a žlčníka

Prečo je dobré starať sa o pečeň a žlčník?

Pečeň je akýmsi telesným filtrom, ktorý ovplyvňuje nielen náš tráviaci systém, ale aj látkovú výmenu (premenu sacharidov, tukov, bielkovín, minerálov, vitamínov i hormónov) a celý krvný obeh. Pečeň pohlcuje veľké množstvo rôznych škodlivých látok, ktoré naše telo prijíma počas celého dňa, a prispieva tak k rovnováhe nášho vnútorného zdravia i psychickej pohody. V žlčníku ako jej neoddeliteľnom partnerovi sa zhromažďuje všetka žlč vytvorená pečeňou, ktorá spolu so žalúdočnými šťavami rozkladá potravu a napomáha tráveniu. Obmedzená funkcia sa prejavuje predovšetkým celkovou únavou, chudnutím, nevoľnosťou, opuchmi a zlyhávaním obličiek, ale aj silnými nervovými a psychickými zmenami, ktoré ovplyvňujú našu prirodzenú povahu.

Čo orgánom škodí

Hoci majú v súčasnosti ženy i muži stredného veku tieto dôležité orgány zanesené viac než kedysi, takže sa nestíhajú úplne vyčistiť, málokto sa nad touto neblahou skutočnosťou pozastaví. Pečeni škodí požívanie alkoholických nápojov, fajčenie, nadmerné užívanie liekov, nedostatočný pitný režim, ale aj zle nastavený denný rytmus s nesprávnymi stravovacími návykmi a nedostatok pohybu. Našťastie tieto nesprávne rituály nie je ťažké zmeniť a podľa terapeuta a špecialistu na čínske cvičenie Václava Vocáska, sú jarné mesiace marec a apríl najlepším obdobím na očistu pečene a žlčníka.

IMG_4135

Pomôže zmena jedálnička

Jarný detox týchto filtračných orgánov spočíva v jednoduchých návykoch, ktoré nielenže uľahčia pečeni a žlčníku, ale celkovo posilnia obranyschopnosť, nabijú vás energiou a zatočia s nepríjemnou jarnou únavou a svalovou slabosťou. Ak však na podobné stravovacie návyky nie ste zvyknutí, radšej začnite pomaly, lebo intenzívne zmeny môžu byť pre organizmus veľkou záťažou.

Jednou z hlavných súčastí pečeňovej očisty je vysoká úroveň konzumácie predovšetkým listovej zeleniny (šalátu, špenátu) a koreňovej zeleniny (repy, zeleru, mrkvy), avšak nemenej aj hlúbovej (karfiolu, brokolice, kelu, kvasenej kapusty) a cibuľovej zeleniny. Očiste pomáha kyselina listová nachádzajúca sa predovšetkým v zelených potravinách, preto nevynechajte napríklad ani artičoky. Dôležité je zároveň obmedziť konzumáciu tučného mäsa, mlieka a cukru a naopak, do každodenného jedálnička zaradiť krúpy a strukoviny.

Pridajte do jedálnička viac byliniek

Nemenej dôležitá je aj konzumácia bylín (kurkumy, tymianu, rozmarínu) a bylinkových čajov a výluhov. V tejto forme je najúčinnejší pestrec mariánsky s plodmi feniklu, ktoré najprv v rovnakom pomere rozdrvíme v mažiari, potom sparíme horúcou vodou a prikryté necháme lúhovať zhruba desať minút. Pri dennej konzumácii jednej šálky takéhoto čaju dokážeme pomerne rýchlo vyčistiť pečeň poškodenú alkoholom a po trojtýždňovej kúre pocítime veľmi príjemnú zmenu.

Aby sme však nezabudli na to najdôležitejšie: ukážeme si zopár jednoduchých cvikov, ktoré nezaberú viac ako desať minút a pri ktorých každodennom opakovaní si výrazne posilníme pečeň a žlčník. Dôležité je neponáhľať sa, necvičiť ako automat, ale naopak, sústrediť sa a naplno prežívať intenzitu aj najmenšieho pohybu.

IMG_4125

Rozohriatie

Trením si zohrejeme dlane, položíme ich na seba a jemným tlakom krúživými pohybmi rozohrievame oblasť pečene. Začíname na jednej strane pri boku a cez pupok smerujeme až k strane druhej. Tento pohyb vykonávame niekoľko minút, aby sme pečeň aj žlčník pripravili na ďalšie úkony.

IMG_4131

Masáž

Končeky natiahnutých prstov pravej ruky zaboríme pod kraj pravého rebra. Pretláčaním postupujeme až doprostred hrudnej kosti. Opakujeme aspoň päťkrát a neskôr to isté zopakujeme aj na ľavej polovici tela.

IMG_4182

Sed rozkročný

Posadíme sa do sedu rozkročného. Ak nám táto poloha nevyhovuje kvôli bedrám, jednu nohu pokrčíme do tureckého sedu. Jednu ruku položíme na stehno a druhú s nádychom vzpažíme. S výdychom sa potom pomaly naťahujeme v boku a nakláňame smerom k špičke chodidla.

Neprepínajte sa ‒ vo výslednej polohe by sme mali cítiť natiahnutie, avšak bez bolesti. V úklone sa uvoľníme a s každým výdychom klesáme nižšie. Rovnaký cvik urobíme aj na druhú stranu.

IMG_4146

Posilnenie pečene

Narovnáme chrbticu a nohy zľahka rozkročíme. S nádychom natiahneme jednu ruku hore, dlaň smeruje von. Keď je ruka vzpažená, s výdychom pomaly otáčame trup na druhú stranu a s ďalším výdychom sa vrátime do východiskovej polohy.

Cvik opakujeme aspoň päťkrát. Rovnakým spôsobom precvičíme aj druhú stranu.

IMG_4185

Posilnenie žlčníka

Zostávame zľahka rozkročení, ruky máme založené v bok. S nádychom jednu nohu zľahka pokrčíme v kolene (cítime ľahké pnutie na vnútornej strane stehna) a s výdychom sa za pokrčenou nohou otáčame ‒ najprv trupom a potom aj hlavou, pričom hľadíme čo najďalej za seba. S nádychom narovnáme trup aj nohu a rovnaký úkon vykonáme aj na druhú stranu.

S každou nohou zopakujeme cvik aspoň päťkrát.

IMG_4182

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články