Práve čítate

Cviky na posilnenie tenkého čreva

6157  
Zdieľať: 

Cviky na posilnenie tenkého čreva

Podobne ako v minulých mesiacoch aj tentoraz si povieme o funkcii a posilnení najvýznamnejšieho orgánu tohto obdobia, ktorým je tentoraz náš hlavný zásobovač živín ‒ tenké črevo.

7. 6. 2017 3 min. čítania Redakce
Cviky na posilnenie tenkého čreva

Hoci sa ňom veľa nediskutuje, v tráviacom systéme má tenké črevo pravdepodobne najdôležitejšiu funkciu. Prostredníctvom neho totiž naše telo z potravín oddeľuje a absorbuje energiu a výživu a zároveň odpadové látky posiela do hrubého čreva.

Tenké črevo nezastupiteľne ovplyvňuje vstrebávanie tekutín, a priaznivo či nepriaznivo tak pôsobí na celý metabolický systém. Ak sa o neho nebudeme správne starať, nielenže si narušíme fyzickú rovnováhu, čo môže viesť k priberaniu, ale môžeme si privodiť aj závažnejšie poruchy trávenia a laktácie (tvorby materského mlieka), bolesti zubov, krku a hlavy či závraty a ochorenie horných končatín.

Správna strava

Najaktívnejším denným obdobím tenkého čreva je 13. až 15. hodina popoludní. V tomto časovom rozmedzí sa vyvarujte ťažkých a tučných jedál, ktoré by tenké črevo zaťažovali, a obmedzili tak jeho najproduktívnejšiu časť dňa.

Ako vstupnú bránu pre výživové látky nášho organizmu tenké črevo ocení vysoký prísun čerstvej zelenej stravy a naklíčených strukovín (predovšetkým klíčky mungo). Výborné sú taktiež ovocné a zeleninové šťavy a bylinné čaje. Na druhej strane tenkému črevu neprospievajú sladkosti, mliečne výrobky a nadmerný prísun tučného mäsa. Pre jeho ešte väčšie posilnenie odporúčame do jedálnička pridať aj šťavu z mladého jačmeňa alebo chlorellu podporujúcu trávenie, metabolizmus a celkovú obranyschopnosť.

IMG_1942

Začnite dýchaním

Najnepriaznivejšie však na tenké črevo pôsobí od stresu stiahnuté brucho a plytké dýchanie. Základným krokom k jeho náprave a zároveň cielenému odbúravaniu stresu je správne hlboké dýchanie, pri ktorom rozpínate celú hornú polovicu tela. Pri hlbokom nádychu začínajte v podbruší a pokračujte cez pupok a hrudný kôš až čo najvyššie ku kľúčnej kosti. Pri výdychu postupujte obrátene a po celý čas sa naňho snažte čo najviac sústrediť. Uvidíte, že pocítite úľavu, pokoj a uvoľnenie nielen na duši, ale aj v oblasti bedier a ďalších, bežne namáhaných častí tela.

Aktivácia prijímania živín a energie

Aby bolo tenké črevo schopné čo najkvalitnejšie prijímať výživové látky z potravy, potrebuje na to vhodné prostredie. Tomu môžeme napomôcť každodenným vykonávaním jednoduchých a príjemných cvikov, ktoré zároveň zvýšia pružnosť bedrovej chrbtice.

IMG_1925

Pohyb rúk

Postavíme sa rovno, vystrieme chrbticu a nohy rozkročíme na šírku bokov. S nádychom pomaly zdvíhame ruky, otvorené dlane mieria proti sebe. Zdvíhame ich do výšky hrudníka a pokračujeme ďalej za hlavu, kam až dlane dosiahnu. S výdychom sa pomaly vraciame späť, dlane stále zostávajú oproti sebe.

IMG_1952

Zabalenie do tureckého sedu

Posadíme sa s rovným chrbtom do tureckého sedu. S nádychom sa pomaly vyťahujeme v bedrách a trup zosúvame pred chodidlá. Predlaktia položíme na zem a zhlboka dýchame. S každým výdychom ideme o kúsok nižšie. Potom sa stavec po stavci opäť opatrne narovnáme.

Opakovánie: Cvik aspoň päťkrát opakujeme.

IMG_1997

Pohojdávanie

Posadíme sa a chodidlá oprieme vnútornou stranou o seba. Prepletieme okolo nich dlane a v rovnom sede sa zhlboka nadýchneme. S výdychom sa hojdáme na jednu stranu a s nádychom sa opäť narovnávame. Takto pokračujeme aj na druhú stranu a „hojdanie“ niekoľkokrát zopakujeme.

IMG_2014

Natiahnutie chrbtice

Ľahneme si na brucho, členky necháme pri sebe a hlavu si oprieme o čelo. S nádychom natiahneme ruky dozadu a lopatky a plecia stiahneme k sebe. Zdvíhame a napíname trup a nohy, hlava je v predĺžení chrbtice. S výdychom sa vrátime na podložku. Hlboké dýchanie sústredíme do brucha, v ktorom dochádza k intenzívnej masáži vnútorných orgánov.

IMG_2035

Pretočenie

Posadíme sa na podložku, ľavú nohu necháme natiahnutú, pravú pokrčíme tak, aby chodidlo ležalo vedľa ľavého kolena. Nadýchneme sa a s hlbokým výdychom sa pretáčame smerom za pokrčenou nohou. Rotácia vychádza z bedier a končí až pri pohľade očí v smere rotácie. Pravou nohou sa opierame a ľavou rukou zapierame o koleno. Hlava je v predĺžení chrbtice, rovný chrbát. Cítime napätie v celej hornej časti tela. Zhlboka dýchame a potom sa vrátime naspäť. Cvik niekoľkokrát opakujeme.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články