Práve čítate

Cviky na posilnenie srdca

8479  
Zdieľať: 

Cviky na posilnenie srdca

Srdce je naším najdôležitejším orgánom. Je to pozoruhodná pumpa schopná nepretržite fungovať aj v tých najťažších podmienkach. Aj keď by sme sa o svoje fyzické zdravie mali starať po celý rok, podľa čínskej medicíny je každému mesiacu priradený učitý orgán, na ktorom je práve v tomto období vhodné čo najviac zapracovať. Mesiac máj sa nenazýva lásky čas len tak pre nič za nič ‒ toto obdobie je totiž najvhodnejšie na starostlivosť o srdce.

2. 5. 2017 3 min. čítania Redakce
Cviky na posilnenie srdca

K srdečným neduhom prispieva široká škála zlých životných návykov, predovšetkým nevhodná strava (mastné a ťažké jedlá, nedostatok zeleniny) a s ňou spojený vysoký cholesterol, ďalej fajčenie, nadmerná konzumácia alkoholu, stres a silné psychické vypätie.

IMG_7802

Dávajte pozor aj na nadmernú konzumáciu tučných jedál a nadváhu, ktoré silno zaťažujú všetky telesné orgány, predovšetkým srdce. V jedálnom lístku naopak uprednostňujte potraviny s vysokým obsahom zdravých tukov, antioxidantov a rozpustnej vlákniny. Namiesto liekov a ďalších farmaceutických doplnkov stravy vyskúšajte bylinkové čaje z hlohu, valeriány lekárskej, medovky, srdcovníka a ľubovníka. Dôležité však je informovať sa a správne zvolené byliny užívať podľa dávky predpísanej odborníkom.

Veľký problém predstavuje aj nedostatok pravidelného pohybu, ktorý vedie primárne nielen k srdcovým poruchám a iným problémom organizmu, ale aj k nesprávnemu fungovaniu srdca. A pritom polhodina pohybu trikrát týždenne úplne postačí na zníženie vzniku klasických srdcových ochorení a mŕtvice až o 35 až 50 %.

IMG_7910

Kardiotréning

V dnešnej zostave začneme najprv stimuláciou  tepu srdca. Ten zvýšite akýmkoľvek rýchlym pohybom vykonávaným aspoň dvadsať minút. Vrelo sa odporúča beh,  nie je však vhodný pri nadváhe či problémoch s kĺbmi. Výborne funguje aj korčuľovanie na mieste, skákanie panáka (jumping jack), jazda na bicykli, výkopy a mnoho ďalších jednoduchých cvikov.

IMG_7893

Proti bolesti a búšeniu srdca

Nadmerné búšenie srdca, nepríjemné pocity alebo priamo bolesť bývajú (podľa odborníka na čínsku medicínu Václava Vocáskačasto spojené so stiesneným hrudným priestorom tlačiacim na srdcové nervy. Týmto cvikom priestor natiahnete a rozšírite, čím stimulujete správnu činnosť srdca.

Postavte sa rovno, členky a kolená sú pri sebe. V kolenách sa zľahka pokrčte a pred hrudným košom spojte dlane. V tejto základnej pozícii sa zhlboka nadýchnite a s výdychom posúvajte lakte na jednu stranu a kolená na druhú.

Posilnenie srdca a zlepšenie krvného obehu

Nasledujúce postupy vychádzajú z čínskej medicíny a sú zamerané na reguláciu nielen funkcie srdca – ale zároveň učia vyrovnanosti, trpezlivosti a sústredeniu.

IMG_7836

Energetické prepojenie

Dlane dôkladne premasírujte, aby sa dostatočne zahriali. Najprv sa s natiahnutými prstami približujte pred hrudný kôš a tam sa zastavte. Lakte nechajte uvoľnené, očami sa sústreďte na voľné miesta medzi prstami. Vnímajte každý malý detail, skúmajte prázdny priestor, sústreďte sa na dýchanie. Pri dôslednom sústredení cítite, ako vám medzi prstami prúdi energia (slabé brnenie, napätie).

Cvik vykonávajte jednu minútu a potom ešte raz zopakujte.

IMG_7862

Regulácia tepu

Postavte sa rovno a pomaly zdvíhajte dlane smerom nahor. V úrovni hrudníka sa zastavte a otočte ich smerom von. Prsty máte vyššie než dlane, cítite slabé natiahnutie dolnej strany predlaktia. Pokračujte pomalým natiahnutím oboch končatín až do úplného rozpaženia, kde chvíľu zotrvajte, potom sa vráťte späť do východiskovej polohy. Celý cvik vykonávajte maximálne sústredení, vnímajte svoj dych aj tep srdca. Uvedomujte si každučkú časť svojho tela, od hlavy až po končeky prstov na nohách.

IMG_7874

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články