Práve čítate

Všetko, čo ste chceli vedieť o behu (ale báli ste sa spýtať)

8674  
Zdieľať: 

Všetko, čo ste chceli vedieť o behu (ale báli ste sa spýtať)

Jar ešte ani nevystrčila pazúriky a mnohí z nás už premýšľajú nad letom. Kam na dovolenku, kedy si ju vziať alebo ktorú knižku si počas nej prečítať? S letom sa však spája aj všadeprítomná myšlienka na nosenie plaviek a na to, ako v nich budeme vyzerať. Že nemáte fitko nemáte v dosahu alebo nemáte na cvičenie čas, peniaze či energiu? Nevadí, schudnúť sa dá aj inak, napríklad vďaka jednému z najprirodzenejších pohybov ‒ behu.

7. 3. 2017 3 min. čítania Redakce
Všetko, čo ste chceli vedieť o behu (ale báli ste sa spýtať)

Behu prepadlo už mnoho ľudí, určite aj niekto z vášho okolia. Pýtate sa, čo ich na behu tak baví? Odpovedí môže byť viac: od zlepšenia fyzickej kondície cez nulové náklady až po lepšiu náladu. Ešte stále si po predchádzajúcich nevydarených pokusoch myslíte, že beh pre vás nie je to pravé? Respektíve ešte o tom nie ste presvedčení? Prečítajte si, ako s behaním začať, čo robiť a čo nerobiť, prípadne získajte aj inšpiráciu na najvhodnejšiu hudbu počas behu. Či už ste začiatočník alebo už nejaký čas beháte, v tomto článku sa dozviete všetko, čo o behu potrebujete vedieť.

IMG_5849n

1. Prečo zaradiť beh do svojho života

Beh patril k životu ľudí odjakživa. Dnes už k nemu máme inú motiváciu než naši dávni predkovia utekajúci pred nebezpečenstvom alebo za potravou. A prečo vlastne behať dnes? Okrem získania či zachovania pekného tela napríklad aj kvôli dobrej nálade a pevnejšiemu zdraviu. Neveríte?

Presvedčte sa v tomto článku.

IMG_5947n

2. Ako začať behať ‒ a neprestať

Nikto si beh (a vôbec žiadny šport) neobľúbi bez toho, aby ho vyskúšal a chvíľu pri ňom vytrval. Niekto potrebuje vidieť výsledky už po prvom cvičení, iný zasa musí neustále „dostávať do tela“. Nech už sú vaše dôvody, prečo sa vám pri behu nedarilo doteraz vydržať, akékoľvek, nemusíte zúfať, možno ste to na začiatku len trocha prehnali. Ak sa budete držať nasledujúcich rád, tak prekonáte prvotnú nedôveru a pri behu vytrváte.

Viac nájdete tu.

běh ráno

3. Je lepšie behať ráno alebo večer?

Ste odhodlaní vybehnúť, nie ste si však istí, kedy je na to správny čas? Nie ste jediní, touto otázkou sa zaoberajú bežci a vedci po celom svete. Existujú vôbec nejaké rozdiely medzi ranným a večerným behom?

O najvhodnejšom čase na beh sa dočítate tu.

běh oděv

4. Žiadne zlé počasie, len zle oblečený bežec

Základom každého úspešného športového výkonu je správny odev. Niekto si s ním moc starostí nerobí. Opakom sú niektoré ženy, ktoré pred samotnou športovou aktivitou najprv vydajú energiu pri zháňaní vhodného oblečenia. Oblečenia na beh musí spĺňať určité kritériá, vďaka ktorým bežec zostane v teple a zároveň bude mať ľahší krok.

Viac sa dozviete tu.

IMG_5864no

5. Naučte sa behať s profesionálmi

Mnohokrát sme spomenuli, že beh telu pomáha. Ako presne? Čo na organizme posilňuje a čomu naopak škodí? Môže byť pre niekoho beh nevhodný? Zaujímalo by vás aj to, aké sú najčastejšie chyby, ktorých sa bežci dopúšťajú? Nikto sa ako bežec nenarodí, preto je vždy dobré prečítať si, akým chybám sa vyhnúť, a potešiť sa zdravotnými benefitmi, ktoré beh prináša.

Viac nájdete v tomto článku.

běh mixtape

6. Dokáže hudba zlepšiť bežecký výkon?

O účinkoch hudby na športové výkony sa vedú veľké spory. Pre niekoho sú slúchadlá v ušiach povoleným dopingom, iní sa zase potrebujú koncentrovať v tichosti. V tomto prípade platí, že čo športovec, to názor. Spýtali sme sa preto slovenských bežcov, aké majú skúsenosti pri počúvaní hudby počas behu, a požiadali ich aj o vhodné bežecké mixy. Vďaka nim vám to teraz bude behať samo.

Ako ste na tom s behom vy? Prepadli ste mu alebo stále čakáte, čím vás osloví? Podeľte sa s nami v komentároch o váš vzťah k tejto populárnej aktivite.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články